נגישות

הכירורגיה האונקולוגית והטיפולים התרופתיים הופכים בשנים האחרונות להיות מדוייקים וממוקדים יותר. כיום נדיר עד בלתי אפשרי למצוא רופאים שיתמכו בגישה טיפולית של כריתה מקסימלית של הגידול, תוך פגיעה משמעותית באיברים סמוכים ויצירת תחלואה משמעותית ללא ערך מוסף מבחינת שרידות,.

גישה זעיר פולשנית, עם החלמה מהירה, תוך כדי פגיעה מדוייקת בתאי הגידול והתאמת טיפול תרופתי מותאם למאפייני הגידול עם מינימום תופעות לוואי, היא המפתח לשיפור השרידות ואיכות החיים של החולות בממאירויות של מערכת המין הנשית. זו הגישה בה אנו נוקטים במחלקה הגינקולוגית אונקולוגית בהדסה.

תרופות מעכבות האנזים PARP, כמו (Olaparib/Lynparza)

הגנים BRCA1/2 וכן 2PALB הם דוגמאות לגנים המקודדים לחלבונים, החשובים לתיקון שברים בגדילי ה-DNA. כלומר, גנים השייכים לקבוצת ה- Homologue Recombinational repair genes. ישנן תרופות שמעכבות את האנזים PARP ובכך מביאות ליצירת שברים ב-DNA. תאי סרטן ללא מערכת תיקון ראוייה (למשל, נשים עם נשאות ל-BRCA או גידולים בהם קיימת מוטציה בגן ל-BRCA) יתקשו לתקן את נזקי ה-DNA וימותו לאחר הטיפול במעכבי PARP.

תרופות מעכבות האנזים PARP ניתנות כטיפול פומי והוכחו כיעילות בהפחתת הסיכון לחזרת סרטן השחלה לאחר הטיפול בנשים נשאיות של מוטציות ב-BRCA או בכל גידול עם מוטציות מסוג Homologue Recombination (HRD), בנשים שהגיבו לטיפול כימותרפי בפלטינום.

תופעות הלוואי העיקריות של תרופות אלה הן אי נוחות בטנית, עייפות ותופעות לוואי המטולוגיות, המצריכות מעקב תוך כדי הטיפול. הטיפול נמצא בסל הבריאות למתאימות - מטופלות שסיימו טיפול כימותרפי בסרטן שחלות ראשוני או נשנה.

תרופות אימונותרפיות (Pembrolizumab/קיטרודה)

תרופת נוגדן כנגד programmed cell death ligand 1, או בקיצור (PD-L1). ניטרול של קולטן זה, המצוי על גבי תאי הגידול, מאפשר לתאי מערכת החיסון של הגוף לזהות את תאי הגידול כזרים ולהשמידן. תרופה זו נמצאה יעילה ומהווה חלק מסל הבריאות בקרב נשים עם סרטן רירית הרחם, גידול פריטוניאלי, גידולי צוואר הרחם והעריה שלא הגיבו לטיפולים אחרים בנוכחות מאפיינים מולקולריים מסויימים (MSI-Microsatelite instability).

התגובה לטיפול מסוג זה יכולה להיות דרמטית, אם כי אין ברשותנו מספיק כלים לנבא היום כיצד כל חולה תגיב. תופעות הלוואי יכולות להיות קשות ומגוונות. תרופה זו עלולה לגרום לתופעות דומות למחלה אוטואימונית (תקיפה עצמית של הגוף), ומצריכה מעקב צמוד.

Bevacizumab/Avastin

גידולים סרטניים עשירים בכלי דם הנחוצים להתפתחותם. תרופה זו פועלת לעצירת התפתחות כלי דם בגידול הסרטני. אווסטין ניתנת בעירוי לווריד, בדרך כלל בשילוב עם כימותרפיה ולאחר מכן כטיפול אחזקתי. תרופה זו נמצאה יעילה בעיקר בנשים עם סרטן שחלה ומיימת, אם כי לא הוכחה כמשפרת הישרדות בצורה משמעותית. היא נמצאת בסל הבריאות וניתן לברר אם חולה מתאימה לקריטריונים.