נגישות

מיגרנה - איך תזהו אותה וכיצד ניתן למנוע?

מיגרנה היא צורה נפוצה של כאב ראש. הכאב בד"כ בינוני עד קשה ומגביל את הפעילות לפעמים עד להשבתה מוחלטת. הכאב נגרם כתוצאה מהתרחבות כלי הדם במוח ומתיחה של עצבים המעצבבים אותם. בחלק נכבד מן המקרים ישנו סיפור משפחתי של מיגרנה. מדובר במחלה כרונית שעשויה להמשך שנים ברמות עוצמה שונות, מהתקפים בודדים בכל החיים ועד לכאבי ראש יומיומיים. מיגרנה אינה מחלה מסוכנת אך עלולה לגרום לפגיעה משמעותית באיכות החיים.

שכיחות המחלה

עפ"י סקרבריאות לאומי משנת 2003/2004 , שכיחות המיגרנה במדינת ישראל בקרב בני 21 ומעלה היתה - 5.4% מתוכם 3.2% בגברים ו-7.5% בנשים. המחלה מופיעה בד"כ בגיל ההתבגרות או בשנות ה - 20 לחיים ונוטה להיחלש בגיל המבוגר.

כיצד מאבחנים מיגרנה?

ניתן לאבחן מיגרנה עפ"י סיפור המחלה. ישנם קריטריונים ברורים המגדירים מהי מיגרנה:

לפחות חמישה התקפים של כאב ראש הנמשכים בין ארבע שעות לשלושה ימים.

כאב ראש חד צדדי, פועם, בינוני עד חזק , הכאב מוחמר בפעילות גופנית (שניים מתוך הארבעה).

הכאב מלווה בבחילות והקאות, או רגישות לרעש ולאור.

למי לפנות כשחושדים במיגרנה?

כאשר סובלים מכאבי ראש משמעותיים חשוב לפנות לרופא המשפחה על מנת לשלול בעיות אחרות הגורמות לכאבי ראש ועלולות להיות מסוכנות. רופא המשפחה יקבל את סיפור המחלה ויבדוק בדיקה נוירולוגית. במידת הצורך,הרופא יפנה לבדיקות עזר, להדמיה או לייעוץ נוירולוגי. ישנן יחידות לכאבי ראש המתמחות בטיפול בחולים הסובלים מכאבי ראש קשים לטיפול.כדאי לפנות לנוירולוג בכל מקרה של כאב ראש אשר לא השתפר במידה מספקת לאחר הטיפול של רופא המשפחה.

האם כל חולה הסובל מכאבי ראש צריך לעבור בדיקת CT?

הרוב המוחלט של הסובלים מכאבי ראש, סובלים מכאב ראש ראשוני שאינו נגרם ממצב מסוכן כלשהו ולכן כאשר נעשתה אבחנה של מיגרנה או של כאבי ראש ראשוניים אחרים כגוןtension (כאבי ראש מסוג מתח) אין צורך בביצוע CT או כל בדיקת דימות אחרת. הרופא ימליץ על ביצוע בדיקות עזר כאשר יחשוד שמדובר בכאב ראש משני לבעיה אחרת.

כיצד מטפלים במיגרנה?

הטיפול במיגרנה כולל טיפול מונע וטיפול בהתקפים עצמם.

טריגרים - ראשית, נכון להעריך מהם הגורמים המשפיעים על הופעת התקפים. התקפים יכולים להופיע בעקבות מתח ואורח חיים אינטנסיבי, משינויים הורמונאליים כגון וסת או גלולות, ממאכלים כגון יין אדום גבינה צהובה או שוקולד. הטריגרים הם אינדיבידואליים לכל מטופל ולכן נכון לנהל יומן התקפים על מנת להעריך מהם הטריגרים וללמוד להימנע מהם. כאשר מתח הוא מרכיב משמעותי, חשוב ללמוד טכניקות התמודדות עם מתחים.

טיפול מונע - כאשר ההתקפים בתדירות של ארבע פעמים בחודש ומעלה יש מקום להתחיל בטיפול מונע תרופתי (יש מגוון תרופות וההחלטה היא עפ"י יעילות התרופה מול פרופיל תופעות הלוואי שלה) או בטיפול מונע לא תרופתי כגון הרפיה וביו פידבק.

טיפול בזמן התקף - ישנו מגוון רחב מאד של תרופות שיכולות להתאים לטיפול בזמן התקף מיגרנה. חלקן תרופות נוגדות כאבים ללא מרשם רופא וחלקן תרופות ספציפיות למיגרנה ממשפחת הטריפטנים הדורשות מרשם רופא. חשוב לידע את הרופא המטפל אודות כל טיפול כולל תרופות שאינן צריכות מרשם רופא לאור תופעות הלוואי שעלולות להיגרם מן התרופות ולאור השפעתן על תרופות אחרות שהחולה נוטל.

ממה יש להיזהר?

ראשית, חשוב לדעת שצריכת יתר של משככי כאבים עלולה לגרום לכאבי ראש כרוניים. מטופלים הנוטלים משככי כאבים מכל סוג מעל עשרה ימים בחודש צריכים להפחית את כמות משככי הכאבים ואפילו לעבור תהליך גמילה במידת הצורך. בחלק נכבד מן המקרים, הפסקת משככי הכאבים לכשעצמה תגרום לשיפור משמעותי בכאבי הראש.

תרופות אנטי דלקתיות לא סטרואידליות (NSAID) (כגון אדביל, נורופן, וולטרן, נקסין, ועוד) עלולות לגרום לפגיעה במערכת העיכול ולכן יש ליטול אותן לאחר האוכל בלבד. בכל מקרה של כאבים ברום הבטן וצרבות יש להפסיק ליטול תרופות אלו ולהודיע על הבעיה לרופא המשפחה

אסור לחולים הסובלים ממחלת לב כגון אנגינה פקטוריס ליטול תרופות ממשפחת הטריפטאנים, המשמשות לטיפול במיגרנה (למשפחה זו שייכים ריזלט, רילרט, זומיג, אימיטרקס).

האם טיפולים לא קונבנציונאליים יעילים?

כל טיפול שעוזר להפגת מתחים ולשלוט בתחושת המתח הגופנית כגון ביופידבק, היפנוזה, הרפיה, דמיון מודרך, עשוי לעזור במניעה של כאבי ראש.

דיקור סיני - נעשו מספר עבודות שהשוו בין דיקור סיני לפלצבו (אינבו). בעבודות אלו נמצא שיפור משמעותי בשתי הקבוצות אך ללא הבדל משמעותי בין הפלצבו לדיקור. התגובה לפלצבו היא עדות לכך שהמרכיב הפסיכולוגי משפיע באופן משמעותי על כאבי הראש.עם זאת, ישנם מטופלים שמדווחים על שיפור משמעותי בכאבי הראש לאחר טיפול בדיקור.נראה שהטיפול עשוי להועיל לחלק מן המטופלים.

לקריאה נוספת על טרשת נפוצה