נגישות

כבר שנים רבות ידוע במחקר הרפואי שלסביבה התוך רחמית בהריון יש השפעה על תוצאות ההריון במיצוי הפוטנציאל הגנטי של העובר מבחינת משקל וגובה. בשנים האחרונות המחקר מתייחס ל-1000 הימים הראשונים של התינוק, בהם 270 ימי ההריון ועוד 365 ימי השנה הראשונה והשניה לחיי התינוק. לתזונה בהריון ובשנתיים הראשונות לחיי התינוק השפעה על תוצאות ההריון והשפעה על בריאות התינוק כאדם בוגר. מחקרים אלו מחדשים כי קיימת השפעה הדדית בין הגנום לבין הסביבה לביטוי או חוסר ביטוי של גנים מסוימים.

נשים שהתחילו את ההריון בעודף משקל או נשים שעלו באופן בלתי מבוקר במהלך ההריון במשקל, חשופות יותר לסיבוכי הריון ולידה כמו סוכרת הריונית, יתר לחץ דם, רעלת הריון, משקל לידה גבוה של התינוק, עליה בסיכון למומים מולדים, לידה מוקדמת וגם ניתוח קיסרי. כאדם בוגר עובר לאם כזאת יהיה חשוף לבעיות מטבוליות כמו עודף משקל, השמנה ומחלות לב.

מנגד, נשים שהיו במצב של דיאטה קיצונית בהריון או במצב של רעב הן בסיכון גבוה ללידת תינוקות במשקל נמוך ולתינוקות אילו כאנשים בוגרים יש סיכון גבוה לבעיות מטבוליות כמו השמנה, הפרעה במאזן הסוכר, הפרעה במאזן השומנים בדם ועלייה בסיכון למחלות לב. מצב של רעב בהריון משפיע על חוסר יכולת התמודדות מטבולית בבגרות עם סביבת מזון רגילה.

מכאן שיש חשיבות למשקל האם טרם ההריון ולמידת עליית המשקל בהריון. חשוב שנשים שנמצאות במצב של עודף משקל או השמנה יכנסו לתהליך של ירידה במשקל ותזונה בריאה לפני ההריון. למרות הניסיונות בעבר, הידיעה כי משקל עודף עלול לגרום לתוצאות הריון פחות טובות ולנזק לעובר כאדם בוגר מהווה מוטיבציה לאם לעתיד. גם לירידה של 10% במשקל יש השפעה חיובית. מומלץ לנשים אלה לעבור ייעוץ והתאמה אישית של העלייה במשקל בזמן ההריון תוך שמירה על מעקב. העליה במשקל המומלצת לנשים עם עודף משקל והשמנה היא נמוכה לעומת אישה שהחלה את ההריון במשקל תקין.

נושא תזונתי נוסף שמשמעותי טרם ההריון הוא נטילת חומצה פולית. לחומצה פולית תפקיד בהתפתחות תקינה של מערכת העצבים. חסר בחומצה פולית עלול לגרום לבעיות בחוט השדרה ובמוח של העובר. ההמלצות הן לקחת תוסף של חומצה פולית כשלושה חודשים טרם ההריון. מאחר וחלק רב מההריונות אינם מתוכננים ישנה המלצה ליטול תוסף של חומצה פולית בכל גיל הפוריות. חומצה פולית יש במזונות כמו חסה, כרוב, ברוקולי, קטניות, דגנים מלאים, פירות הדר וכו', אולם חומצה פולית אינה נספגת במלואה ולכן ההמלצה לכלל הנשים לקחת תוסף של 400 מק"ג ליום.

לכתבות נוספות באותו נושא שכדאי לקרוא: