נגישות

התמחות ברפואת העיניים – הדסה עין כרם והר הצופים

מי אנחנו?

מערך העיניים במרכז הרפואי הדסה הוקם בשנת 1918, וכיום מתהדר בצוות מומחים גדול בכל תתי-ההתמחויות של רפואת העיניים, בהן פלסטיקה של העין, קרנית, גלאוקומה, רשתית, אובאיטיס, נוירואופתלמולוגיה, גידולים בעיניים, רפואת עיניים ילדים ופזילה, וכן שיקום ראייה ירודה.

המערך, בו פועלים למעלה מ-50 רופאים ועימם צוות מקצועי תומך של אופטומטריסטים, אחיות, טכנאים, יועצי גנטיקה ועובדים סוציאליים, מציע שירות מקיף ברמה בין-לאומית במרפאות ובחדרי הניתוח, במחקר ובהוראה. במערך מבוצעים ניתוחים מתקדמים ביותר שבהם נעשה שימוש במכשירי דימות המתקדמים ובציוד מיקרו-כירורגי חדיש ופורץ דרך.

במערך העיניים פועלות מגוון מעבדות וקבוצות מחקר בסיסי, מחקר גנטי, מחקר ברפואת עיניים דיגיטלית ומחקר תרגומי קליני. המערך הינו חלק אינטגרלי של הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית ורבים מהמחקרים משותפים עם חוקרי האוניברסיטה. כל הרופאים מהווים מורים בפקולטה לרפואה וקיימת הוראה והדרכת סטודנטים בשנה החמישית ושישית ללימודיהם.

רופאי המערך, בהם מומחים מובילים בעלי שם בארץ ובעולם, עומדים בראש מחקרים ושיתופי פעולה מחקריים עם מרכזים בינלאומיים מן השורה הראשונה בתחום רפואת העין, ומהווים גורם מרכזי בפיתוח הטכנולוגיות הרפואיות החדשניות ביותר.

הגישה הטיפולית במערך העיניים שמה דגש על המטופל וצרכיו, כאשר הוא במרכז והצוות כולו דואג לשמור על קשר עם רופאי המשפחה, רופאי העיניים בקהילה וקהילת האופטומטריסטים, על מנת לתת את המענה והשירות המקיפים והטובים ביותר עבורו ולאפשר טיפול מקיף במיקום אחד.

יש בנו את התשוקה ללמד ולעצב את דור העתיד בתחום עיניים. אנו רואים חשיבות עליונה בליווי כל מתמחה ומתמחה בתהליך זה.  המתמחים מהווים את הליבה של מערך העיניים.

הצוות הרפואי במחלקה:

במערך עיניים במרכז הרפואי הדסה, נמצאים רופאים מומחים ומובילים בתחומם ובראשו עומד פרופ' איתי חוברס מנהל מערך העיניים. פרופ' חוברס הינו בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים מומחה לרשתית, קלינאי וחוקר. כל רופאי המחלקה סיימו תוכניות התמחות-על במוסדות מובילים בחו"ל והקימו יחידות מצוינות ברפואת עיניים במערך. רופאי המערך מושקעים גם בהוראה, הן בסביבה הקלינית והן בחדר הניתוח.

חלק מרופאי המערך הם בעלי מינויים אקדמיים בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים, והם עוסקים באופן פעיל בהוראה של סטודנטים לרפואה ובהדרכת מתמחים ברפואת עיניים מהארץ ומחו"ל.

במחלקה עובדים מתמחים ומתמחות הנמצאים בתהליכי הכשרה ראשוניים ומתקדמים. במערך רואים כערך עליון לשמור על אווירה ותקשורת בין אישית המעודדים עבודת צוות משותפת ותמיכה הדדית בין כל הצוותים המטפלים, רפואי וסיעודי, בתוך המחלקה ובממשקים המשותפים עם פעילות בית החולים. מסורת ארגונית זו, היא שמאפשרת להכשיר את המומחים הצעירים המקצועיים והמבטיחים ביותר.

מי אנחנו – הרופאים המובילים ותת ההתמחויות קליניות של מערך העיניים בהדסה:

יחידת רשתית – Surgical and Medical retina

מומחי יחידת הרשתית של המרכז הרפואי הדסה מטפלים בכל סוגי מחלות הרשתית. האבחון והטיפול מתבצעים באמצעי דימות הרשתית המתקדמים ביותר. במסגרת היחידה פועלות מעבדות אבחוניות של אלקטרופיזיולוגיה של הרשתית וגנטיקה של הרשתית המציעות מגוון בדיקות אבחוניות למטופלים.

רופאי היחידה מבצעים טיפול לייזר (פוטוקואוגיולציה, מיקרופןלס, PDT) ומטפלים במגוון המחלות הדורשים זריקות לזגוגית העין של ANTI VEGF  וסטראוידים (טריאסנס ואוזורדקס). ביחידה מבצעים את כל ספקטרום ניתוחי הרשתית והזגוגית , ביניהם תיקון הפרדות רשתית, תיקון חור מקולרי, הסרת קרומים מפני הרשתית, ניתוח עיניים עם פגיעה סוכרתית ועוד.

היחידה מגאה בביצוע ריבוי מחקרים קליניים בתרופות וטיפולים חדישים וניתוחים לטיפולים גנים והשתלת התקנים שונים. רופאי היחידה עובדים יד ביד ואף מנהלים מספר מעבדות מחקר מובילות וייחודיות מסוגן בארץ ובעולם, המתמקדות בהבנת הגורמים למחלות רשתית שונות ובפיתוח טיפולים חדישים.

מנהל היחידה: פרופ' איתי חוברס. רופאי היחידה: פרופ' אייל בנין, פרופ' חיים לוי, ד"ר אדוארד אברבוך, ד"ר טארק ג'אוני, ד"ר סאמר חטיב וד"ר לירן טיאוסנו.

יחידת קרנית

יחידת הקרנית היא אחת הגדולות מסוגה בארץ ועובדים בה חמישה רופאים בכירים, בעלי ניסיון רב בניתוחי קרנית והמקטע הקדמי, ובעלי מוניטין במחקר קליני ובסיסי בשטח הקרנית ומחלות העיניים החיצוניות. ביחידה מבוצעות כ-100 השתלות קרנית בשנה, וכן מספר רב של ניתוחי קטרקט (ירוד) והשתלת עדשה תוך-עינית, ניתוחי פטריגיום, וכן ניתוחים מורכבים כגון השתלת תאי-אב מהגובלת והשתלת קרום השפיר לשחזור משטח העין החיצוני לאחר כוויות כימיות ומחלות קשות אחרות של משטח העין. ביחידה מטפלים במקרים קשים של תסמונת העין היבשה, ובזיהומים קשים של הקרנית. היחידה מרכז למטופלים עם קרטוקונוס – מאבחנה לטיפולי קרוס לינקינג (קשרי צילוב).

מנהל היחידה: פרופ' אברהם סולומון. רופאי היחידה: ד"ר דוד לנדאו, ד"ר איתי לביא, ד"ר דניס וינשטיין, ד"ר דוד סמדג'ה.

שירות גלאוקומה

שרות הגלאוקומה מספק, אבחון, מעקב, טיפול, וניהול מקיף של כל מחלות הגלאוקומה. עומד לרשותו בדיקות אבחון מתקדמות, כגון טומוגרפיה קוהרנטית אופטית (OCT) לעצב הראייה (RNFL, GMPE) או למקטע הקדמי של העין (CASIA Anterior segment OCT), ושדה ראייה. רופאי השרות מבצעים טיפולי לייזר והתערבות כירורגית, כגון טרבקולוטומיה (NPDS), וניתוחים זעיר פולשניים (MIGS) מתקדמים. 

מנהל השירות: ד"ר גבריאל גרייפנר. רופאים בשירות: ד"ר שרון גולדברג וד"ר סאמר אבו-טיר.

היחידה לרפואת עיניים ילדים ופזילה

היחידה הינה אחת המובילות בתחום ומטפלת בכל בעיות העיניים המופיעות אצל ילדים עם דגש על מחלות העדשה (קטרקט וסובלוקסציה) בתינוקות וילדים, פזילה, עין עצלה ומחלות רשתית בילדים כגון הפרדות רשתית ומחלת רשתית של פגות (ROP). העבודה ביחידה נעשית בשיתוף עם צוות של אופטומטריסטים ואורטופטיסטים. המתמחים לוקחים חלק פעיל בטיפול בילדים, הן במרפאה והן בחדר הניתוח.

מנהלת היחידה: פרופ' אירן ענתבי. רופאי היחידה: ד"ר הדס משולם (מנהלת שירות רשתית ילדים), ד"ר רן דויד, ד"ר מילכה מטאניס-סואידן וד"ר נור עאזם.

שירות האוקולופלסטיקה

שירות האוקולופלסטיקה מטפל במגוון רחב של בעיות תפקודיות ואסתטיות בעפעפיים, בדרכי הדמעות ובארובת העין. מומחיות השרות כוללת אבחנה וטיפול ניתוחי במגוון מצבים כגון צניחת עפעפיים מולדת ונרכשת, מומים מולדים או גידולים בעפעפיים או בארובה, בעיות בדרכי הדמעות, ובמחלות בארובת העין כגון מחלת גרייבס.

המתמחים משתלבים בכל הפעילות הקלינית - הן במרפאות והן בחדרי הניתוח. השרות האוקולופלסטיקה מבצע למעלה מ-200 סוגי ניתוחים ובכך נותנת מענה לכל קשת המחלות הקשורות לתחום זה. ביחידה פועלת בשיתופי פעולה עם מחלקות אחרות בביה"ח – נוירוכירורגיה, אא"ג, פה ולסת, פלסטיקה, אונקולוגיה, ומבוצעים ניתוחים גדולים המשלבים את כלל המומחים לטיפול מיטבי.

מנהלת השירות: ד"ר יעל דקל. רופאי השרות: ד"ר שי קהת-אופיר וד"ר צבי גור.

שירות הנוירואופתלמולוגיה

מערך הנוירו-אופתלמולוגיה בהדסה כולל צוות רב-תחומי הנותן מענה לאוכלוסייה מורכבת ומגוונת של מטופלים. המטופלים מציגים את כל קשת הבעיות הנוירו-אופתלמולוגיות כגון מיאסטניה, שיתוק עצבים קרניאלים, מחלות עצב הראייה, מחלות וסטיבולריות והפרעות בתנועות עיניים. השירות כולל מרפאת חוץ פעילה מאוד ומספר רב של ייעוצים למטופלים המאושפזים במחלקות הנוירולוגיה ונוירוכירורגיה.

מנהל השירות: ד"ר יהושוע קרוגר. רופאי השרות: ד"ר ארי שמש.

שירות האובאיטיס

שירות האובאיטיס מטפל בחולים בכל סוגי המצבים הדלקתיים התוך עיניים מכל קבוצות הגיל. השרות הינו מרכז הפניות שלישוני אליו מופנים מטופלים בגלל דלקת במקטע האחורי המסכנת ראייה או בגלל דלקת עקשנית קדמית ואובאיטיס ביניים או כאשר קיימת דילמה אבחנתית. הטיפול נעשה כצוות עם רופאים אחרים בתת התמחויות ברפואת עיניים במיוחד במקרים מורכבים. המתמחים מקבלים הזדמנות ליישם את המדע התיאורטי באובאיטיס עם היישום המעשי בעת בדיקה ומעקב אחר חולים. במהלך הרוטציה, המתמחה צפוי ללמוד זיהוי סימנים קליניים של דלקת אובאיטיס לקיחת היסטוריה רפואית ועינית יסודית וניהול מקרים מורכבים של אובאיטיס.

מנהלת השירות: ד"ר עאמר רדגונד.

היחידה לאונקולוגיה של העין

היחידה לגידולי עיניים הוקמה בשנת 1988 ע"י פרופ' יעקב פארבמסגרת היחידה מתבצעות בדיקות הערכה, אבחון וטיפול בכל סוגי הגידולים על פני שטח העין ובתוכה. הטיפול מתבצע ע"י צוות רב-תחומי הכולל גם עובדת סוציאלית ובמידת הצורך צוותים נוספים בבית החולים. רופאי היחידה שותפים בקבוצות מחקר מובילות בעולם בתחום הטיפול בגידולי עיניים.

בהדסה, אנו מאמינים בהובלה מחקרית לקידום הרפואה והטיפול במטופלינו. בהדסה הומצא הטיפול בטיפות כימותרפיה לגידולי פני שטח העין, השתתפנו בפיתוח פרוטוקול הטיפול בהזרקות כימותרפיה ללימפומה תוך עינית (VRL), אנו חלוצים עולמיים במחקר באבחון מוקדם של גרורות מלנומה של העין, ובמעבדתנו מפתחים טיפולים ביולוגיים חדישים לגידולים סרטניים.

מנהל היחידה: פרופ' שחר פרנקל. רופאי היחידה: פרופ' יעקב פאר וד"ר מיה-אייגר מוסקוביץ.

מכון מיכאלסון לשיקום הראייה

מכון מיכאלסון עוסק בשיקום ראייה לילדים ומבוגרים עם קלות ראייה. במכון מתבצע אבחון, הדרכה ותמיכה במטופלים כדי לאפשר השתלבות מוצלחת לחיי היום-יום כאנשים עצמאים למרות המגבלה בראייה. במכון עובד צוות רב- מקצועי שכולל רופאי עיניים, אופטומטריסטיות לראייה ירודה, יועצות גנטיות ועובדת וסוציאלית.

מומחיות המכון כוללת לבקנות, אנאירידיה, ניוון עצב הראייה, ניוון המקולה מחלות ניוון הרשתית, לקות ראייה על רקע פגיעה מוחית ועוד.

מנהלת המכון: ד"ר קלאודיה יהלום. רופאי המכון: ד"ר קרן הנדלר.

תכנית ההתמחות במחלקה:

ההתמחות במערך העיניים במרכז הרפואי הדסה הינה התמחות סדורה הכוללת סבבים מובנים של 3–6 חודשים לפי סילבוס (המועצה המדעית) בכל תחומיה של רפואת העיניים. אורך מסלול ההתמחות ברפואת עיניים הוא 5 שנים.

תוכנית ההתמחות נצמדת לאבני דרך מפורטים בכל שנות ההתמחות המאפשרות לימוד מובנה והדרגתי של ידע ברפואת עיניים, מיומנויות קליניות, מיומנות מיקרוכירורגיות ויכולת ניהול מטופלים. אנו מקפידים לתת הדרכה אישית הן במרפאות והן בחדרי הניתוח.

למערך ותוכנית ההתמחות הכרה של המועצה המדעית. פרטים מלאים על מסלולי ההתמחות והדרישות של המועצה המדעית, ניתן לקבל באתר המתמחים של ההסתדרות הרפואית בישראל.

מה אנחנו מציעים למתמחים?

החשוב מכל- אנחנו מציעים להפוך אותך לרופא/ה – חוקר/ת (אקדמית) מעולה שיוביל/תוביל את רפואת העיניים בישראל בשנים הבאות.

חניכה, מישוב והוראת מתמחים:

במחלקה פועלת תוכנית חניכה אישית כשלכל מתמחה מוצמד מנטור המלווה ומסייע לו בקידום התפתחותו האישית והמקצועית במהלך ההתמחות. המתמחים מקבלים משוב אישי ע"י מנהל המערך אודות התפקוד במערך מהפן האישי, צוותי, קליני, ניתוחי ומחקרי. בנוסף, בסיום כל רוטציה מתקיימת שיחת משוב עם מנהל היחידה/שירות והמתמחים עוברים מבחנים פנימיים (בכתב ובעל פה) כדי לעודד לימוד רציף במשך כל שנות ההתמחות.

הוראת המתמחים מתקיימת על בסיס יומי ע"י הרופאים הבכירים של המערך, וכוללת ימי עיון, מחקר, Journal club, וסדנאות בשיתוף מרצים וחוקרים מהארץ ומכל רחבי העולם. קיימת הדרכה אישית ע"י הרופאים הבכירים בחדר ניתוח המאפשרת לימוד הדרגתי ומעמיק של כל שלבי ושיטות הניתוחים עם דגש על ניתוחי קטרקט, ניתוחים חיצוניים וניתוחי פזילה.

קידום ועידוד מחקר:

נוסף על כך, במערך קיימת תכנית העשרה המקנה יכולות תומכות מחקר כגון ניתוח סטטיסטי, עמידה לפני קהל וצמיחה אישית. המתמחים משולבים במחקרים הקיימים במערך ומצופים להציג את מחקרם בכנסים בארץ ובחו"ל עם תמיכת המערך. במחלקה ישנה חשיפה לטכנולוגיות רפואיות מהמתקדמות בתחום. המתמחים והמתמחות במחלקה יזכו להזדמנויות הבאות:

אפשרות למחקר בסיסי במעבדה או למחקר קליני.

כלל המתמחים/ות יצאו לכנס אחד בשנה בישראל במימון המחלקה.

כנס שנתי למחקר וחדשנות של מערך העיניים (אחת לשנה)- זכייה בפרס על ביצוע מחקר.

יציאה להשתלמות המשך  (fellowship)

כמחלקה מאופיינת במסורת של מצוינות אנו שואפים כי המתמחים המסיימים בהצלחה את תוכנית ההתמחות ישלימו השתלמות המשך (fellowship) במוסד מוביל בחו"ל בתמיכת המערך ובית החולים.

לסיכום, אנו מחויבים לתת את התנאים האופטימליים להתפתחותם המקצועית ולהגשמתם האישית של רופאים המתעניינים ברפואת עיניים אשר רוצים להיות רופאים חוקרים בסביבה אקדמית במרכז רפואי שלישוני. המערך שואף למתמחים רציניים, חרוצים ושאפתנים המוכנים לעבוד באווירה טובה ומכבדת, להשתלב בעבודת צוות ואף מוכן להובילו, ללמוד, להתעמק, וכן לעסוק במחקר ובלימוד במקביל.

התמחות בבית החולים הדסה – מעטפת איכותית שמציבה את המתמחים והמתמחות במרכז:

במרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה, קם מרכז ייחודי ופורץ דרך בשם "הדסה עילית" שאמון על שימור, טיפוח וחיזוק כח האדם הרפואי הצעיר. המרכז, בראשותו של פרופ' אריה בן יהודה, משקף את החשיבות הרבה שהנהלת בית החולים מייחסת לעתודה הרפואית הנבנית בבית החולים ואת המשאבים המושקעים בלמידה, בהכשרה ובחוויית ההתמחות במרכז הרפואי.   

מרכז "הדסה עילית" פועל בשלושה אפיקים מרכזיים: למידה והכשרה, מחקר ומצוינות וחווית ההתמחות (ליווי ותמיכה). כל המתמחים והמתמחות בהדסה ייהנו מהשירותים ומהמעטפת של מרכז "הדסה עילית" וילוו על ידי המרכז מרגע הגעתם להדסה ולאורך התפתחותם המקצועית והאישית בבית החולים. 

כלומר, מעבר להכשרה הקלינית בבית חולים אוניברסיטאי מהמובילים בארץ ובעולם במצוינות ומקצוענות, כל המתמחים בהדסה מקבלים מעטפת מטעם מרכז "הדסה עילית" הכוללת: תוכנית למידה רוחבית שתעניק כישורים ומיומנויות מותאמים לכל התמחות, תוכנית מנטורינג למתמחים ומתמחות בשנה הראשונה להתמחות, מימון השתתפות בכנסים בארץ ובחו"ל, כנסים ייעודיים למתמחים ולמתמחות של הדסה, תוכניות הצטיינות ומנהיגות, אירועים חברתיים משותפים, ליווי ותמיכה בחיי היום-יום בבית החולים ועוד. 

למידע נוסף על מרכז "הדסה עילית", על האפשרויות וההזדמנויות העומדות בפני כל מתמחה בהדסה.

רוצה לשמוע עוד על התמחות במחלקה שלנו?

למידע נוסף על התמחות במחלקה לרפואת עיינים בבית החולים המרכז הרפואי הדסה יש לפנות: