נגישות

הדרכה למטופל לאחר אוטם שריר הלב / צנתור התערבותי

מטופל/ת יקר/ה,

לקראת שחרורך מבית החולים, לאחר שעברת אירוע לבבי, ברצוננו להסב את תשומת ליבך לנקודות חשובות היכולות להשפיע על החלמתך ועל איכות חייך.

נשמח לעמוד לשירותך בכל שאלה,

צוות מערך הלב

רקע כללי

כאשר יש היצרות באחד או יותר מעורקי הלב, לרוב עקב הצטברות שומן וסידן בדפנות העורקים (טרשת עורקים - Atherosclerosis), נגרמת ירידה בהספקת דם הנושא חמצן לשריר הלב ותפקוד הלב נפגע. מצב זה מוגדר כמחלת לב איסכמית (איסכמיה). 

כאשר יש היצרות באחד או יותר מעורקי הלב, לרוב עקב הצטברות שומן וסידן בדפנות העורקים (טרשת עורקים - Atherosclerosis), נגרמת ירידה בהספקת דם הנושא חמצן לשריר הלב ותפקוד הלב נפגע. מצב זה מוגדר כמחלת לב איסכמית (איסכמיה).

במקרים של חוסר קיצוני בהספקת דם ללב (חסימת אחד העורקים), עלול להיגרם אוטם שריר הלב: אזור מסוים בשריר הלב עובר נמק ובהמשך נוצרת באזור צלקת. האזור הצלקתי מאבד את היכולת להתכווץ ולקחת חלק בפעילות התקינה של שריר הלב כמשאבה המזרימה דם לאיברי הגוף.

כדי לטפל בבעיה, מבצעים צנתור התערבותי: הרופא מחדיר צנתר, שהוא צינור דק, חלול וגמיש שבקצהו בלון.

כדי לטפל בבעיה, מבצעים צנתור התערבותי: הרופא מחדיר צנתר, שהוא צינור דק, חלול וגמיש שבקצהו בלון.
העורק המוצר או החסום מורחב על ידי ניפוח בלון זה.
העורק המוצר או החסום מורחב על ידי ניפוח בלון זה.
בסיום הצנתור, מוצא הבלון ונשאר סטנט : קפיץ מתכתי בצורת רשת אשר תפקידו לשמור על העורק פתוח ולמנוע חסימה חוזרת.
בסיום הצנתור, מוצא הבלון ונשאר סטנט : קפיץ מתכתי בצורת רשת אשר תפקידו לשמור על העורק פתוח ולמנוע חסימה חוזרת.

מהן ההנחיות להמשך טיפול ומעקב?

פתח הצנתר - כאשר אתה משתחרר, פתח כניסת הצנתר כבר סגור ואינו מדמם אך עדיין זקוק להשגחה. יש לשמור על המקום נקי.

שים לב!

במצב תקין, הכאב במקום יפחת מיום ליום והפצע יתרפא. במקרה שהיה במקום שטף דם, הוא יחוויר ויתמעט עם הזמן.

במצב שאינו תקין, אתה עלול לראות במקום סימני זיהום כגון: אדמומיות, חום מקומי, הפרשות, נפיחות. בהופעת סימנים אלה יש לפנות לרופא המטפל בקופת חולים.

רשימת תרופות - מומלץ להסתובב ביום יום עם רשימת התרופות וצילום אק"ג אחרון בטלפון או צמוד לתעודת זהות ,למקרה שתצטרך עזרה רפואית דחופה.

רצף טיפולי - כדי ליצור רצף טיפולי, עליך לפנות בהקדם לרופא המשפחה ולמסור העתק של סיכום המחלה, דו"ח הצנתור ומרשם התרופות המומלצות. רופא המשפחה ילווה אותך בתהליך החזרה לשגרה.

מעקב רפואי קרדיולוגי - עליך להקפיד על ביקורת אצל קרדיולוג 1-3 חודשים לאחר השחרור מאשפוז, על מנת לבצע מעקב על החלמתך, לזהות בהקדם סיכון לתחלואה חוזרת ולאזן את הטיפול התרופתי.

טיפול תרופתי - התרופות אשר ניתנות לך, מסייעות לחיזוק שריר הלב ושיפור תפקודו, שומרות על הסטנט שהושתל בצנתור שלא ייחסם ע"י קריש דם וכן מסייעות במניעת התקדמות המחלה והופעת אירועי לב חוזרים. לכן, עליך להמשיך את הטיפול התרופתי גם כאשר אתה מרגיש טוב. במקרה של תופעות לוואי אין להפסיק את הטיפול ללא הוראת רופא.

חשוב ביותר לשלב את הטיפול התרופתי בשגרת היום יום שלך. על מנת לא לשכוח את התרופות אנו ממליצים להיעזר בקופסא ייעודית שתאפשר לך מעקב, תזכורת טלפונית, מיקום התרופות במקום בולט וכד'. דאג לקבל מהרופא המטפל שלך מידע בנוגע למטרות הטיפול של התרופות שאתה נוטל וכן מידע לגבי תופעות הלוואי והוראות נטילה מיוחדות. אנו מאמינים כי מידע זה יעזור לך להתמיד בטיפול.

מהן ההנחיות לחזרה לשגרה?

זכאות לימי מחלה

צנתור התערבותי - במידה ועברת צנתור התערבותי, הנך זכאי לשבעה ימי מחלה.

תעסוקה הכרוכה במאמץ פיזי - אם סוג עבודתך כרוך במאמץ פיזי הנך זכאי ל- 14 ימי מחלה.

אוטם בשריר הלב - לאחר אוטם שריר הלב, הנך זכאי לארבעה שבועות חופשת מחלה.

רופא המשפחה ינפיק את האישור הנדרש.

מנוחה

מנוחה בבית - כשאנו אומרים "מנוחה בבית" אנו מתכוונים לכך שאתה נמצא בחופש מהעבודה ועוסק בפעילות רגועה ולא מאומצת - נמנע ממאמצים פיזיים וממצבי סטרס. חזרה הדרגתית לשגרת היום כוללת פעילות גופנית (פירוט בהמשך).

בית החלמה - הנך זכאי לחמישה ימי החלמה ממועד השחרור בכיסוי מלא. זכאות זו משתנה בין קופות החולים ולכן כדאי לבדוק מול קופת החולים אליה אתה משתייך, סמוך לשחרור מהאשפוז.

שיקום לב - הנך זכאי לשלושה חודשי שיקום לב בכיסוי מלא. במסגרת זו תקבל ליווי אישי מקצועי בנושאים של פעילות גופנית ייחודית לשיקום שריר הלב וכן הנחיות בנושאים של התנהלות נכונה למניעת הישנות מחלת לב.

אנו ממליצים על מרכז שיקום הלב של הדסה. ליצירת קשר: 02-5844056

פעילות גופנית - פעילות גופנית מותאמת מאפשרת לחזק את שריר הלב, לשמור על משקל תקין, תורמת למצב הרוח ולביטחון העצמי, משפרת את זרימת הדם בעורקי הלב ואף מאפשרת להצמיח כלי דם חדשים ולעקוף חסימות קיימות.

אופי הפעילות הגופנית - אופי הפעילות הגופנית חייב להכיל רכיב אירובי המעלה את קצב הלב מעל לדופק המנוחה.

משך וקצב הפעילות - משך וקצב הפעילות המומלצים שונים מאדם לאדם. באופן כללי יש להתחיל את הפעילות בהדרגה. מומלץ להתחיל עם הליכות קצרות בנות רבע שעה ביום ומידי שבוע להעלות את משך ההליכה עד ל-45 דקות בתדירות של 5 פעמים בשבוע. אנשים המתקשים לבצע פעילות

רצופה במשך 20-30 דקות צריכים להתחיל בביצוע 5-10 דקות של פעילות מתונה ביום ועם שיפור הכושר הגופני להעלות בהדרגה את משך ועצימות הפעילות.

קיום יחסי מין - מקובל לומר שאדם שמסוגל לעלות בזריזות שני גרמי מדרגות מבלי שיופיעו כאבים בחזה או קוצר נשימה, יכול לחזור לפעילות מינית. בדרך כלל מדובר על טווח של כ- 4 שבועות לאחר התקף הלב. קיום יחסי מין אינו מעלה את הסיכון לאירוע לבבי נוסף.

כ-30% מהגברים לאחר אוטם שריר הלב מדווחים על הפרעה בתפקוד המיני. לרוב ההפרעה מתבטאת בקושי להגיע/לשמור על זקפה. מרבית המקרים נובעים מחרדה ולחץ נפשי מהחשש לעבור התקף לב נוסף. לעיתים נדירות הפרעה בזקפה נובעת משימוש בתרופות ממשפחת חוסמי בטא.

שים לב!

אין לשלב יחד תכשירים להשראת זקפה עם תרופות מקבוצת הניטריטים ולכן במקרים של קושי בתפקוד, יש להתייעץ עם רופא בטרם התחלת טיפול תרופתי.

איזון גורמי סיכון

הורדה במשקל - משקל עודף מכביד על פעילות הלב ומקשה בתפקוד יומיומי ובפעילות גופנית. מומלץ להיעזר בדיאטנית על מנת להתאים הרגלי תזונה נכונה המותאמת לצרכים האישיים שלך. העיקרון הינו:

הקפדה על אכילת ארוחות מסודרות

הימנעות מאכילה בין הארוחות

הפחתת שומנים מן החי

שומנים וכולסטרול - רמות גבוהות של שומנים בדם מהוות גורם סיכון משמעותי להתפתחות טרשת עורקים ועל כן איזון מיטבי של ערכים אלו, הינו בעל חשיבות גבוהה במניעת הישנות המחלה.

יש לנטר ערכי LDL חודש לאחר השחרור - ערך מטרה מתחת ל-55 מג"/דצ"ל

מומלץ להתייעץ עם דיאטנית להתאמת תפריט נכון

יש לאזן את מינון התרופות נגד כולסטרול לפי המלצת הקרדיולוג המטפל

גמילה מעישון - הניקוטין בסיגריה גורם להתכווצות ולהרס הרירית של כלי הדם המספקים דם ללב. עישון אקטיבי ופסיבי מזרזים את הטרשת בעורקי הלב והמוח. מומלץ להפסיק לעשן באופן מיידי.

ניתן להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי טיפול תרופתי (כמו מדבקות ניקוטין) המסייע לתהליך הגמילה ו / או לגבי השתתפות בקבוצות תמיכה.

לחץ דם וסוכרת - מחלות רקע כמו יתר לחץ דם וסוכרת עלולות לפגוע בכלי דם ובתפקוד שריר הלב. חשוב מאוד לשמור על מחלות אלה באיזון מיטבי. לצורך כך יש להקפיד על :

מעקב רפואי תקופתי באופן סדיר ומתמשך

ניהול אורח חיים בריא

טיפול תרופתי סדיר

ניטור ערכיHBA1C - ערך מטרה מתחת ל-7%

מתח נפשי - לחץ נפשי ממושך יכול להשפיע על תחלואת הלב. שים לב כי האירוע הלבבי שעברת לאחרונה יכול בעצמו לעורר בך מתח והתרגשות. נסה להיות ערני למצבך בתחום זה ובמקרה הצורך שקול עזרה המתאימה לך. ניתן להיעזר בייעוץ מקצועי כמו פסיכולוג, לעסוק בפעילות מרגיעה כמו יוגה, תחביב מרגיע וכד'.

אנו מאחלים לך רפואה שלמה,

צוות מערך הלב

נכתב ע"י: מרים קסטל - סגנית אחות ראשית קרדיולוגיה, שירי צרפתי - אחות קרדיולוגיה

אושר ע"י: פרופ' עופר אמיר מנהל מערך הלב,

פרופ' איל הרצוג ודר' ריפעת ג'אברה - מנהלים רפואיים מחלקת קרדיולוגיה,

דר' ברוריה הירש - רוקחת קלינית, נוגה מידן – עובדת סוציאלית

עריכת תוכן: טל עצמון - מרכזת תחום פיתוח תוכן, המערך לאיכות ובטיחות

עודכן בנובמבר 2021

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי

רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה ©. אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת

הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד. 2021.