נגישות

הורים יקרים,

התקופה הקריטית להתפתחות הראייה היא מלידה ועד גיל עשר, וככל שהגיל צעיר יותר כך עולה החשיבות בקבלת גירוי תקין. יש לאבחן עין עצלה בגיל מוקדם ככל האפשר, לטפל מוקדם וכך להשיג תוצאות טובות יותר וראיה חדה יותר.

אנו עומדים לשירותכם בכל פנייה ושאלה,

צוות המרכז לעיניים ילדים מאחל לכם ולילדכם רפואה שלמה

מה זה עין עצלה?

מדובר בראייה מטושטשת בעין אחת או בשתיים, בעקבות קבלת גירויים ויזואליים בלתי תקינים בתקופה הראשונה לחיים והפרעה בהתפתחות הראייה. עין עצלה היא הסיבה המובילה אצל צעירים לראייה ירודה בעין אחת. שכיחות עין עצלה היא כ-4% באוכלוסייה הכללית.

ילד שנולד עם מבנה עין (ומוח) תקין, יפתח את הראייה במהלך השנים בהתאם לטיב התמונה המתקבלת במוחו. בסופו של תהליך, הראייה תתפתח לרמת ראייה ממוצעת של 6/6. אם הגירוי הוויזואלי המתקבל אצל הילד אינו ברור, מעוות או מטושטש, תתפתח עין עצלה או באנגלית lazy eye"".

הסיבות לעין עצלה:

הסיבות העיקריות לעין עצלה הן פזילה ויכולת מיקוד שונה בין העיניים (אנאיזומטרופיה). בפזילה המח משתמש בתמונה מעין אחת ומבטל את השנייה, על מנת למנוע כפל ראיה. כשיכולת המיקוד שונה בין שתי העיניים (למשל עין אחת עם קוצר ראייה והשנייה עם רוחק ראייה) המח בוחר בתמונה הברורה יותר ומזניח את השניה. סיבות נוספות לעין עצלה כוללות בין היתר עפעף צנוח (פטוזיס) המסתיר את ציר הראייה או עדשת עין עכורה (קטרקט) וצורך במשקפיים (בגלל רוחק ראיה, אסטיגמציה או קוצר ראיה).

הפגיעה בהתפתחות הראייה נוצרת בעת שהעין רואה תמונה לא ממוקדת או מטושטשת לאורך זמן ואט אט הופכת ל"עצלה". הבעיה היא ברמה המוחית: המוח מפסיק "להתייחס" לעין המטושטשת, והראייה נפגעת עוד יותר. כך שבתקופה הקריטית להתפתחות הראייה, אין התפתחות תקינה של ראייה בעין אחת או בשתיהן.

התקופה הקריטית להתפתחות הראייה היא מלידה ועד גיל עשר, וככל שהגיל צעיר יותר כך עולה החשיבות בקבלת גירוי תקין. ככל שתאובחן התופעה של עין עצלה בגיל מוקדם יותר, כך יהיה ניתן לטפל בה מוקדם ולהגיע למצב בו הילד חוזר לראות באופן תקין.

הקושי העיקרי הוא בעצם הגילוי, מאחר והילדים בדרך כלל לא מתלוננים. הם לומדים להתעלם מהעין שרואה הרבה פחות, העצלה, ומסתדרים היטב עם עין אחת. ההורים במקרים רבים אינם כלל מודעים לבעיה.

הטיפול והמניעה:

הטיפול בעין עצלה מתחיל באיתור הסיבה, ובתיקונה. הרכבת משקפיים, תיקון פזילה או ניתוח להסרת קטרקט יכולים להיות שלב ראשון בטיפול בעין עצלה. בהמשך "מאלצים" את המוח להתייחס מחדש לעין העצלה באמצעות טשטוש העין הטובה, בה הראייה תקינה. בדרך זו המוח לומד להשתמש בעין החלשה, והראיה מתפתחת ומשתפרת.

טשטוש העין התקינה נעשה על ידי חסימת העין החזקה עם רטייה או על ידי מתן טיפות מטשטשות לעין החזקה. מדובר בטיפול שאורכו בין חודשים לשנים. ישנם טיפולים אחרים באמצעות תוכנות מחשב, סרטים ומשקפיים מיוחדים, אך בשלב זה יעילותם לא הוכחה באופן מספק. הטיפול ברטייה או בטיפות יעיל מאד ובמקרים רבים מביא להשגת ראייה מלאה. ההצלחה כמובן תלויה בגיל הילד בעת אבחון העין העצלה, בחומרתה, בסיבתה ובהיענות המשפחה לטיפול הממושך. אחרי גיל 10 אין טיפולים יעילים לעין עצלה.

קיימת חשיבות רבה במניעת הופעת עין עצלה.

הדרך הטובה ביותר למניעה וטיפול מוקדם היא בדיקות סקר. הבדיקות מתבצעות בתחנות טיפות החלב, בקופת חולים ובגני הילדים. ילד שלא עבר את בדיקת הסינון ישלח לבדיקה מקיפה אצל רופא עיניים ילדים.

בנוסף, רצוי להקפיד על בדיקות שגרתיות לילדים המגיעים ממשפחות בהן יש בעיות עיניים בכלל ועין עצלה בפרט. ההמלצה היא לערוך בדיקות שגרתיות אצל רופא העיניים לילדים בגילאי שנה, שלוש ולפני הכניסה לכיתה א'. הבדיקות אצל הרופא מקיפות ומצריכות מתן טיפות להרחבת האישונים לילדים. למרות אי הנוחות הנגרמת בשל כך לא ניתן לשלול עין עצלה או בעיות חמורות אחרות בעיניים מבלי להשתמש בטיפות בזמן הבדיקה.

מתי מומלץ לקחת ילד לבדיקת עיניים?

 תינוק שאינו ממקד או עוקב

 ילד שנראה פוזל, שעיניו "בורחות" החוצה או פנימה

 ילד שיש לו תנועות עיניים לא שגרתיות, מצמוץ, או ריצוד

 ילד המתקשה במוטוריקה עדינה

 ילד המרבה להתקרב לטלוויזיה או לחומר כתוב

 ילד המרבה לשפשף עיניים

 ילד הסוגר עין או עיניים בשמש

 ילד בעל נטייה היפראקטיבית, שבזמן מפגש לא מסוגל לשבת או להתרכז

 ילד המגיע ממשפחה בה סובלים מלקות ראייה

סיכום

עין עצלה היא בעיה נפוצה של ראייה לקויה המתפתחת בגיל הילדות. הטיפול הטוב ביותר הוא המניעה.

ככל שנגלה עין עצלה מוקדם יותר כך גם הצלחת הטיפול תהיה טובה יותר.

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד, ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה © אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד.