נגישות

מחקרים קליניים מתקדמים של המרכז למחלות ניווניות תורשתיות של הרשתית

התחום של מחלות ניווניות של הרשתית עובר מהפכה בשנים האחרונות עם כניסתן של טכנולוגיות חדשות לאבחון, מעקב וטיפול במחלות אלו. בין השאר מדובר בטיפולים גניים, טיפולים תאיים (המבוססים על תאי גזע ותאי אב), טיפוליים תרופתיים שונים ואף "ראייה מלאכותית". מרכז מנר"ם בהדסה נוטל חלק פעיל במהפכה זו בניסיון להנגיש את החידושים הללו למטופלים באמצעות הצוות למחקרים קליניים מתקדמים.

מחקרים קליניים מתקדמים של המרכז למחלות ניווניות תורשתיות של הרשתית

המרכז למחקרים קליניים מצוייד במערכות בדיקה מתקדמות כולל מערכת OCT ספקטרלית, מערכת OCT מסוג swept source, מיקרופרימטרים מסוג MAIA ו-NIDEK, פרימטר המפרי כולל אפשרות לבדיקת רגישות הרשתית בחשיכה, פרימטר מסוג Octopus, מצלמות פונדוס ועוד.

בדיקות נוספות, אלקטרופיזיולוגיות ופסיכופיזיקליות, מתבצעות בשיתוף עם המכון לאלקטרופיזיולוגיה קלינית והערכת תפקוד מערכת הראייה של המנר"ם.

מטרות עיקריות של הצוות למחקרים קליניים מתקדמים

ביצוע מחקרים למיפוי המהלך הטבעי של מחלות רשתית ניווניות, תוך כימות תפקוד אלקטרופיזיולוגי ופסיכופיזיקלי של מערכת הראייה ומעקב אחר מבנה הרשתית באמצעות שיטות דימות מתקדמות. מחקרים מסוג זה הם חשובים להבנת המחלה, לאיתור שלבים בהם ניתן לבצע התערבות טיפולית, ולהגדרת מדדים העשויים לשמש לבחינת יעילות טיפולים אלה (outcome parameters).

ביצוע מחקרים טיפוליים, חלקם ביוזמת חוקרי הדסה וחלקם מונחי-חברה. הטיפול הגני הראשון (בחולים עם עיוורון מולד הנגרם עקב מוציות בגן RPE65) בוצע בשנת 2010, והדסה הייתה המרכז הרביעי בעולם שביצע טיפול מסוג זה. כיום מתבצעים מחקרים טיפוליים בגנים נוספים. חולה ראשון עם AMD מתקדם טופל בטיפול תאי עם השתלת תאי RPE שהופקו מתאי גזע עובריים אנושיים בשנת 2015. מדובר בטכנולוגיה שפותחה בהדסה בשיתוף פעולה בין מרכז מנר"ם ובין המרכז לתאי גזע עובריים בניהולו של פרופ' בני ראובינוף, ומחקר זה היה השני מסוגו בעולם.

הצוות

הצוות, בניהולה של גברת דבורה (דבי) מרקס-אוחנה (B.Optom.), כולל את גב' שלי סטיקה-בנישו (טכנאית למעבדתנות רפואית ומומחית בדימות העין), גב' עינב נחמני, מר אנוש וילהלם, גב' שיר בן יוסף וגברת ליזה פרולוב (כולם אופטימטריסטים בהכשרתם). מדובר במתאמים ומתאמות קליניים וכן טכנאים וטכנאיות מנוסים המשתמשים במגוון רחב של טכנולוגיות לבדיקת המטופלים. ניתן דגש רב על מקצועיות גבוהה, בשילוב עם התייחסות אישית ואנושית וליווי החולים באופן צמוד וקשוב לכל אורך הדרך.

המכון לאלקטרופיזיולוגיה קלינית והערכת תפקוד מערכת הראייה