נגישות

הוראות הכנה לבדיקת קולונוסקופיה עם מרוקן בשעות הבוקר הר הצופים

מטופל/ת נכבד/ה שלום רב,

לעיונך מידע בנושא הכנה לבדיקת קולונוסקופיה. מידע זה הוא חיוני עבורך לצורך הצלחת הבדיקה ולכן יש חשיבות רבה לביצוע ההוראות כלשונן.

נשמח לעמוד לשירותך בכל פנייה ושאלה.

צוות המכון לגסטרואנטרולוגיה

מידע כללי:

הבדיקה נערכת במכון לגסטרואנטרולוגיה בקומה 1 באשפוז יום.

יש להביא התחייבות כספית מתאימה מקופת החולים.

יש להביא מכתב מפורט מהרופא שהפנה אותך לבדיקה ובדיקות רלוונטיות לפרוצדורה.

במידה והמטופל איננו כשיר לחתום על "טופס הסכמה מדעת" – יש צורך בצו מינוי אפוטרופוס תקף, המאושר על ידי בית המשפט. על האפוטרופוס להגיע ולחתום על טופס ההסכמה בנוכחות רופא. יש צורך בתעודה מזהה הכוללת תמונה של האפוטרופוס לצורך זיהויו ללא צו אפוטרופוס וחתימתו על ההסכמה, הפרוצדורה לא תתבצע.

אם מסיבה כלשהי אין באפשרותך להגיע לבדיקה, אנא בטל את התור טלפונית בהקדם

האפשרי! מספר התורים לבדיקה מצומצם מאד. 5842111 – 02.

כיצד עלי ליטול את התרופות הרגילות שלי לפני הבדיקה?

יש להיוועץ ברופא המטפל לפחות שבועיים לפני הבדיקה.

אם הינך נוטל/ת תרופות המשפיעות על קרישת הדם, אנא קרא בעיון הרשום מטה

אספירין Aspirin (טבעפירין, מיקרופירין, קרטיה) – אין להפסיק טיפול באספירין טרם הבדיקה אלא אם נאמר לך במפורש על ידי הרופא המפנה את הבדיקה (ככלל, אין מניעה לכרות פוליפים או לקחת ביופסיות תחת טיפול באספירין).

נוגדי טסיות כגון PLAVIX, EFFIENT,BRILINTA (פלביקס, ברילינטה, אפיאנט) - יש להיוועץ עם הרופא המטפל (רופא המשפחה והרופא המקצועי שהמליץ על הטיפול) לגבי אפשרות הפסקת הטיפול טרם הבדיקה. באם יש אישור להפסקת הטיפול- יש להפסיקו לפחות 5 ימים טרם הבדיקה. חשוב לציין כי ניתן לבצע בדיקה אבחנתית בלבד (הכוללת הסתכלות ונטילת ביופסיות, אך לא כריתת פוליפים) תחת טיפול בנוגדי טסיות אלו. יש לעדכן את הגסטרואנטרולוג המפנה טרם הבדיקה במידה ואין אישור להפסקת הטיפול. באם מומלץ על טיפול בזריקות קלקסן (CLEXAN) כטיפול "מגשר" בין הפסקת הטיפול לבדיקה- יש להפסיק הטיפול בזריקות הקלקסן לפחות 24 שעות טרם הבדיקה.

נוגדי קרישה כגון Eliquis, Pradaxa, Xarelto (פרדקסה, אליקויס, קסרלטו) - יש להיוועץ עם הרופא המטפל (רופא המשפחה והרופא המקצועי שהמליץ על הטיפול) לגבי אפשרות הפסקת הטיפול טרם הבדיקה. באם יש אישור להפסקת הטיפול- יש להפסיקו לפחות יומיים (2 ימים) טרם הבדיקה. אם ידוע לך על אי ספיקת כליות, יש להפסיק הטיפול 3 ימים לפני הבדיקה. חשוב לציין כי ניתן לבצע בדיקה אבחנתית בלבד (הכוללת הסתכלות ונטילת ביופסיות, אך לא כריתת פוליפים) תחת טיפול בנוגדי קרישה אלו. יש לעדכן את הגסטרואנטרולוג המפנה טרם הבדיקה במידה ואין אישור להפסקת הטיפול. באם מומלץ על טיפול בזריקות קלקסן (Clexan) כטיפול "מגשר" בין הפסקת הטיפול לבדיקה, יש להפסיק הטיפול בזריקות הקלקסן לפחות 24 שעות טרם הבדיקה.

קומדין Coumadin- יש להיוועץ עם הרופא המטפל (רופא המשפחה והרופא המקצועי שהמליץ על הטיפול) לגבי אפשרות הפסקת הטיפול טרם הבדיקה. באם יש אישור להפסקת הטיפול- יש להפסיקו לפחות 5 ימים טרם הבדיקה ולבצע בדיקת INR שתוודא ערך מתחת ל- 2 יומיים לפני הבדיקה. חשוב לציין כי ניתן לבצע בדיקה אבחנתית בלבד (הכוללת הסתכלות ונטילת ביופסיות, אך לא כריתת פוליפים) תחת טיפול בקומדין כאשר רמות INR בטווח בין 2-3. יש לעדכן את הגסטרואנטרולוג המפנה טרם הבדיקה במידה ואין אישור להפסקת הטיפול. באם מומלץ על טיפול בזריקות קלקסן (Clexan) כטיפול "מגשר" בין הפסקת הטיפול לבדיקה, יש להפסיק הטיפול בזריקות הקלקסן לפחות 24 שעות טרם הבדיקה.

יש להמשיך וליטול תרופות קבועות ליתר לחץ דם ולמחלות לב בבוקר הבדיקה.

לחולי סכרת – אסור להזריק אינסולין או לקחת תרופה אחרת בבוקר הבדיקה.

אם את/ה משתמש/ת במכשירי תמיכה נשימתית מסוג CPAP /BPAP בשל דום נשימה לילי או מחלת ריאות חסימתית עליך להביא את המכשיר לבדיקת הקולונוסקופיה.

אם את/ה לוקה באסתמה, מומלץ לקחת מתן מנה מהמשאף שעתיים לפני תחילת הבדיקה.

אם יש לך קוצב לב או דפיברילטור, נדרשת ביקורת מרפאת קוצבים כשבועיים לפני ביצוע הקולונוסקופיה. יש להגיע לבדיקת הקולונוסקופיה עם סיכום ביקור במרפאת קוצבים.

מהן ההנחיות למזון ודיאטה כהכנה לבדיקה ?

הכנה במשך 3 ימים לפני יום הבדיקה

החל מ- 3 ימים לפני הבדיקה: יש לשמור על דיאטה דלת שארית (דל סיבים):

אסור לאכול פירות, ירקות (טריים/מבושלים) כולל תפו"א, מזונות המכילים סיבים כמו: גרנולה, סובין, קורנפלקס, דגנים מלאים כמו אורז מלא, קוואקר, בורגול ועוד, לחם שחור לחם חיטה מלא, לחם שיפון, תירס, פריכיות אורז, קטניות, פיצוחים ופירות יבשים.

מותר לאכול מוצרי חלב ללא תוספת פרי, עוף, דגים, ביצים, לחם לבן, חלה ופיתה מקמח לבן, באגט, קרקר לבן, אטריות/פסטה מקמח לבן וגלידה ללא פירות.

מותר לשתות מיצים מסוננים, נס קפה/קפה, תה, מים, שתייה מוגזת ומרק צח ללא ירקות.

יממה לפני הבדיקה: ארוחת בוקר קלה ומוקדמת ולאחריה מותרת שתיית נוזלים צלולים עם מלחים (מים, תה (ללא חלב) מרק צח ומיצים ללא חתיכות פרי).

יש להפסיק לשתות שעתיים לפני הבדיקה.

מהן ההנחיות ללקיחת המרוקן כהכנה לבדיקה ?

ההכנה התרופתית לבדיקה מבוצעת ע"י חומר הנקרא מרוקן (Meroken). זהו נוזל משלשל בטעם לימון המגיע בבקבוק המכיל 3 ליטר, יש לאכסנו במקרר.

יום לפני הבדיקה בין 18:00-20:00 יש לשתות 1.5 ליטר של המרוקן. מומלץ לשתות כל רבע שעה כוס מלאה. יש להקפיד לשתות את כל הכמות.

השלשול יחל כשעה עד שעתיים לאחר שתיית החומר.

5 שעות לפני הבדיקה יש להתעורר ולשתות ליטר וחצי נוספים. מומלץ לשתות כל רבע שעה כוס מלאה. יש להקפיד לשתות כל הכמות, ולסיימה עד שעתיים לפני הבדיקה לכל המאוחר.

מותר להמשיך לשתות מים עד שעתיים לפני הבדיקה.

ניתן לקרר את המרוקן, לשתות אותו בעזרת קשית או יחד עם פלחי לימון או מיץ תפוחים לא מוגז על מנת שיהיה טעים יותר.

ניתן לקחת כדור פראמין (נגד בחילה) כחצי שעה לפני שתיית המרוקן.

כאמור, יש חשיבות רבה לביצוע ההוראות כלשונן לשם הצלחת הבדיקה

יש להגיע לבדיקה עם מלווה. אין לנהוג עד למחרת הבדיקה.

אנו נשתדל לקבלך בזמן שנקבע לך, לעיתים משך הבדיקה חורג מהצפוי וסדר הבדיקות משתנה משיקולים רפואיים.

סיכום להוראות ההכנה

3 ימים לפני הבדיקה:

תזונה ללא סיבים

יומיים לפני הבדיקה:

תזונה ללא סיבים

יום לפני הבדיקה:

לאחר ארוחת בוקר קלה מוקדמת מותר לשתות נוזלים צלולים בלבד

ליטר וחצי מרוקן בין: 18:00-20:00

יום הבדיקה:

שתיית נוזלים צלולים בלבד כמו מים. שעתיים לפני הבדיקה אסור גם לשתות

ליטר וחצי מרוקן כ-5 שעות לפני הבדיקה.

דף המידע נכתב ע"י: פרופ' ליאור כץ, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד

סיוע בעריכת התוכן: רויטל זלקר, המערך לאיכות ובטיחות

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד, ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה © אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד. אושרר ב2023.