נגישות

דגנים מלאים הם מזונות ממשפחת הדגניים המכילים את כל רכיבי הדגן. מזונות אלה כוללים חיטה, שעורה (גריסי פנינה), אורז, שיבולת שועל (קואקר), כוסמת, תירס, קינואה. רכיבי הדגן כוללים את הקליפות, הנבט והעמילן. כל החלקים של הדגן מכילים רכיבים חשובים.

הדגנים המלאים מהווים אוצרות תזונתיים. הדגנים המלאים מהווים מקור חשוב ומשמעותי לסיבים תזונתיים, ויטמין E, תיאמין, מגנזיום, אשלגן ועוד.

לעומתם, האורז הלבן, הקמח הלבן ומוצריו מספקים בעיקר אנרגיה מהפחמימות אך דלים בשאר המרכיבים החיוניים. מחקרים בשנים האחרונות הוכיחו כי דגנים מלאים תורמים להגנה מפני המחלות המודרניות כמו השמנה, יתר לחץ דם, מחלות לב, סוכרת ועוד.

דגנים מלאים גם מסייעים במניעת עצירות בזכות הסיבים התזונתיים, בניגוד למוצרי קמח לבן.

ארגוני הבריאות המובילים בעולם ממליצים באופן מפורש להקפיד לצרוך דגנים מלאים כחלק קבוע מתזונה בריאה, מקדמת בריאות ומונעת מחלות.

נכתב על ידי מחלקת תזונה ודיאטה במרכז הרפואי הדסה עין כרם.