נגישות

מהו טסטוסטרון?

טסטוסטרון הוא הורמון המין הזכרי המיוצר באשכים. הורמון ההצהבה (LH) מבקר את ייצורו והפרשתו.

טסטוסטרון אחראי על הופעה והתפתחות של סימני המין המשניים בבני המין הזכרי כחלק מתהליך ההתבגרות המינית, המתחילה בגיל עשר בערך.

בין סימנים אלו נכללים גדילת הפין, צמיחת שיער בגוף, התעבות הקול ועוד. בגיל זה מתחילות רמות הטסטוסטרון לעלות.

טסטוסטרון אחראי גם על תהליך ייצור הזרע ועל החשק והתפקוד המיני בקרב גברים. עיקר הטסטוסטרון מיוצר באשכים אולם כמות קטנה מיוצרת גם בבלוטת יותרת הכליה (אדרנל) אצל גברים ונשים. וכמות מועטה ממנו מיוצרת אצל נשים בשחלה. אצל נשים נהפך הטסטוסטרון לאסטרדיול, שהוא הורמון המין הנשי העיקרי.

הפרעה בייצור התקין של טסטוסטרון גורמת לעיכוב ההתבגרות המינית אצל גברים, ואילו עלייה ברמות הטסטוסטרון טרם זמנן תגרום להתבגרות מינית מוקדמת. רמות טסטוסטרון נמוכות יגרמו לירידה בחשק ובתפקוד המיני ואף לדיכאון.

סימפטומים של רמת טסטוסטרון גבוהה אצל נשים הם אי-סדירות בהופעת המחזור החודשי, הפרעות בפריון, שיעור יתר, אקנה, קול נמוך ואף התקרחות שצורתה אופיינית לגברים.

בדיקת טסטוסטרון עושים כאמור לשם מספר אינדיקציות:

בקרב גברים, הבדיקה נעשית בראש ובראשונה לצורך בירור לאי פריון (לאחר שנה של ניסיונות להרות ללא הצלחה). לעיתים ישנה פגיעה בייצור תאי הזרע בשל הפרשה שאינה מספקת של טסטוסטרון.

סיבה נוספת היא לבירור התבגרות מוקדמת מדי של נער (לפני גיל 10), המראה סימני מין משניים (תשעורת וכו'). בגברים הסובלים מירידה בתפקוד המיני ניתן לבדוק את רמות ההורמון, שאחראי בין היתר גם על החשק המיני.

בעיות בייצור ההורמון יתכנו במחלות כבד שונות, בעיות בבלוטת יותרת המוח/ האדרנל או במחלות האשך.

בקרב נשים, ההורמון ייבדק לצורך בירור של אי סדירויות במחזור הוסת, בייחוד בנערות ונשים צעירות, ולעיתים אף במסגרת בירור של אי פריון.

אינדיקציה נוספת לבדיקה אצל נשים, היא הופעה של סימני מין גבריים כגון שיעור יתר בגוף או בפנים, אקנה וכד'.

איך שומרים על רמה גבוהה של טסטוסטרון?

טסטוסטרון חשוב לבניית שריר וחיוני לביצועי ספורט, ומחסור בטסטוסטרון נקשר הרבה פעמים לירידה ברמות האנרגיה, רמות מוטיבציה נמוכות, זיכרון רעוע, דיכאון או חוסר פוריות. החדשות הטובות הן שלא צריך בהכרח להזריק אותו לגוף, אפשר להעלות את הרמות שלו בדרכים טבעיות לחלוטין.

פעילות גופנית על בסיס יומי

אחת הדרכים הטובות ביותר להעלות את רמות הטסטוסטרון בגוף היא פשוט פעילות גופנית קבועה, כמו למשל אימוני משקולות, יכולה להשפיע באופן משמעותי על רמות ההורמונים. מחקרים מראים שאנשים שהתעמלו באופן קבוע היו בעלי רמות טסטוסטרון גבוהות יותר מאשר אנשים נייחים.

תזונה נכונה

אכילה שגרתית של מזון בשרי, מטוגן, כבד ולא אורגני יכולה להפריע בצורה רצינית לרמות ההורמונים בגוף. הגוף זקוק לכמות הולמת של מזון איכותי הכולל פחמימות מורכבות, חומצות שומן חיוניות וחלבון על מנת לייצר טסטוסטרון. למרבה המזל, זה מתיישב היטב עם מזונות דיאטטיים כמו אגוזים, דגנים מלאים, ירקות, זרעים ופירות.

ויטמינים C ו-E

מאפשרים לגוף לשמור על רמות טסטוסטרון גבוהות. ויטמין C אפשר למצוא בפירות הדר, וגם בברוקולי, פלפל, כרובית, אפונה ירוקה, שעועית ירוקה, עגבנייה, ירקות עלים ירוקים ותפוח אדמה. ויטמין E לעומת זאת מצוי בזרעי חמנייה קלויים, שקדים, תרד, גזר, סלק מבושלים, מנגו, עגבניות ושוב ברוקולי.

ויטמין D

מחקר שנערך במשך שנה, ופורסם במגזין Hormone and Metabolic Research, מצא כי אנשים שקיבלו תוספי תזונה של ויטמין D הגדילו את יצירת הטסטוסטרון שלהם ב-25 אחוזים לעומת קבוצת הביקורת שלא נטלה את התוספים. חשיפה לשמש אמנם מסייעת בייצור הוויטמין אבל זה לא מספיק: אפשר וכדאי להשלים את הכמות על ידי אכילה של מזונות כמו ביצים, דגים, דגני בוקר מלאים, קוויאר, פטריות ומוצרי חלב (עדיף 3 אחוז ומעלה).

ג'ינג'ר

מחקרים מראים כי גם שורשי ג'ינג'ר יכולים להוביל לזינוק בטסטוסטרון. אפשר למשל להוסיף חתיכות ג'ינג'ר למרק, לקדירות, לתבשילי קארי ולמנות רבות נוספות, או כמובן לעשות ממנו חליטות, להוסיף אותו לשייקים ויש גם כאלו שמעדיפים לשתות שוט של ג'ינג'ר נא ואפילו ללעוס אותו. שימו רק לב שהוא פחות מומלץ למי שנוטל תרופות נגד לחץ דם, תרופות לדילול הדם, או במהלך תקופת ההיריון.

שינה מספקת

מחקרים מראים כי מספיק שבוע אחד של מחסור בשעות שינה כדי להוריד את רמות הטסטוסטרון בגוף: מחקר שפורסם ב- Journal of the American Medical Association (JAMA) הוכיח כי גברים שישנו 5 שעות שינה או פחות מכך בלילה במשך שבוע סבלו מירידה של 15 אחוז ברמות הטסטוסטרון. כשהם עלו חזרה ל-7 או 8 שעות שינה, הרמות חזרו להיות תקניות.

ניהול מתחים

כשאנחנו עסוקים בפעולות מרגיעות כמו יוגה, מדיטציה, טאי צ'י, ואפילו הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, כתיבת בלוג או כל פעילות שהיא לא מלחיצה או גורמת מתח, רמות ההורמונים בגוף שלנו לרבות טסטוסטרון משתפרות פלאים.