נגישות

הכל על ויטמין B12

ויטמין B12 הוא ויטמין מקבוצת הויטמינים המסיסים במים. הוא קרוי גם קובלמין. ויטמין זה חיוני ליצירת DNA בתאים ובעיקר משתתף ביצירת תאי דם אדומים על ידי מח העצם. בנוסף הוא חשוב ליצירת מיאלין במערכת העצבים.

המקורות הטבעיים היחידים של ויטמין B12 הם מוצרי מזון מן החי – בשר, דגים, ביצים, עוף, מוצרי חלב ופירות ים. בנוסף, ישנם מוצרי מזון מועשרים ב-B12 כמו דגני בוקר, מוצרי סויה וחטיפים מסוימים.

B12 הנמצא במזון קשור לחלבונים ועל מנת להיספג במעי עליו לעבור תהליכים שונים. הספיגה של B12 תלויה במספר גורמים במערכת העיכול: תהליך הספיגה מורכב ומתחיל כבר בפה עם הרוק, ממשיך בקיבה ומסתיים בסוף המעי הדק (האילאום).

דיאטה מערבית רגילה מכילה כ-5-7 מק"ג B12 ליום, כאשר הדרישה היומית (DRI) היא 6-9 מק"ג. המאגר הגדול של B12 בגוף הוא בכבד. בסך הכל יש בגוף מחסני B12 שיכולים להכיל כ-2-5 מ"ג, לכן חסר ב-B12 מתפתח רק אחרי שנים של דיאטה דלה ב- B12.

רק כ-2% מהחסר בויטמין B12 נוצר מצריכה לא מספקת בדיאטה. לרב החסר יתפתח עקב בעיות ספיגה. בין הסיבות השכיחות לחסר B12 - דלקת כרונית בקיבה, המצאות הליקובקטר פילורי, אלכוהוליזם, נטילה כרונית של תרופות סותרות חומצה, קרוהן, ניתוחים בריאטריים, כריתות מעי ועוד. יש לציין שישנה עליה בשכיחות של חסר ב-B12 בקרב אנשים קשישים ולפי נתונים ממחקרים כ-30% מהאנשים מעל גיל 70 סובלים מחסר.

צמחונות ו-B12

צמחונים שאוכלים מוצרי חלב, ביצים ודגים יכולים לקבל את התצרוכת היומית המומלצת של B12 כל עוד הם מקפידים על תזונה צמחונית מאוזנת.

אנשים שאוכלים דאטה טבעונית עם הימנעות כמעט מוחלטת ממוצרים מהחי נמצאים בסיכון גבוה לפתח חסר של B12. בדרך כלל החסר בויטמין B12 אצל טבעונים מתפתח לאחר מספר שנים, ולכן מומלץ שהם ייטלו תוספים של B12.

אוכלוסיות צמחוניות נוספות בסיכון לפתח חסר ב-B12 הם מתבגרים ונשים בהריון או מניקות. חסר ב-B12 בהריון עלול להגביר את הסיכון למומים בעובר ובנוסף עלול לגרום לחסר B12 בתינוק. למתבגרים בתקופת הגדילה המואצת יש דרישה גבוהה יותר ל- B12 ולכן מתבגר צמחוני נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח חסר.

כאשר יש חסר יש צורך לקבל B12 במינונים גבוהים. הטיפול בדרך כלל נעשה על ידי מתן תוסף תת לשוני או על ידי מתן זריקות B12 לשריר במצבים של תת ספיגה. לאחר השלמת החסר יש צורך להקפיד על אכילת דיאטה עשירה ב-B12.

נכתב על ידי מיכל נאה, דיאטנית קלינית במחלקת תזונה ודיאטה במרכז הרפואי הדסה עין כרם.