נגישות

המכון לאלקטרופיזיולוגיה קלינית והערכת תפקוד מערכת הראייה

המכון לאלקטרופיזיולוגיה קלינית והערכת תפקוד מערכת הראייה

המכון לאלקטרופיזיולוגיה קלינית והערכת תפקוד מערכת הראייה הינו זרוע חשובה של המרכז למחלות ניווניות של הרשתית והמקולה, ופעמים רבות משמש כנקודת ממשק ראשונה למטופלים המגיעים אלינו מכל רחבי הארץ.

המעבדה הקלינית הראשונה בארץ לביצוע בדיקות אלקטרופיזיולוגיות קליניות להערכת תפקוד מערכת הראייה הוקמה בהדסה בשנות השישים של המאה הקודמת על-ידי פרופ' אאורבך. כיום המכון הינו הגדול מסוגו בארץ, ומציע מגוון רחב של בדיקות אלקטרופיזיולוגיות ופסיכופיזיקליות המסייעות לאפיין במדויק את תפקוד הרשתית ומערכת הראייה. הדבר מסייע בהגעה לאבחנה גם במקרים מורכבים ונדירים ומאפשר מעקב אחר התקדמות המחלה בהמשך. הבדיקות מתבצעות בכל גיל, כאשר תינוקות וילדים רכים נבדקים תחת סדציה.

צוות המכון כולל את פרופ' איל בנין, ד"ר בוריס רוסין, ד"ר אנטוניו ריברה, את הטכנאיות גב' ענבר ארדינסט (הלבורנטית הראשית), גב' שרה עידן וגב' אסאלה עונאללה, כולן אופטימטריסטיות, ונוסף להם סטודנטים ובנות שירות לאומי.

בדיקות אלקטרופיזיולוגיות המתבצעות במכון

הרשתית הינה למעשה שלוחה של המוח, ומכילה תאי עצב מסוגים שונים המגיבים ביצירת פוטנציאל חשמלי כאשר יש גירוי של מערכת הראייה. בהמשך, האות החשמלי מועבר למוח האחורי, וגם בו מתעוררת תגובה חשמלית. הבדיקות האלקטרופיזיולוגיות של מערכת הראייה מכוונות למדידת התגובות החשמליות הזעירות הללו ומאפשרות לבחון את כלל מסלול הראייה, מן הרשתית ועד למח הראייתי.

מדובר בשורת בדיקות המסייעות לאפיין מרכיבים שונים במערכת:

FFERG: בדיקת Full Field Electroretinography בה מגרים את הרשתית באמצעות חשיפה לאור, ומתעוררת תגובה חשמלית זעירה שניתן לרשום ולמדוד אותה. בדיקה אלקטרורטינוגרפית בשדה מלא מאפשרת לכמת את תפקוד שתי הזרועות העיקריות הפועלות ברשתית. הראשונה הינה ראיית הלילה, או הראייה בתנאי תאורה נמוכים, המתווכת על ידי קולטני האור מסוג קנים (rod photoreceptors). השנייה היא ראיית היום, המתווכת על ידי מדוכים (cone photoreceptors) שהם גם אלו המאפשרים ראייה ברזלוציה גבוהה וראיית צבעים.

mfERG: בבדיקת Multi Focal ERG בוחנים את התפקוד החשמלי של המדוכים באזור מרכז הראייה ברשתית.

EOG: בדיקת Electro-Oculography מאפשרת לכמת את התפקוד של תאי הפיגמנט האפיתליאלים של הרשתית, המכונים RPE.

FVEP: בדיקת Flash Visual Evoked Potentials בוחנת את התגובה המוחית לגרוי של מערכת הראייה באמצעות הבזקי אור ומאפשרת לבחון את ההולכה למח הראייתי.

PVEP: בבדיקת Pattern Visual Evoked Potentials הגירוי הינו גירוי צורני (ולא הבזק אור) ונבחנת התגובה המוחית לגירוי מסוג זה.

בדיקות פסיכופיזיקליות הנערכות במכון

בהבדל מבדיקות אלקטרופיזיולוגיות שמודדות פוטנציאלים חשמליים במערכת הראייה, בבדיקות הפסיכופיזיקליות מסתמכים על תגובות הנבדק/ת על מנת לאפיין את תפקוד המערכת:

בדיקות ראיית צבעים.

בדיקת הסתגלות לחשיכה.

בדיקת רגישות מינימלית לאור (FST).

בדיקת חדות ראייה פוטנציאלית (Potential acuity meter, PAM).

פרימטריה.

מיקרופרימטריה.

הערכת מבנה הרשתית - שיטות דימות מתקדמות

יכולת הפענוח וההבנה של תוצאות הבדיקות האלקטרופיזיולוגיות והפסיכופיזיקליות משתפרת מאד כאשר ניתן במקביל לבצע קורלציה לממצאים הקליניים. חלקם מדווח במכתב ההפנייה מן הרופא המטפל, וככל שמכתב זה מפורט יותר, כך ניתן לנסות ולתת תשובה טובה יותר לגבי תוצאות הבדיקות הנערכות אצלנו. בנוסף, אנו משתדלים להסתייע בבדיקות דימות המראות את מבנה הרשתית:

צילום צבע רחב זווית של הרשתית (Wide field color fundus imaging).

צילום אוטופלורסנציה רחב זווית של הרשתית (Wide field fundus autofluorescence imaging).

צילומי OCT של הרשתית.

אם יש ברשותכם צילומים מסוג זה, כדאי להביא אותם בעת ההגעה לבדיקות כדי לסייע בפענוח מדוייק של התוצאות. במידה ואין ברשותכם צילומים כאלו, יש להביא התחייבות כספית עבורם והם יבוצעו בעת הביקור. ניתן להוריד טופס הפנייה אלינו לביצוע כל הבדיקות המפורטות מעלה בקישור הבא: טופס הפנייה למכון לאלקטרופיזיולוגיה קלינית והערכת תפקוד מערכת הראייה. אנא בקשו מן הרופא/ה המטפל/ת למלא את הטופס על פי ממצאי הבדיקה הקלינית והשאלות העולות מכך, ואיזה בדיקות נדרשות.

בעת הביקור, אם יתברר כי ככל הנראה מדובר במחלה תורשתית של הרשתית, יוצע לכם להצטרף למחקר הגנטי שמטרתו לנסות ולאתר את הגן גורם המחלה. איתור הגן מאפשר באופן מיידי הפעלת מניעה במשפחה בכדי שלא יוולדו ילדים חולים נוספים במורד הדורות. כיום ידיעת הגן גם מאפשרת במקרים מסויימים מתן טיפול מוכוון. מידע נוסף ניתן לקבל באתר של המעבדה לגנטיקה מולקולרית של מחלות עיניים. בדיקה זו אינה דורשת התחייבות. תשובת הבדיקות נשלחת אליכם ולרופא/ה המפנה תוך כחודש מביצוע הבדיקות, כאשר אנו עושים מאמץ מירבי לקצר זאת ככל האפשר.

לקביעת תור אנא שלחו את טופס ההפנייה בו מפורטות הבדיקות הנדרשות לפקס שמספרו 02-6448917. בהמשך לכך נא להתקשר לטלפון 02-6776585 לקביעת התור עצמו.

המרכז למחלות ניווניות של הרשתית והמקולה