נגישות

המרכז לשיקום הלב בהדסה הר הצופים: יחזיר אתכם לתפקוד ולאיכות חיים טובה יותר

מידי שנה מתרחשים בישראל כ- 20,000 התקפי לב, רובם כתוצאה ממחלת טרשת העורקים. טרשת עורקים כלילית של כלי הדם של הלב הינה מחלה המתפתחת בהדרגתיות, כבר מגיל ילדות, ע"י שקיעה של שומנים על דפנות כלי הדם המובילים חמצן ללב.

שקיעת חומרים אלה עלולה להוביל לחסימה חלקית, מלאה ו/או להיווצרות קריש דם אשר ימנעו מהחמצן להגיע לשריר הלב. 

גורמי הסיכון העיקריים לטרשת עורקים כלילית כוללים: תורשה, מין, גיל, סכרת, יתר לחץ דם, חוסר איזון של שומנים בדם, השמנת יתר, עישון, מתח נפשי וחוסר פעילות גופנית.

התמותה ממחלות לב אומנם ירדה בעשור האחרון באופן משמעותי אך מחלות לב עדיין הינן הסיבה השנייה בשכיחותה למוות בישראל. שיעור התמותה לאחר התקף לב בארץ הינו מהנמוכים בעולם ומיוחס לשיפור המשמעותי בזמינות ובאיכות הטיפול הדחוף וכן הודות למניעה השניונית (לאחר אירוע הלב) הכוללת שינוי באורחות חיים לרבות הפסקת עישון, תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה בנוסף לטיפול התרופתי.

המרכז לשיקום הלב אשר הוקם לפני כשנה בהדסה הר הצופים פועל תחת המערך הקרדיולוגי של בית החולים ומתמקד בפעילות גופנית כהמשך טיפול ישיר לאחר האשפוז וההחלמה מאירוע לב.

המרכז מציע אימונים בקבוצות, באווירה נעימה ובשעות נוחות ובליווי צוות רב מקצועי בכל התמחות במחלות לב, מניעה ושיקום לב.

עיקר התכנית לשיקום הלב בהדסה כוללת פעילות גופנית מותאמת אישית, המתבצעת תחת פיקוח רפואי ע"י צוות מומחי המרכז, בהובלתה של ד"ר יעל מלמוד.

בנוסף, התכנית כוללת הדרכות וייעוציים לאורח חיים בריא, לרבות ייעוץ תזונתי, מעקב אחר טיפול תרופתי, תמיכה סוציאלית ונפשית ואיזון גורמי סיכון למחלות לב.

תכנית שיקום לב מותאמת ל- 3 חודשים לפחות וכלולה בסל הבריאות, והיא כוללת שני אימונים בשבוע בשעות ובימים קבועים, למשך 60 דק'.

"הוכח כי פעילות גופנית, מורידה את הסיכון לתחלואה ותמותה עקב מחלות לב בעשרות אחוזים", מדגישה ד"ר יעל מלמוד מנהלת המרכז. "רבות סופר ודובר על נפלאות הפעילות הגופנית והשפעותיה החיוביות כמעט על כל היבט תפקודי בגופינו ויכולתה לשפר את מצב בריאותינו באין ספור מצבי חולי. חלק מיתרונותיה של הפעילות הגופנית הם שיפור התפקוד הלבבי וזרימת הדם, חיזוק מסת השריר והעצם, הורדת רמות המתח, הדיכאון והחרדה, וסיוע משמעותי באיזון גורמי הסיכון שהזכרתי".

הטיפולים לא מסתיימים לאחר אירוע לבבי והחלמה ממנו, נדרש להעניק לגוף המתאושש טיפול מחוויה מטלטלת, גם אם המטופל משתחרר בשעה טובה ובריאה מבית החולים. מכונים לשיקום חולי לב הם בדיוק המקום בו ניתן לסייע לחולי לב לחזור לתפקוד נורמלי, למנוע אירוע לב נוסף ולשפר את איכות חייהם, וזו הסיבה שהם הוקמו בארץ ובעולם.

תכניות שיקום הלב, ובכללן גם זו המוצעת בהדסה, כוללות בעיקר פעילות גופנית מותאמת אישית תחת השגחה ובקרה של צוות רפואי וחינוך ומעקב לשינוי אורחות חיים. גם אצלנו, כמו ברוב המכונים המובילים, קיים צוות מקצועי רחב הכולל קרדיולוגים, אחיות, פיזיולוגים של המאמץ, מאמנים, פיזיותרפיסטים, דיאטנים, עובדים סוציאליים ופסיכולוגים".

הפעילות במכוני שיקום הלב מתבצעת לרוב באופן קבוצתי אך עם דגש על התאמה אישית של תכנית האימונים לכל מטופל ומטופל על פי מצבו הבריאותי, כושרו הגופני ויעדיו האישיים. טווח הגילים הינו רחב ונע בין 30-90 שנים, והתכנית מתאימה לכל אדם בין אם לא היה פעיל גופנית מעולם ובין אם היה פעיל גופנית ואף ספורטאי.

המטרה העיקרית היא לסייע לכל מטופל לחזור לתפקד בבית, בעבודה ובחברה ולהשיג את יעדיו הבריאותיים, הגופניים, והנפשיים כאחד. ניסיון רב שנים הוכיח כי תכניות לשיקום לב הינן חשובות ביותר ואף נחשבות עמוד התווך של המניעה השניונית לחולי לב.

מאת: ד"ר יעל מלמוד, PhD, מנהלת המרכז לשיקום הלב, הדסה