נגישות

הידעת ששלוש מתוך ארבע נשים אינן צורכות את כמות הסידן היומית המומלצת?

סידן הינו מינרל חיוני לבניית ושמירת עצמות חזקות. יש לו תפקידים חיוניים נוספים הקשורים בהתכווצות השרירים, תפקוד מערכת העצבים פעילות סדירה של הלב ועוד.

העצם נבנית ונהרסת בו זמנית במשך כל החיים, אולם עד גיל 35 קצב הבנייה גבוה מקצב הפירוק.

קצב פירוק מואץ אצל נשים החל מגיל המעבר עקב חוסר בהורמון אסטרוגן. כיום מוכרת מאוד התופעה של בריחת סידן מהעצמות בגיל מבוגר בפרט אצל נשים - האוסטאופורוזיס ותוצאותיו הבולטות שהן נטייה לשברים. השברים מופיעים עקב דלדול במרכיבי העצם ומופיעים במקומות שונים בגוף. השכיחים הינם בצוואר הירך, עמוד השדרה ובחוליות עמוד השדרה.

שיעורי היארעות מחלת האוסטאופורוזיס בעולם המודרני גבוהה מאוד, עקב עלייה בתוחלת החיים וגם כתוצאה משילוב גורמים המאפיינים את החיים המודרניים: תפריטים דלים בסידן, דיאטות "כסאח" למיניהן, העדר פעילות גופנית, צריכה מוגברת של קפה, אלכוהול, משקאות תוססים, עישון סיגריות ועוד. שילוב של צריכת סידן מספקת ופעילות גופנית החל מגיל ילדות, תורמים להפחתה משמעותית של הסיכון לאוסטאופורוזיס בגיל המבוגר.

מהי כמות הסידן המומלצת?

כמות הסידן המומלצת כיום למבוגרים נשים וגברים כ-1000 מג' ליום. לנשים לאחר גיל המעבר מומלץ לצרוך כ-1300 מג' ליום.

מהם המקורות הטובים לסידן?

המקורות הטובים לסידן הינם חלב ומוצריו. מאחר ושומן החלב הוא שומן רווי, מומלץ שמוצרי החלב אותם אתן צורכות יהיו דלים בשומן. חשוב לציין כי מגוון המוצרים השייכים לקטגוריה זו הולך וגדל. גם סרדינים הנאכלים עם העצמות מהווים מקור טוב לסידן.

כוס חלב מספקת כ-250 מג' סידן ו-100 גר' סרדינים מספקים 400 מג' סידן. אולם אם אינכם אוכלים מוצרי חלב, ירקות וחלק מהפירות יהיו מקור לסידן. כדי להבטיח תזונה מאוזנת מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית.

בנוסף קיימת כיום מגמה במספר מדינות להעשיר מזונות שונים בסידן. מגמה זו נכנסת כיום גם בארץ וקיימים כבר כאן מוצרים כמו גבינות, חלב ומוצרי סויה המועשרים בסידן.

מומלץ לעקוב אחר המוצרים החדשים המופיעים על המדף ולקרוא את תוויות והרכב המזון, וכמובן לשלב פעילות גופנית באורח החיים היומיומי, לאורך כל החיים.

הידעת?

החלב ומוצריו מכילים סוכר הקרוי לקטוז. הלקטוז הינו דל סוכר, חסר טעם, אשר לצורך פירוקו וספיגתו במעי דרוש האנזים לאקטאז.

קיימות בעולם אוכלוסיות לא מעטות אשר חסרות אנזים זה. אכילת מוצרי חלב אצל אלה הסובלים מחוסר האנזים לאקטאז קשורה בתחושת אי נוחות בבטן המגיעה עד כדי שלשולים, נפיחות, גזים וכאבי בטן. קיימים כיום תחליפים של חלב ללא לקטוז ותכשירים של האנזים לאקטאז.

חשוב לציין כי לחלק מהאוכלוסייה הסובל מחוסר בלאקטאז יש חוסר חלקי בלבד ומוצרי חלב כיוגורט, קוטג' ואחרים יכולים להתאים להם.