נגישות

שאלות ותשובות על סרטן הערמונית

שאלות ותשובות סרטן הערמונית
מהם הדרגות לסרטן הערמונית?
דגימות שנלקחות בבדיקת ביופסיה הערמונית נשלחות למעבדה הפתולוגית. רמת אי סדירות של התאים על פי בדיקה מיקרוסקופית מחולקת ל5 רמות, דירוג זה נקרא מדד גליסון. הדרגות מ3 עד 5 נחשבות כעדות לסרטן. מקובל לציין את ה2 הדירוגים הנפוצים ביותר ויחבר אותם – המספר הראשון (הנכתב משמאל) – רמת אי סדירות של התאים הנפוצה ביותר בדגימה, המספר השני – הדרגה הנפוצה ביותר שנמצא במקום השני. למשל למטופל שיש לו דרגת גליסון של 3+4=7 משמעותו שיותר מ50% מהתאים הם בדרגה 3 והמיעוט הוא בדרגה גבוהה יותר – דרגה 4. דירוג גליסון גבוה יותר מצביע על סרטן אגרסיבי יותר. כך: גליסון 6 או פחות: מחלה שקטה ולא אגרסיבית, סבירות לצמיחה איטית עם נטייה קטנה מאוד להתפשטות גליסון 7: אגרסיביות מתונה, סבירות לצמיחה, אולם להתפשטות לא מהירה. גליסון 8-10: סרטן אלים מאוד, מסבירות לצמיחה ולהתפשטות מהירה.
מהם הזכויות שלי?
ביטוח לאומי קצבת נכות כללית ביטוח לאומי מקל על החולים בתהליך בכך שהוא מקבל טופס מיוחד מרופא מטפל שמעיד על מצבם. במקרים מסוימים, הטופס פוטר את החולים מלגשת לוועדות רפואיות. חולי סרטן רבים מקבלים קצבת נכות מלאה לתקופה זמנית בתקופה שבה הם מקבלים טיפולים, עד שמצבם ייטיב. בסיום הטיפולים החולים מזומנים שוב לוועדה, שם יחליטו על המשך קבלת הקצבה וגודלה, או על הפסקתה. כשחולי סרטן הערמונית (לפני גיל הפנסיה) זקוקים לסיוע בתפקוד היומיומי ותלויים בזולת לשם כך, הם זכאים לקבל את הקצבה, שניתנת בתוספת לקצבת הנכות. לרוב, אלו הם חולי סרטן שעוברים טיפולים כימותרפיים. ביטוח בריאות חולי סרטן הערמונית שרכשו פוליסת בריאות בטרם חלו זכאים לטיפולים, להשתתפות ברכישת תרופות ולניתוחים שאינם כלולים בסל הבריאות. חולים שרכשו בטרם חלו פוליסת ביטוח בריאות שכוללת סעיף "גילוי מחלות קשות", יקבלו פיצוי חד פעמי לפי תנאי הפוליסה. חולים שרכשו פוליסת ביטוח לפני שחלו, הכוללת כיסויים למקרי אובדן כושר עבודה, והשתכרותם נפגעה בעקבות המחלה או הטיפולים, זכאים לפיצויים מחברות הביטוח.
האם סרטן הערמונית מסוכן?
סרטן ערמונית מתאפיין בקצב צמיחה איטי, ורוב הגברים המאובחנים עם סרטן ערמונית אינם נפטרים ממנו. אך אין לזלזל במחלה זו. סרטן ערמונית הוא הגורם מס' 2 לתמותה מסרטן בכלל (אחרי סרטן ריאות) ואחראי ל 11% מכלל מקרי התמותה מסרטן. קצב הצמיחה האיטי של מחלה זו הוא גם חרב פיפיות, ואלו המתים ממנו עוברים תהיך איטי ולעיתים אכזרי של סבל עד למותם. שיעור ההישרדות ל5 שנים של חולי סרטן ערמונית גרורתי מעורכת בכ30%, זאת לעומת קרוב ל100% בסרטן ערמונית המאובחן בדרגת סיכון נמוכה. כמחצית מהגברים המאובחנים עם סרטן הערמונית מאובחנים בשלב מוקדם או עם גידול מסווג לדרגת סיכון נמוכה. גידול מסוג זה מתאפיין בצמיחה איטית של תאי הסרטן עם סבירות נמוכה מאוד להתפשטות וסכנת חיים. בשנים האחרונות הגישה לטיפולים נעשתה יותר ויותר סלקטיבית וזאת בשל התחלואה הכרוכה בניתוח או טיפול אונקולוגי אחר (בעיקר הפגיעה בשליטה על מתן שתן ,פגיעה בתפקוד המיני או נזק של הקרינה לאיברים סמוכים). בשל כך ההמלצות בטיפול בסרטן הערמונית בדרגת סיכון נמוכה הוא מעקב פעיל.
מה השלבים בסרטן הערמונית?
ובהתחשב בתופעות הלוואי המשמעותיות שיש לכל הטיפולים בסרטן ערמונית רצוי להימנע מהם בבחינת: אין הצר שוה בנזק המלך (אסתר ז, פסוק ד). המעקב כולל בדיקה גופנית של הערמונית ובדיקת דם ל PSA בזמנים קבועים. יש הממליצים גם על ביופסייה חוזרת של הערמונית כעבור שנה. אם מוצאים עליה מהירה ב PSA או הופעת גוש בבדיקת הערמונית קיימת המלצה למעבר לטיפול פעיל. סרטן הערמונית בדרגת סיכון בינונית – כאשר נראה שהגידול במצב מתקדם יחסית, גידול שצומח יחסית לאט אך קיים חשש שהוא עלול לפרוץ מעבר לגבולות הערמונית אולם ההתפשטות לא תהיה מהירה. גברים המאובחנים עם סרטן הערמונית בדרגת סיכון בינוני לרוב יידרשו לעבור טיפול מקומי (ניתוח רובוטי לכריתה רדיקלית של הערמונית או טיפול קרינתי והורמונלי) סרטן הערמונית בדרגת סיכון גבוהה – הגידול אלים, בעל סיכוי גבוה להתפשט מעבר לבלוטת הערמונית ולהפוך לסרטן הערמונית גרורתי.
מה הסיכויי להחלמה מסרטן הערמונית?
שיעור ההישרדות מסרטן הערמונית ל5 שנים גבוה מאוד ועומד על 97%. שיעור הישרדות גבוה נובע מעובדה כי לרוב קצב הגדילה של התאים הסרטניים בערמונית הוא איטי וגם מאובחון הגידול בשלב מוקדם.
האם ניתן לנתח סרטן הערמונית עם רובוט?
הניתוח לכריתה רדיקלית של הערמונית הוא ניתוח מורכב הכולל את כריתת הערמונית ושלפוחיות הזרע והשקה ישירה של השלפוחית לשופכה. הניתוח מתבצע באופן לפרוסקופי, דרך 6 חתכים קטנים ובעזרת מערכת רובוטית המסייעת למנתח בראיה מוגדלת ותלת מימדית של אזור הניתוח ובמכשירי עבודה עדינים ומדויקים. הניתוח מצריך אישפוז למשך יומיים-שלושה וקטטר למשך שבוע. שתי תופעות הלוואי העקריות של הניתוח הן אי נקיטת שתן שהיא לרוב זמנית אך יכולה להימשך שבועות וחודשים, וירידה באונות.