נגישות

על חשיבות ההנקה

חלב אם הינו המזון האידיאלי עבור בריאות האם והתינוק. להנקה השפעה חיובית על ההתפתחות השכלית של התינוק, מניעת מחלות בילדות וגם לשמירה על משקל תקין של התינוק כאדם בוגר. להנקה יתרונות בריאותיים מבחינת האם: הנקה מגינה על האם בפני סרטן שד, סוכרת וסרטן שחלות. בנוסף להנקה השפעה חיובית על הקשר בין האם לתינוק.

מאחר וההנקה הינה פעולה הכי טבעית שיש רבים מניחים שההנקה מתנהלת בקלי קלות על מי מנוחות. אך מדיווח של נשים רבות לא כך קורה, וגם זו תופעה טבעית. במידה וישנם קשיים בהנקה מומלץ להתייעץ עם יועצת הנקה מוקדם ככל האפשר.

המלצת ארגוני הבריאות הוא שחלב אם יהיה המזון הבלעדי עד גיל שישה חודשים, ולאחר מכן התזונה המומלצת היא הנקה ותוספת טעימות של מזונות שונים. בגיל שנתיים כבר מצופה שהתינוק יאכל את התפריט המשפחתי.

כמות חלב האם תלויה בריקון השד - ככל שהתינוק ינק יותר כך יווצר יותר חלב. ישנן אמונות רבות לגבי כמויות וסוג השתייה בזמן ההנקה. ההמלצה הכללית היא שחשוב לשתות כ-3 ליטר מים ביום ולשמור על צבע שתן נקי (המעיד על שתייה מספקת).כשם שחסר שתייה בעיתי כך גם עודף שתייה. בנוסף, אין הוכחה מדעית כי שתיית בירה שחורה או שומר מעלים את ייצור החלב.

הנקה ושמירה על משקל תקין אצל היולדת

ייצור חלב האם דורש אנרגיה מהאם. העלות הקלורית של ההנקה נאמדת בכמות של כ-400-500 קלוריות ליום. מכאן שהנקה תומכת בירידה במשקל לאחר הלידה. עם זאת, ההמלצה היא לא להתחיל בדיאטה מיד לאחר הלידה, אלא קודם לבסס טוב את ההנקה. חשוב לזכור כי קצב הירידה במשקל לאחר הלידה הוא אישי ומרבית הנשים יגיעו למשקל טרום ההריון רק לאחר כחצי שנה.

כדי לא לפגוע בייצור החלב מומלץ לצרוך 1800 קלוריות ביום ולא לרדת מכמות של 1500 קק"ל ליום.

כדי להניק ולרדת במשקל חשוב להקפיד על ארוחות מסודרות, ולאכול מזון העשיר ברכיבים תזונתיים ולא ממתקים וחטיפים המכילים כמות גבוהה של קלוריות ושומן.

יש נשים שההנקה גורמת להן לתחושת רעב. לנשים אלה מומלץ להכין מראש ליד מקום ההנקה פירות וירקות שטופים וחתוכים, אגוזים ושקדים. כך יגדלו הסיכויים לאכול מזון איכותי ולא "קלוריות ריקות".

התזונה המומלצת לאם מניקה

התזונה המומלצת היא התזונה הים תיכונית העשירה במזון מהצומח ובירקות ופירות. מומלץ לאכול 5 מנות של ירקות, יש לגוון בין הירקות השונים ולהעדיף ירקות בכל הצבעים. ניתן לאכול לפחות 2 מנות של פירות ליום. אכילת פרי שלם עדיפה על מיצי פירות.

מומלץ לאכול דגנים מלאים וקטניות. מעבר לתכולה התזונתית הגבוהה של דגנים מלאים לעומת מוצרי קמח לבן, אכילת דגנים מלאים וקטניות מקנה תחושת שובע. מקורות טובים לחלבונים הם דגים עוף, הודו ומוצרים מהצומח. הדגים המומלצים הם סלמון ומקרל שמלבד החלבון עשירים גם בחומצות שומן מסוג אומגה 3. המנה העיקרית יכולה להיות ממקורות צמחיים על בסיס קטניות כמו סויה, עדשים, חומוס, שעועית, אפונה ופול. לנשים צמחוניות וטבעוניות עלול להיות מחסור בויטמין B12 שנמצא במזונות מהחי, ולכן מומלץ לקחת תוסף של הויטמין. לנשים שאינן אוכלות 2 מנות דגים לשבוע וכן נשים טבעוניות וצמחוניות מומלץ לקחת תוסף שמכיל 200 מיליגרם DHA (חומצת שומן מסוג אומגה 3). קיים היום בשוק תכשיר של אומגה 3 מאצות המתאים לנשים טבעוניות.

מבין מוצרי החלב ההמלצות הן להעדיף מוצרי חלב דלי שומן (עד 5% שומן) שמהווים מקור לחלבונים ולסידן. לנשים שאינן אוכלות מוצרי חלב כמו טבעוניות וכו' מומלץ תוסף של סידן וויטמין D.

מקורות טובים לשומן הם שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, שקדים ואגוזים למינהם.

תוספת של מולטי ויטמין ייעודי להריון והנקה יבטיח שתזונת האם תכיל את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים. בנוסף, בתקופת ההנקה רצוי להימנע שתיית אלכוהול העובר לחלב האם. במידה והאם שתתה אלכוהול מומלץ להניק את התינוק לפחות ארבע שעות לאחר השתייה. קפאין הנמצא בקפה ובתה רגיל עובר בחלב האם, ולכן מומלץ להפחית בכמות הקפה ולהקפיד לשתות קפה לאחר ההנקה ולא לפניה.

תופעת הגזים (קוליק) שכיחה בתינוקות ומהווה שעות קשות לתינוק ולהוריו. יש סברות כי במידה והאם אוכלת קטניות (עדשים, פול, שעועית, חומוס ואפונה) או וירקות מצליבים (ברוקולי, קולורבי, כרובית, כרוב ניצנים וצנון) התינוק יסבול מגזים. טענה זו לא הוכחה מדעית.

נשים מעשנות מניקות באחוזים נמוכים יותר ולפרקי זמן קצרים יותר מנשים שאינן מעשנות. עובדה זו מיוחסת לכך שהעישון פוגע ברמת הורמון הפרולקטין האחראי על ייצור החלב. הניקוטין עובר בחלב האם ועלול לגרום לתינוק תופעות של אי שקט וגזים. אימהות מעשנות עדיף שיעשו זאת אחרי ההנקה ולא לפניה, וגם מחוץ ורחוק מהתינוק. יש להרחיק מהתינוק עישון אקטיבי ופסיבי כדי להגן עליו מנזקי העישון. למרות העישון ישנה עדיפות להנקה שמספקת לתינוק הגנה לעומת האכלת התינוק בתחליפי חלב אם.

מחלקת תזונה במרכז הרפואי הדסה מאחלת לך תקופת הנקה נעימה ובריאה.