נגישות

צרכנות נבונה - הצעד הראשון לתזונה מאוזנת

צרכנות נבונה - הצעד הראשון לתזונה מאוזנת

תזונה בריאה ומאוזנת מתחילה במזון אותו אנו קונים ומכניסים לביתנו. מרבית עגלת הקניות צריכה להיות מבוססת ממזון גולמי: ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות ומוצרי חלב דלי שומן. ההמלצות הן להפחית בצריכת מזון אולטרה מעובד. מזון מעובד הוא מזון ארוז ומוכן לאכילה שמלא בתוספים המשפרים את הטעם, הצבע המרקם וכו'. לעיתים קשה להבחין מאיזה מזונות גולמיים יוצר המזון. צריכה של מזון מעובד גוררת עלייה בכמויות המזון הנאכלות בשל תוספות המלח/סוכר/שומן שיש במזון המעובד. לכן צריכה של מזון אולטרה מעובד קשורה בעלייה בעודף משקל ובהשמנה, עלייה בתחלואה כרונית, עלייה במדדי דלקת בגוף והזדקנות.

כיצד תדעו מה אתם אוכלים?

במדינת ישראל יש כמה חוקים הקשורים לסימון המזון. מזונות העשירים בסוכר או שומן או מלח יסומנו בתווית אדומה בחזית המוצר. בנוסף, יש לכתוב על המוצר את רשימת הרכיבים וההרכב התזונתי. פירוט רשימת הרכיבים יופיע לפי סדר יורד מהרכיב הכי דומיננטי לרכיב בכמות הכי קטנה. מידע זה הינו בעל ערך רב ובא להקל על הציבור בבחירת מוצרי המזון.

קריאת תוויות מזון

קלוריות - התכולה הקלורית מופיעה על כל מזון ארוז ומתייחסת ל 100 גר' מוצר. לעיתים קרובות המוצר מכיל יותר או פחות מ-100 גר' והעובדה הזאת יכולה לבלבל.

שומן - חשוב להסתכל מהו מקור השומן במוצר. מומלץ להפחית בשומן רווי, ולכן מוצרים שיש בהם מעל 5 גר' של שומן רווי ל-100 גר' מוצר מוצק או מעל 3 גר' למוצר נוזלי יסומנו בסימון האדום. מומלץ להעדיף מוצרים שברשימת הרכיבים שלהם לא מופיע שומן צמחי מוקשה – כלומר שומן ממקור כמו מרגרינה.

סוכר - סוכר במזון בכמות העולה על המומלץ יסומן בסימון האדום. בטבלת ההרכב התזונתי יש התייחסות לסוכר בנוסף לפחמימות.

מעבר לכך על התווית קיים פירוט של שאר המרכיבים - חלבון, פחמימות, סיבים ונתרן.

נתרן - נתרן הוא מלח ומצוי בכמויות מועטות במזונות טבעיים. לעומת זאת מזונות מעובדים מכילים כמויות גדולות של נתרן. ההמלצות המקובלות ממליצות על הקטנת צריכת הנתרן לאוכלוסייה בכלל ולאנשים בסיכון ללחץ דם בפרט.

סידן - מצוי בעיקר במוצרי החלב. אין חובת רישום כמות הסידן במזון, אולם מאחר וסידן חיוני לבריאות אך נמצא רק בקבוצה מצומצמת של מזונות כדאי להתייחס גם לתכולת הסידן בבחירת המזון.