נגישות

ארוחות משפחתיות הן אירוע הולך ונעלם בחברה המודרנית. האכילה נעשית מתוך מירוץ, מבוססת על הרבה מזון מוכן שחלקו נאכל מחוץ לבית בין אם במזללות, מסעדות למזון מהיר, או אפילו קנייה ממכונות אוטומטיות במוסדות החינוך.

בנוסף, ישיבה סביב השולחן נעשתה נדירה. האכילה מתנהלת בכל מקום תוך כדי עשיית דברים אחרים כמו צפייה בטלוויזיה, צפייה בסרטים ונהיגה. במקום הארוחות המשפחתיות אנו חוטפים מכל הבא ליד: חטיפים, עוגות, עוגיות, גלידות ומזון מהיר עתיר שומנים וקלוריות.

אין לנו זמן לפתוח שולחן והכנת האוכל הפכה לעיסוק מיותר. המטבח הביתי כבר אינו מדיף את הריחות שהפכו את הבית לבית, ואתם אבדו גם חלק מהשיחות שהם לב לבן של מוסד המשפחה.

להעדרן של ארוחות משפחתיות יש השלכות מרחיקות לכת על איזון התזונה ועל מרכיבים רבים בהתפתחות. ממצא חוזר ונשנה במחקרים מבוקרים - ככל שאוכלים יותר ארוחות משפחתיות כך קטן הסיכון להשמנה, הפרעות אכילה ואפילו התנהגויות סיכוניות בקרב מתבגרים. ארוחות משפחתיות קשורות באיכות תזונה טובה באופן משמעותי: מגוון האוכל ואיכותו טובים ובריאים יותר.

בנוסף ליתרונות האלה לארוחות חברתיות בקרב אנשים מבוגרים החיים לבד יש חשיבות גדולה. לעיתים קרובות אנשים החיים לבד מוותרים על הכנת ארוחות עבור עצמם וכך ארוחותיהם הופכות פחות ופחות מגוונות. ארוחות חברתיות יכולות להפוך לאירוע חברתי מהנה ותורם בכל הרמות: מהבישול המשותף ועד להנאה של האכילה המשותפת והחברתית.

ארוחת בוקר גם היא אינה דבר מובן מאליו. יש עדויות שאכילת ארוחת בוקר מקטינה את הסיכון להשמנה ומגדילה את הסיכוי לשמירת משקל תקין. נמצא כי אכילת ארוחת בוקר משפרת את ההישגים במבחנים, משפרת קשב ותחושת רגיעה. לארוחת בוקר יש תרומה משמעותית לבריאותינו ובריאות משקלינו. הרוב המכריע של "קבוצת המצליחנים" בירידה ושמירת משקל שנבדקו בארצות הברית אוכלים באופן קבוע ארוחת בוקר כאחת האסטרטגיות שסייעו להם להצליח.

לסיכום - הארוחות המשפחתיות מהוות מקור להנאה אמיתית מהדברים החשובים בחיים. חשוב להחזירן הביתה ולשמור עליהן למען בריאות הגוף והנפש.

נכתב על ידי דורית אדלר, מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה במרכז הרפואי הדסה עין כרם.