נגישות

הקשר בין השמנה בגיל ההתבגרות ומחלות לב וסוכרת

מחקרים מראים קשר בין השמנה בגיל ההתבגרות למחלות שונות

מחקר ישראלי שפורסם ב-2011 הראה שמדד מסת-הגוף (BMI) בגיל 17 מנבא סיכון למחלת לב בגילאי 30-40. כלומר, בני 17 שהיה להם מדד BMI גבוה יותר מ-21 (ערך תקין) הראו עלייה משמעותית בסיכון למחלת לב. כל תוספת של יחידה במדד מסת הגוף הייתה כרוכה ב- 12% תוספת לסיכון למחלת לב.

יתרה מזאת, נערים שהיו בעלי מסת גוף גרמה גבוהה מ-21, אבל גדלו להיות מבוגרים בעלי משקל גוף תקין, היו עדיין בסיכון מוגבר. מפי מובילי המחקר ד"ר אמיר תירוש: "אנו למדים מהמחקר שבעיית ההשמנה לפני גיל הבגרות על פי הקריטריונים הנהוגים כיום הינה רק קצה קרחון של עלייה בסיכון לתחלואה הנצפית לאחרונה בגילאי 30 ו-40, מאחר שהסיכון עולה כבר בטווח מדד מסת הגוף הנחשב תקין".

פרופ איריס שי: "לגבי מחלות לב, למרות שתהליך טרשת העורקים הוא ממושך, אנו יודעים היום ממחקרי התערבות תזונתיים כי שינוי אורח חיים, אפילו ללא תוספת תרופות, עשוי לא רק לעכב את תהליך הטרשת אלא אפילו להשרות מידה מסוימת של נסיגה".

מדוע חשוב לשמור על תזונה בריאה בגיל ההתבגרות

ממצאים אלה מלמדים על החשיבות העצומה של מניעת השמנה כבר בגילאי הילדות. זאת בניגוד לגישה הטיפולית הרווחת כיום שעוסקת בעיקר בטיפול במחלות שכבר קיימות בגוף. המחקר מלמד על חשיבות התערבות בחלונות הזדמנות, שכן חלק מהנזק נשאר גם אם המשקל משתנה בגיל הבוגר.

חשוב עוד לציין כי גיל ההתבגרות הינו גיל בו הרגלי התזונה הנם בעלי מכלול השפעות עתידיות שחשוב לקחת בחשבון, החל מחשיבות הבטחת מיצוי הגדילה והשגת שיא מסת עצם, כל זאת בסביבה אובסוגנית הסוגדת לרזון.

מחקר השוואתי מצא כי מתבגרי ישראל מובילים בצריכת משקאות ממותקים וממתקים מבין 35 מדינות. מנגד מחקר אחר בארה"ב מצא כי עיסוק בהרגלי תזונה בקרב ילדים ומתבגרים, אשר נובע מרצון לשמירת משקל, מגדיל סיכון להפרעות אכילה. מכאן שכדי לטפל בבעיית עודף המשקל וההשמנה בקרב הילדים והמתבגרים נדרשת גישה הלוקחת את מכלול ההשפעות בחשבון.

שני אזכורים חשובים בנושא הנם : המודל של ההורה כסוכן השינוי למניעת וטיפול בהשמנה, אשר נמצא במחקרים יעיל יותר מאשר הטיפול בילדים עצמם (פרופ' מוריה גולן). בנוסף, במסמך עדכני של ארגון ה-OECD העוסק בהיבטים של עלות תועלת עולה כי השילוב רופא – דיאטנית הנו מהאסטרטגיות בעלות עלות תועלת היעילים ביותר למניעת התחלואה הלא מדבקת.

ממכלול המידע שהצגנו במאמר הזה עולה כי חשוב להתערב בהרגלי התזונה מוקדם ככל הניתן, רצוי בקרב הורים ורצוי עוד קדם הריון, כדי למנוע מחד התפתחות של השמנה ומאידך לא לפגוע בגדילה ובהרגלי אכילה בריאים מאידך.

נכתב על ידי דורית אדלר, מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה במרכז הרפואי הדסה עין כרם.