נגישות

מולוסקום קונטגיוזום הוא זיהום ויראלי עורי הקיים לרוב בילדים בגילאי הגן ובית הספר היסודי. לעיתים גם מבוגרים סובלים מזיהום זה, בעיקר על רקע של הדבקה במגע מיני או כאשר יש דיכוי חיסוני ברקע. בילדים הזיהום שכיח מאוד ואינו מעיד על בעיה בתפקוד מערכת החיסון. הזיהום מתבטא ביבלות (בליטות) קטנות על העור ויכול להתרחש בכל מקום בגוף.

וירוס המולוסקום מדבק במגע ישיר עם עור של אדם נגוע או על ידי שיתוף במגבות לחות, בגדים, וחפצים אישיים של אדם עם זיהום פעיל במולוסקום. ההדבקה מואצת בחשיפה למים. 

נגעי המולוסקום בדרך כלל קטנים, נראים כבליטות בגוון ורוד עם מראה מבריק ומרכז שקוע מעט. הם יכולים להופיע בכל מקום בעור הגוף. הנגעים אינם כואבים, אך לעיתים מעוררים פריחה אקזמטוטית סביבם המלוה בגרד. הגרד יכול להביא להתפשטות הנגעים בעור הגוף. הנגעים חולפים באופן עצמוני תוך מספר חודשים עד מספר שנים.

לאחר מגע עם הוירוס יש תקופת דגירה של 2-8 שבועות לפני הופעת הנגעים בעור. גירוד הנגעים היא אחת הדרכים בהן הנגיף יכול להתפשט.

אצל חלק מהילדים, הנגעים עשויים להפוך לאדומים ונפוחים, לעיתים עם הפרשה מוגלתית. שינוי זה במראה הוא בדרך כלל סימן חיובי ומסמן כי המערכת החיסונית לומדת לזהות את הווירוס ומנסה לסלקו. .

זיהום במולוסקום נוטה להיות מפושט יותר בילדים עם רקע של דרמטיטיס אטופית. 

אבחון הזיהום במולוסקום נעשה על ידי רופא העור באמצעות בדיקה ויזואלית ישירה של העור. ניתן להיעזר במכשיר מיוחד הנקרא דרמטוסקופ במקרים בהם האבחנה הקלינית בעייתית.

אמצעי מניעת הדבקה והתפשטות ההדבקה:

·         המנעות מגרד

·         טיפול באקזמה סביב הנגעים על ידי תכשיר סטרואידלי מקומי שיפחית את הגרד.

·         הימנעות מרחצה ביחד עם אח הסובל ממולוסקום והימנעות משיתוף מגבות. 

טיפולים אפשריים: ניתן להמתין לנסיגה ספונטנית של הנגעים אם הם אינם מפריעים לילד, במקרים בהם יש צורך לטפל ניתן לנסות תכשירים מקומיים שונים או להסיר הנגעים באופן מכני, לעיתים פרוצדורה זו מתבצעת תחת הרדמה מקומית או כללית.