נגישות

הורים יקרים,

לפניכם דף מידע בנושא אזוטרופיה אקומודטיבית.

אנו עומדים לשירותכם בכל פנייה ושאלה,

צוות המרכז למחלות עיניים בילדים.

מהי אזוטרופיה אקומודטיבית?

אזוטרופיה אקומודטיבית ,או אזוטרופיה רפרקטיבית, היא פזילה פנימה של העיניים הנגרמת בשל מאמץ להתמקד ולראות טוב. לאנשים הסובלים מפזילה אקומודטיבית יש בדרך כלל רוחק ראיה (היפראופיה) ועליהם להתאמץ על מנת להתגבר על רוחק הראייה ולראות טוב, בעיקר מקרוב. מאמץ זה מכונה אקומודציה או התמקדות. ככל שהמטרה עליה מסתכלים קרובה יותר יש לעשות יותר אקומודציה. תופעה שמתלווה לאקומודציה היא התכנסות של העיניים, ולעיתים התכנסות יתר שמתבטאת בבריחה של העיניים פנימה, כלומר, בפזילה.

מדוע פזילה אקומודטיבית מסוכנת לילדים?

כשילד/ה מפתח/ת פזילה בגיל צעיר, התפתחות הראייה שלו נפגעת. הראייה בעין אחת יכולה להיפגע באופן בלתי הפיך (עין עצלה) אם בעקבות הפזילה הילד לא משתמש באחת העיניים. הראייה הדו עינית )ראיית עומק) עלולה להינזק אם לא משתמשים בשתי העיניים יחד והמח לא מקבל תמונות משתי העיניים יחדיו. אם הפזילה מאובחנת ומטופלת מוקדם, ניתן לאפשר התפתחות ראייה תקינה. פזילה אינה מצב תקין וכל חשד בפזילה חייב להיבדק על ידי רופא עיניים לילדים.

האם לכל הילדים עם רוחק ראייה יש פזילה?

לא.

למעשה, לרב הילדים יש מידה מסוימת של רוחק ראייה ולרובם אין פזילה, מכיוון שהמאמץ האקומודטיבי שהם עושים הוא קטן. ככל שהאדם יותר רחק רואי, הסיכון שלו לפתח פזילה גדול יותר. מכיוון שרוחק ראייה משמעותי עלול לפגוע בהתפתחות הראייה גם באופן ישיר )כי רואים מטושטש ועלולים לפתח עין עצלה) מומלץ להרכיב משקפיים לתיקון היפראופיה גבוהה גם אם אין פזילה. גם לתורשה יש תפקיד בסיכון לפתח פזילה אקומודטיבית.

האם ניתן למנוע אזוטרופיה אקומודטיבית?

כן.

איתור מוקדם של רוחק ראייה סביב גיל שנה והרכבת משקפיים יכולים למנוע את הופעת הפזילה, לאפשר התפתחות טובה של תפקודי ראייה והסרה של המשקפיים בבגרות. בחלק מקופות החולים ובחלק מטיפות החלב מבצעים בדיקות סקר בגיל צעיר לאיתור ילדים בסיכון. מטיבן, בדיקות סקר אינן מאתרות את כל הילדים עם בעיות עיניים. אם ילדיכם עברו את בדיקת הסקר בהצלחה ואתם חושדים בבעיה מוטב לקחת אותם לבדיקה אצל רופא עיניים לילדים. בדיקות הראייה שמבוצעות בבתי הספר לא נועדו לאתר פזילה שבה יש לטפל בגיל צעיר יותר.

מה הטיפול באזוטרופיה אקומודטיבית?

הטיפול הראשוני באזוטרופיה אקומודטיבית הוא הרכבת משקפיים )או עדשות מגע( לתיקון רוחק הראייה. המשקפיים מונעים את האקומודציה ומבטלים גם את התכנסות העיניים המלווה אותה. יש להרכיב את המשקפיים (או העדשות) בכל שעות הערנות.

מה קורה אחרי הרכבת המשקפיים?

המשקפיים נועדו למנוע פזילה בעת הרכבתם. הראייה תתפתח באופן תקין אם המשקפיים מונעים את הפזילה )ומקפידים להרכיבם כל הזמן(. אם הפזילה מתמידה יש צורך בטיפולים נוספים. כשמסירים את המשקפיים ניתן לראות את הפזילה, ולעיתים יש אפילו החמרה בפזילה ללא המשקפיים. זה סימן לכך שהמשקפיים עובדים והמטופלת מתרגל/ת לראיה טובה. בבדיקת מעקב במרפאת עיניים לילדים יבדקו אם הפזילה מטופלת באופן מספק, ואם הראייה מתפתחת באופן תקין.

מה התפקיד של ניתוחים בפזילה אקומודטיבית?

ניתוח לשרירי העיניים )ניתוח פזילה( מומלץ רק כשהמשקפיים לא מונעים את הפזילה האקומודטיבית.

מומלץ לבצע את הניתוח בילדות המוקדמת כדי לאפשר התפתחות ראייה טובה. מטרת הניתוח היא ליישר את העיניים ולא להסיר את המשקפיים. הניתוח מטפל בשארית הפזילה שנשארת עם הרכבת המשקפיים. אחרי הניתוח יש להרכיב משקפיים על מנת להגיע לתוצאה טובה.

למה ילדים זקוקים לעיתים למשקפיים ביפוקליים?

לפעמים הפזילה מתגברת בהסתכלות לקרוב. משקפיים רגילים )חד מוקדיים( ימנעו את הפזילה לרחוק, אבל בעת הסתכלות לקרוב תופיע פזילה. במצב זה, חיזוק המרשם של המשקפיים לקרוב בחלק התחתון של עדשות המשקפיים (משקפיים ביפוקליים) יכול לשלוט גם בפזילה לקרוב.

האם יש תרגילים למניעה או לטיפול באזוטורפיה אקומודטיבית?

לא.

האם הילדים זקוקים למשקפיים כל החיים?

לעיתים קרובות, רוחק הראייה קטן בגיל ההתבגרות (ביטוי לגדילה של העין (וניתן להסיר את המשקפיים ללא חזרה של הפזילה. אי אפשר לדעת מראש מי מהילדים יוכל להסיר את המשקפיים בבגרות.

צוות המרכז לעיניים ילדים מאחל לכם ולילדכם רפואה שלמה

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד, ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה © אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה.

החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד.

הדסה כאן בשבילכם

טלפון02-6776397
פקס02-6778297