נגישות

להלן הסבר מפורט על התרופות הנפוצות לטיפול בגלאוקומה. הסבר זה יעזור לך להכיר את התרופות שהנך לוקח.

שים לב, זהו הסבר כללי, כך שאינו מותאם למצב המחלה של חולה מסוים\מסוימת. לכן: בכל מקרה של שאלה או בעיה הקשורה בטיפול התרופתי יש להתייעץ עם הרופא המטפל, ובשום מקרה לא מומלץ לשנות או להפסיק את הטיפול התרופתי על דעת עצמך.

ישנם סוגים רבים של טיפות עיניים המיועדות לטיפול בגלאוקומה. מכיוון שכל מטופל הוא שונה, יתכן ותרופה המתאימה לחולה אחד לא תתאים לחולה אחר. טיפות העיניים המיועדות להפחתת הלחץ התוך-עיני מבצעות זאת על ידי הורדת קצב ייצור (הפרשת) הנוזל או הגדלת הניקוז.

כל אחת מטיפות העיניים המשמשות לטיפול בגלאוקומה שייכת לאחת מהקבוצות הבאות. טיפות עיניים מאותה הקבוצה דומות בהרכבן הכימי ובאופן פעולתן. טיפות עיניים מקבוצות שונות, במקרים רבים, יכולות להילקח במשולב על מנת להוריד את הלחץ התוך עיני במידה רבה ויעילה יותר. אולם, בשל הדמיון בין סוגי טיפות מאותה הקבוצה, אין לוקחים, לרוב, יותר מתרופה אחת מכל קבוצה.

לכל התרופות יש תופעות לוואי. טיפות עיניים לגלאוקומה אינן שונות משאר התרופות בהיבט זה. לרוב, תופעות לוואי של טיפות העיניים אינן משמעותיות ואינן מזיקות לעין. אבל לעיתים עלולות טיפות אלו לגרום לבעיות כגון גירוי מקומי של העין או אלרגיה. למרות שבעיות אלו לרוב אינן מסוכנות לעין עליך לידע את רופא העיניים שלך לגביהן ולגבי תופעות אחרות, ייתכן וקיימות טיפות אחרות שלא יגרמו לגירוי של עינייך.

מסקנות

ישנם סוגים רבים של טיפות עיניים המשמשות להורדת הלחץ התוך עיני. לעיתים, טיפות העיניים שהומלצו על ידי רופא העיניים שלך אינן יעילות או עלולות לגרום לתופעות לוואי. המגוון הרחב של תרופות להורדת לחץ תוך-עיני הקיימות כיום בשוק מאפשרות לרופא שלך מציאת אלטרנטיבה אופטימלית.

רופא העיניים שלך יכול לקבוע את הטיפול הטוב ביותר עבורך, ולהחליפו בעת הצורך. לכן עליך לידע את רופא העיניים שלך לגבי כל תופעת לוואי שמופיעה. יחד עם רופא העיניים שלך תוכלו למצוא את הקומבינציה (תוכנית הטיפול) שתביא לתוצאות הטובות ביותר, עם חוסר הנוחות הקטן ביותר.

מהי הצורה הנכונה לשימוש בטיפות עיניים?

הטיפול השכיח ביותר לגלאוקומה הוא על-ידי טיפות העיניים המורידות את הלחץ התוך-עיני. מטופלים רבים לא יודעים כיצד להשתמש בטיפות אלו באופן הנכון.

כיצד לטפטף טיפות עיניים?

כופף את ראשך אחורנית והבט כלפי מעלה. משוך את עפעף התחתון בעדינות כך שיווצר כיס קטן בו ניתן לטפטף את טיפות העיניים. מכיוון שייתכן ויותר מטיפה אחת תטופטף כדאי להחזיק לצדך נייר טישו.

לאחר טפטוף הטיפה יש לעצום את העין בעדינות, מומלץ להימנע ממצמוץ מכיוון שזה עלול לדחוף את הטיפה לתעלת הדמעות ומשם לתוך האף, כמו כן מומלץ להימנע מסגירה חזקה של העין שעלולה לגרום לטיפה להישפך מהעין ללחי. סגירה עדינה של העפעף תשמור על מגע טוב בין העין לטיפה ותאפשר ספיגה מקסימלית של הטיפה.

חסום את תעלת הדמעות בעזרת האגודל או האצבע למשך 2 הדקות בהן העפעף סגור כדי למנוע את זרימת הטיפה לתוך האף. חשוב לוודא שהעיניים סגורות בזמן שחוסמים את תעלת הדמעות. סגירת תעלת הדמעות חשובה מאוד מכיוון שחלל האף משמש כספוג ויכול לספוג בקלות את הטיפה ולהעבירה למחזור הדם שם היא יכולה להשפיע על הלב, הריאות והמוח.

אם אתה משתמש ביותר מסוג טיפות אחד כדאי לחכות 5 דקות בין טיפה לטיפה וזאת מכיוון שהעין יכולה להכיל טיפה אחת בלבד בכל רגע נתון. הוספת טיפה נוספת לפני שהקודמת נספגה יגרום להצפה של העין וזרימה של הטיפה הקודמת החוצה.

שים לב: אפשר להקטין באופן משמעותי את רוב תופעות הלוואי הקשות של טיפות העיניים על ידי סגירת העפעף בעדינות ולחיצה עם האצבע על פינת העפעף באזור תעלת ניקוז הדמעות במשך 2 דקות לאחר טפטוף הטיפה. פעולה זו תמנע את מעבר הטיפות לאף, שם הן נספגות למחזור הדם.

חשוב !: הבא את כל טיפות העיניים שלך אתך בכל פעם שאתה נפגש עם רופא העיניים שלך.

זכור!

לפני השימוש בטיפות שטוף את ידיך במים וסבון.

שמור על הבקבוק המכיל את הטיפות נקי והימנע ממגע עם קצה הבקבוק.

לאחר השימוש בטיפות, סגור את הבקבוק בפקק מיד. אל תנגב או תשטוף את קצה הבקבוק.

מה ניתן לעשות על מנת לשפר את לקיחת טיפות העיניים לגלאוקומה?

חינוך הוא האמצעי הטוב ביותר להגברת שיתוף הפעולה של החולה. חולה שקיבל הסבר מקיף על אופי מחלת הגלאוקומה והטיפול בה יהיה חולה "טוב יותר" וישתמש בתרופות בצורה הטובה ביותר. חשוב לדעת כי גלאוקומה, ברובה, היא מחלה ללא סימפטומים שאינה מורגשת ולכן קשה לחולה להעריך את משמעות הטיפול וחשיבותו. חשוב גם לשתף חברים וקרובים בטיפול על מנת שיעזרו בישומו, לדוגמא בן\בת הזוג יכולים לעזור בטפטוף הטיפה ולהזכיר לך שהגיע הזמן ליטול את טיפות העיניים.

הפחתת תופעות הלוואי של טיפות העיניים מאפשרת שימוש בטוח יותר בטיפות ויכולה לשפר את שיתוף הפעולה של החולה. ניתן להגיע להפחתת תופעות הלוואי במספר דרכים, בהתאם לסוג הטיפות: ראשית כל חשוב לדעת כיצד להשתמש בטיפות בצורה הנכונה על ידי סגירת העפעף וחסימת תעלת ניקוז הדמעות למשך לפחות 2 דקות לאחר טפטוף הטיפות. פעולות אלו יגדילו את כמות התרופה שתיספג בעין ויפחיתו את הכמות שתיספג במחזור הדם. קבע את מועדי לקיחת התרופות כך שיתאימו לסדר היום שלך.

לדוגמא לקיחת חוסמי-בטא בצורת ג'ל פעם ביום בבוקר יעילה כמו לקיחת טילופטיק פעמיים ביום, בבוקר ובערב. נטילת התרופה פעם ביום מקלה על החולה ומפחיתה את תופעות הלוואי. ניתן להקל על סדר היום על ידי הצמדת זמן נטילת התרופות לפעילויות יום יומיות, לדוגמא, נטילת התרופות בקימה בבוקר ולפני השינה בערב (למטופלים שצריכים לקחת את הטיפות פעמיים ביום) או נטילתם בקימה בבוקר, בארוחת-הצהריים ולפני השינה (למטופלים שצריכים ליטול תרופות 3 פעמים ביום). ולבסוף, כאשר נוטלים יותר מסוג אחד של טיפות עיניים, רצוי לחכות 5 דקות בין סוג אחד של טיפות לשני. פעולה זו מאפשרת לסוג הראשון להיספג היטב לפני מתן הסוג השני.

נקודות מפתח להבנת גלאוקומה

בגלאוקומה, סיבי עצב-הראיה נפגעים ומאוחר יותר מתים.

במידה וסיבי עצב-הראיה נפגעו, אי אפשר להחזירם לקדמותם.

לחץ תוך-עיני מוגבר הוא הגורם העיקרי לפגיעה בעצב הראיה.

ניתן להפחית את הלחץ התוך-עיני על ידי טיפול תרופתי, או על ידי ניתוח.

טווח הפעילות של טיפות העיניים הוא בין 4 ל 24 שעות (תלוי בסוג התרופה) ולכן על מנת שהשימוש בהן יהיה יעיל צריך ליטול אותן כל יום ורובן אף מספר פעמים ביום.

יתכן ולא תבחין בכל שינוי בראייתך עד לשלב מתקדם מאוד של הגלאוקומה.

יתכן ולא תבחין בהשפעת הטיפול על עיניך, ואף ייתכן וחלק מהטיפות יגרמו לירידה קלה בחדות ראייתך.

חינוך והסבר לגבי המחלה והטיפול בה קריטיים לחולה, משפחתו וחבריו.