נגישות

הורים יקרים,

לפניכם דף מידע בנושא בעיות תשבורת.

אנו עומדים לשירותכם בכל פנייה ושאלה

צוות המחלקה

רקע

העין האנושית דומה למצלמה אנלוגית. במצלמה יש עדשה הממרכזת את התמונה, ופילם אשר קולט את התמונה. העין פועלת במנגנון דומה - הקרנית והעדשה ממרכזות את התמונה. הרשתית היא רקמה עצבית הקולטת את התמונה, ומעבירה אותה דרך עצב הראיה למרכז הראיה הנמצא במוח שמפענח את התמונה.

המונח תשבורת מתייחס לאופן בו קרני האור החודרות לעין נשברות על -ידי הקרנית ועדשת העין ומתכנסות לנקודה אחת ברשתית.

על מנת לראות תמונה ברורה וחדה, כוח השבירה של העין צריך להיות מותאם לאורך העין, כך שקרני האור יפלו בצורה מדויקת על מרכז הראייה ברשתית. כאשר מנגנון זה פועל בצורה לקויה, התמונה הנקלטת ברשתית איננה חדה, ומתקבלת בעיית תשבורת.

איזה סוגים של בעיות תשבורת קיימים?

קיימות 3 בעיות תשבורת עיקריות. לרוב בעיית התשבורת זהה בשתי העיניים, אך ייתכן מצב בו כל עין תציג בעיית תשבורת שונה.

רוחק ראיה (היפרמטרופיה)

כוח השבירה של העין הינו חלש יחסית לאורך העין, ואז האור מתמקד מאחורי הרשתית (מאחורי גלגל העין). רוחק ראיה קל-בינוני נפוץ בילדים והעדשה מפצה על כוח השבירה המועט. יכולת זו של העדשה נפגעת עם העלייה בגיל. מבוגרים עם רוחק ראיה רואים טוב מרחוק או מקרוב ללא טיפול ברוחק הראייה. רוחק ראיה עשוי להיות גורם סיכון עתידי לגלאוקומה.

קוצר ראיה (מיופיה)

כוח השבירה של העין הינו חזק יחסית לאורך העין, ואז האור מתמקד לפני שמגיע לרשתית (בתוך גלגל העין). אנשים עם קוצר ראיה רואים יותר טוב לקרוב, ומטושטש לרחוק. כל שקוצר הראיה גדול יותר עולה הסיכוי למספר סיבוכים עיניים עתידיים, כגון: היפרדות רשתית, קטרקט, גלאוקומה, ופגיעה במרכז הראייה. לפיכך, מומלץ כי כל אדם הסובל מקוצר ראיה בינוני-גבוה יפנה אחת לשנה לבדיקת רופא עיניים, כולל בדיקה בהרחבת אישונים.

אסטיגמטיזם ("צילינדר")

באסטיגמטיזם התמונה הנופלת על הרשתית בצורה מעוותת. אסטיגמטיזם יכול לנבוע מעיוות בצורת הקרנית או העדשה, ויכול להופיע יחד עם רוחק או קוצר ראיה. כאשר האסטיגמטיזם גבוה מאוד או מתקדם בקצב מהיר יש לשלול אפשרות של קרטוקונוס.

כיצד מאבחנים בעיית תשבורת?

ילדים צעירים לא תמיד יתלוננו על בעיית תשבורת, במיוחד בגילאים הצעירים. לכן יש להגיע עם הילד לבדיקה כאשר יש שינויים בהתנהגות הראייתית של הילד כמו התקרבות יתרה לחפצים, שפשוף עיניים, מצמוצים רבים וכיו"ב. ילדים בוגרים יותר ומבוגרים עשויים להתלונן על טשטוש בראיה לקרוב ו/או לרחוק, כאבי ראש, עייפות בקריאה, דמעת, "לחץ" בעיניים ועוד.

אי אפשר לזהות בעיית תשבורת ללא בדיקה. בדיקת הסקר במסגרת טיפת חלב או בבית הספר מאתרת את רב הילדים עם בעיית תשבורת משמעותית, אך לא את כולם.

מבוגרים יכולים גם להיבדק אצל אופטומטריסטים, אבל ילדים ותינוקות חייבים לעבור בדיקה הכוללת טיפות להרחבת אישונים ע"י רופא עיניים ילדים. הבדיקה מתבצעת ע"י צוות מקצועי לכל ילד הפונה לבדיקת עיניים במרכז לרפואת עיניים ילדים במרכז הרפואי הדסה.

מתי יש לטפל בבעיית תשבורת

יש לטפל בבעיית תשבורת כאשר:

היא גורמת לירידה משמעותית בחדות הראייה.

היא מלווה באמבליופיה ("עין עצלה") או מהווה גורם סיכון להתפתחות אמבליופיה.

היא מלווה בפזילה.

היא גורמת לתלונות סובייקטיביות של כאבי ראש, קושי בקריאה, דמעת וכיו"ב.

כיצד ניתן לטפל בבעיית תשבורת

משקפיים או עדשות מגע:

ברוחק ראיה כוח השבירה של העין חלש יחסית לאורך העין, לכן הטיפול הוא בתוספת כוח שבירה (מרשם פלוס).

בקוצר ראיה כוח השבירה של העין חזק יחסית לאורך העין, לכן הטיפול הוא בהפחתת כוח השבירה (מרשם מינוס).

באסטיגמטיזם כוח השבירה אינו שווה (מעוות), לכן הטיפול בעדשות צילינדריות לתיקון התמונה המעוותת.

ניתוח לייזר:

ניתוח לייזר משנה את כוח השבירה של הקרנית, שהיא אחד משני גורמי כוח התשבורת של העין (יחד עם העדשה). ניתוחי לייזר מתבצעים רק לאחר גיל 18.

ניתוח קטרקט:

בניתוח קטרקט מחליפים את העדשה הטבעית בעין בעדשה מלאכותית עם כח שבירה מדויק, שעשוי לתקן את הפרעת התשבורת. בתינוקות לא משתילים עדשה, ויש להתאים משקפיים או עדשות מגע עם כח שבירה גבוה מאד.

צוות המרכז לעיניים ילדים מאחל לכם ולילדכם רפואה שלמה

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד, ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה © אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד.

הדסה כאן בשבילכם

טלפון02-6776397
פקס02-6778297