נגישות

השמנת ילדים - סכנה בעולם המערבי

השמנה הוגדרה כבר לפני מספר שנים כמגפת המילניום. מגפה זו פוגעת בילדים ובמבוגרים כאחד ויכולה לגרום לסיכון מוגבר למחלות בעתיד לצד פגיעה בביטחון העצמי והתפתחות הילדים בהווה.

גוף האדם לא השתנה מבחינה גנטית בעשורים האחרונים - מי שהשתנו אלה סביבת המזון והסביבה הבנויה שמקיפה אותנו. מסביבת מזון שהתבססה בעיקר על בישול ביתי וארוחות בבית עברנו לסביבה בה מזון מהיר מקיף אותנו מכל עבר וזועק אלינו – "תאכלו אותי/תשתו אותי". זאת באמצעות האריזות, הצבעים, הגרפיקה, הפרסומות ועוד ועוד. חלק ניכר מהמזון אותו אנו קונים בסופר הינו מזון מתועש, עתיר שומן, סוכר, מלח וקלוריות. המזון המתועש בא באריזות הולכות וגדלות במחירים יחסית נמוכים ולכן הוא מהווה גורם מרכזי למגפת ההשמנה.

כנראה שלא נצליח לשנות את סביבת המזון הכללית בכלל המדינה או אפילו העיר. לכן, יש חשיבות עצומה לאחריות שלנו כהורים להבטיח סביבת מזון בריאה וטעימה בבית. מחקרים הוכיחו כי תוכנית הדרכה המכוונת להורים של ילדים הסובלים מעודף משקל הביאה לירידה עקבית במשקל הילדים גם אם הילדים עצמם לא טופלו כלל. מרכיב מרכזי בתכנית הינה הפחתה משמעותית בחטיפים למיניהם, שתייה מתוקה, ממתקים ובמזונות עתירי אנרגייה. כלומר - שינוי אצל ההורים מחלחל גם לשינוי אצל הילדים.

טיפים ליצירת סביבה בריאה בבית

מומלץ שרוב המזון בבית יתבסס על ליבת התזונה המומלצת הכוללת ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות, עוף, דגים, מוצרי חלב דלי שומן (החל מגיל שנתיים), שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה ואגוזים למיניהם (אגוזים לא טחונים רק אחרי גיל 5-6).

מומלץ לכל אחד ואחת לבחון מחדש את ארונות המטבח והמזווה ולבדוק כמה סוגי חטיפים, משקאות ממותקים, ממתקים, דברי מאפה וכו' אנו מחזיקים בביתנו. ככל שהמגוון גדול יותר כך אנחנו מתפתים יותר לאכול מזונות לא בריאים שתורמים רק להשמנה ומלאים רכיבים תזונתיים מזיקים.

מרכיב חשוב נוסף הוא הטבעה - אילו הרגלים אנחנו מעניקים לילדים. למשל, הורים לתינוק אשר טרם מלאו לו שנה שנותנים לו חטיף מותאם לתינוקות. ההרכב של חטיפים אלה רחוק מאוד מהרכב חלב אם ממנו הם עדיין ניזונים, ובנוסף הם מרגילים את ילדינו, גם אם הם עדיין לא מדברים, לאכול מזון עתיר מלח ושומן או מזון שבא באריזות. ההרגלים האלה ילוו את הילדים לאורך חייהם.

באותה צורה ניתן להעניק לילדים הרגלי מזון בריאים. בבתים בהם הילדים מצטרפים לשולחן המשפחה ולארוחות המשפחתיות מהרגע בו הם יכולים לשבת הם יחוו תהליך של רכישת הרגלי מזון בריאים, התנסות חוזרת ונשנית בחוויה המשפחתית המעצימה של ארוחות משפחתיות, ויוכלו לרכוש את ההנאה מהטעמים שהמזון האמיתי מספק לנו. כל אלה מהווים מרכיב משמעותי במניעת התפתחות השמנה בקרב ילדים.

נכתב על ידי דורית אדלר מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה הדסה עין כרם