נגישות

חלב ומוצריו מהווים מקור מרכזי לרכיבי תזונה חיוניים כמו סידן, חלבון, זרחן, ויטמין B12, ויטמין A, ריבופלאבין ועוד, בכמויות גדולות יחסית לגודל המנה ולכמות הקלוריות שבה. במאמר זה נפרט על יתרונות נוספים של חלב ומוצריו, מלבד היותו מקור טוב לסידן.

התרומה של צריכת סידן בכלל וצריכת מוצרי חלב בפרט במניעת אוסטיאופורוזיס ידועה זה מכבר. תהליך בניית העצם נמשך עד גילאי העשרים ולפיכך יש חשיבות רבה לצריכת הסידן בגילאי הילדות וההתבגרות ולכל החיים.

בנוסף, למוצרי חלב דלי שומן תרומה משמעותית למניעת יתר לחץ דם כאשר הם חלק מדיאטה עשירה בירקות, פירות ודגנים מלאים. לאחרונה נעשו מספר מחקרים בהם נמצא שצריכה גבוהה (3-4 מנות ביום) של מוצרי חלב ביום קשורה בהפחתת הסיכון לתנגודת לאינסולין בצעירים בעלי עודף משקל. תופעה זו מאופיינת ברמות גבוהות בצום של גלוקוז, רמות גבוהות בצום של אינסולין, השמנה, יתר לחץ דם ודיסליפידמיה. מחקרים מראים שבאנשים שמנים הצורכים 3-4 מנות ביום של מוצרי חלב דלי שומן ההיארעות של תנגודת לאינסולין נמוכה באופן משמעותי מבאנשים שמנים שצורכים פחות מוצרי חלב. ההסבר לתופעה זו עדיין אינו ברור לחלוטין, אך ייתכן שהדבר קשור בפעילות משולבת של הרכיבים התזונתיים המצויים במוצרי החלב.

לסיכום, מומלץ שיהיו מוצרי חלב דלים בשומן ובסוכר כחלק בלתי נפרד מכל דיאטה מאוזנת. צריכת 3-4 מנות של מוצרי חלב ביום יכולה להפחית את הסיכון לאוסטיאופורוזיס, יתר לחץ דם, לעזור בוויסות המשקל וכנראה גם לתרום להגנה בפני סוכרת (שאינה תלויה באינסולין), מחלות לב וכלי דם.

נכתב על ידי מחלקת תזונה ודיאטה במרכז הרפואי הדסה עין כרם.