נגישות

הורים יקרים,

לפניכם דף מידע אודות חסימת דרכי הדמעת.

אנו עומדים לשירותכם בכל פנייה ושאלה,

צוות המרכז לעיניים ילדים מאחל לכם ולילדכם רפואה שלמה

מהן הדמעות ומה תפקידן?

לדמעות יש תפקידים שונים: הן מרטיבות את העיניים ויוצרות פני שטח אחידים החיוניים לראייה טובה, הן שוטפות את פני השטח החיצוניים של העיניים מלכלוך והפרשות, והן אף מכילות נוגדנים נגד חיידקים.

הדמעות נוצרות על ידי בלוטת הדמעות שנמצאת מתחת לעפעף העליון בקרבת האוזן, מבלוטות בעפעפיים ומבלוטות בלחמית. הדמעות מתנקזות מהעיניים דרך שני פתחים זעירים הנמצאים בחלק העליון והתחתון של העפעפיים בקרבת האף. שני הפתחים מתחברים לצינוריות, אשר מתחברות לצינורית אחת שמובילה לשק הדמעות הנמצא מתחת לעור באזור האף, ממנו הדמעות מתנקזות אל צינורית הדמעות המסתיימת בתוך האף.

מה גורם לחסימה של דרכי הדמעות בילדים?

במצב תקין בקצה תעלת הדמעות קיים שסתום קרומי הנקרא "שסתום ע"ש Hasner", אשר אמור להיפתח סמוך למועד הלידה. כאשר השסתום הקרומי לא נפתח, דרכי הדמעות נותרות חסומות.

בנוסף לכך קיימות סיבות אחרות, פחות שכיחות, לחסימה של דרכי דמעות בילדים, ובינן:

העדר פתח ניקוז בעפעפיים

היצרות של דרכי הדמעות

זיהומים בדרכי הדמעות

עצם באף המונעת כניסה של תעלת הדמעות אל האף

מה השכיחות של חסימה של דרכי דמעות בילדים?

5-10% מהילדים סובלים מתסמינים של חסימת דרכי הדמעות בעין אחת או בשתי העיניים, ובשיעור גבוה יותר בפגים.

סימנים ותסמינים של חסימה של דרכי הדמעות:

כאשר יש חסימה של דרכי הדמעות, יש זרימה חוזרת של דמעות דרך צינוריות הניקוז, מה שמוביל לרטיבות של העיניים ודמעת. בנוסף לכך עשויות להופיע הפרשות מהעיניים, במיוחד בשעות הבוקר לאחר שנת לילה ולגרום להדבקות של הריסים.

ברוב המקרים התסמינים הללו מופיעים בימים-שבועות ראשוניים לחיים.

החסימה בדרכי הדמעות מפריעה לשטיפה הטבעית של חיידקים ממשטח העין, וכאשר יש הצטברות חיידקים הם עשויים לגרום לתגובה דלקתית: העפעפיים עשויים להיות אדומים ונפוחים, וההפרשות עשויות לקבל גוון צהוב-ירקרק. במקרים קיצונים, הצטברות החיידקים עשויה להוביל לדלקת בדרכי הדמעות המכונה דקריוציסטיטיס, ואף להתפשטות הזיהום ברמת העפעף המכונה צלוליטיס.

האם תתיכן חסימה לסירוגין של דרכי הדמעות?

דלקת בדרכי האוויר העליונות ("הצטננות" או גודש באף) או חשיפה לגורמים חיצוניים המגרים את דרכי האוויר העליונות (רוח או קור), עשויים לגרום לחסימה לסירוגין של דרכי הדמעות באותה תקופה. התוצאה תהיה התגברות הדמעת וההפרשות מהעיניים באותם מקרים בהם הילד/ה חולה ובעונות החורף. בילדים בהם החסימה אינה קבועה יהיו זמנים בהם לא תהיה הפרשה כלל.

כיצד מאבחנים חסימה של דרכי הדמעות?

היסטוריה של דמעת והפרשות מגיל מאוד צעיר, בכל עונות השנה, מרמזת לחסימה של דרכי הדמעות. עם זאת, קיימות סיבות נוספות לדמעת מרובה בילדים צעירים, כגון דלקות עיניים או גלאוקומה של ילדות. לפיכך יש להגיע לבדיקה אצל רופא עיניים ילדים, כדי להגיע לאבחנה הנכונה.

מהו הטיפול בחסימה של דרכי הדמעות?

ב-75-90% מהילדים התסמינים חולפים באופן ספונטני במהלך השנה הראשונה לחיים, ללא כל צורך בהתערבות ניתוחית.

כאשר החסימה היא ממושכת ניתן לבצע עיסויים על שק הדמעות. מטרת העיסוי היא להפעיל לחץ הידרוסטטי על דרכי הדמעות, בניסיון להוביל לפתיחה של השסתום הקרומי ע"ש Hasner, החוסם את קצה דרכי הדמעות. יש להגיע לבדיקת רופא עיניים ילדים כדי לבצע עיסוי ראשוני על-ידי הרופא, וכן כדי לצפות בהדגמה כיצד לבצע בבית את העיסויים לילדכם בצורה המיטבית. העיסוי מתבצע ע"י לחיצה עם האצבע על שק הדמעות לכיוון פתח תעלת הדמעות באף. יש לציין כי אין הוכחה בספרות המדעית כי העיסויים הכרחיים או יעילים.

כאשר רופא העיניים מסיק שיש זיהום חיידקי בדרכי הדמעות, יש להוסיף טיפול בטיפות עיניים אנטיביוטיות. במידה והחסימה לא חלפה תחת הטיפול בעיסויים או באופן ספונטני, הזיהום החיידקי עשוי לחזור שוב כאשר יופסק הטיפול בטיפות האנטיביוטיות.

מתי יש לשקול ניתוח לפתיחת דרכי הדמעות?

חסימה של דרכי הדמעות אומנם פוגעת באופן ברור באיכות החיים של הילד/ה וההורים, אך כיוון שהחסימה איננה מפריעה להתפתחות הראייה וכיוון שידוע שב-75-90% מהילדים התסמינים חולפים באופן ספונטני במהלך השנה הראשונה לחיים, מקובל לחכות לגיל שנה עד הפנייה לפתרון ניתוחי לפתיחת דרכי הדמעות.

כיצד מתבצע ניתוח לפתיחת דרכי הדמעות?

במהלך הניתוח מבוצעת שטיפה של דרכי הדמעות על ידי צינורית מתכת עם קצה חלק שאינו חד. הצינורית מוכנסת אל דרכי הדמעות דרך הפתחים בעפעפיים, עד מעבר אל האף. לאחר שהרופא מתרשם מפתיחה של דרכי הדמעות

על ידי הצינורית, מבוצעת שטיפה של דרכי הדמעות והניתוח מסתיים. כיוון שמדובר בפעוטות, הניתוח מתבצע בדרך כלל תחת הרדמה כללית ונמשך כמה דקות. הניתוח מבוצע דרך אשפוז יום והילד יכול לחזור לפעילות רגילה מיד אחריו.

מהם סיכויי ההצלחה של ניתוח לפתיחת דרכי הדמעות?

סיכויי ההצלחה לרוב גבוהים מאוד ועומדים על 80-90% כאשר הניתוח מתבצע עד גיל שנה וחצי. מעבר לגיל זה סיכויי ההצלחה עשויים להיות נמוכים יותר.

מה עושים כאשר התסמינים חוזרים לאחר הניתוח?

מקובל להמתין מספר שבועות להערכה חוזרת לאחר הניתוח, על מנת לאפשר לדרכי הדמעות "להתאושש" מהניתוח. במקרים בהם התסמינים חוזרים בהערכה החוזרת לאחר הניתוח, מקובל לבצע ניתוח חוזר באותה טכניקה שהוזכרה לעיל. יש גם מנתחים שימליצו בשלב זה על טכניקה אחרת כפי שמתואר בהמשך.

במקרים בהם התסמינים חזרו עוד פעם לאחר הניתוח השני, מקובל לבצע ניתוח דומה, אך בסוף הניתוח להשאיר צינורית סיליקון בדרכי הדמעות למשך מספר חודשים, כדי לשמור אותן פתוחות. הצינוריות יוסרו במרפאה בביקורת לאחר הניתוח. אפשרות נוספת לניתוח חוזר היא לבצע הרחבה של דרכי הדמעות באמצעות בלון-קטטר. המנתח ירחיב את דרכי הדמעות על ידי ניפוח בלונית זעירה המועברת בדרכי הדמעות.

חשוב להדגיש שמעטים מהילדים הבריאים צריכים לעבור ניתוח לפתיחת דרכי הדמעות, ומיעוט קטן עוד יותר יזדקקו ליותר מניתוח אחד.

מהם הסיכונים בניתוח?

הניתוח מתבצע בדרכי הדמעות הנמצאות מתחת לעור, ללא ניתוח של העין עצמה. קיימים סיכונים לא שכיחים כמו פגיעה בדרכי הדמעות, מעבר הצינורית דרך רקמת העור במקום דרך דרכי הדמעות וזיהומים בדרכי הדמעות. הניתוח איננו משפיע על הראייה ואינו יכול לפגוע בעין עצמה.

צוות המרכז לעיניים ילדים מאחל לכם ולילדכם רפואה שלמה

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד, ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה © אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד