נגישות

היחידה לפרמקולוגיה קלינית הדסה עין כרם

היחידה לפרמקולוגיה קלינית הדסה עין כרם

היחידה לפרמקולוגיה קלינית

צוות היחידה פועל להטמעת עקרונות הטיפול המושכל בחולה בבית החולים ומחוצה לו וזאת ע"מ להגדיל את יחס תועלת מול סיכון ומתוך התחשבות בעלויות הכרוכות בהשגת מטרה זו. רופאי היחידה משמשים כרופאים בכירים במחלקות האגף לרפואה פנימית.

היחידה לפרמקולוגיה קלינית

פעילויות היחידה לפרמקולוגיה קלינית

בקרת שימוש בתרופות בתוך בית החולים

פרמקואקונומיק: למנהל היחידה לפרמקולוגיה קלינית הואצלו סמכויות על-ידי הנהלת בית החולים לאישור שימוש בתרופות יקרות בין אם הן נמצאות או לא נמצאות בסל התרופות של בית החולים. הבקשות מגיעות למנהל היחידה על בסיס יומי ונידונות עם צוות המחלקה על בסיס של evidence based medicine. ההחלטה של מנהל היחידה היא בחזקת החלטת הנהלה.

ייעוץ תרופתי: היחידה לפרמקולוגיה קלינית עוסקת מדי יום במתן ייעוץ אודות נושאים הקשורים בטיפול התרופתי לרופאי בית החולים.

מרכז המידע התרופתי לבני 70 ומעלה: המרכז הוקם בשיתוף ובתמיכת א.ש.ל (ארגון שירות לקשיש) במסגרת ארגון ה Joint. בבסיס המרכז עומדת הנחה שמידע תרופתי יכול לשפר בצורה משמעותית את ההיענות והדבקות של החולה הקשיש לטיפול התרופתי שניתן לו. המרכז עונה לפניות מכל רחבי הארץ בהיקף של כ-1500-2000 פניות בשנה. השירות ניתן בחינם, כולל שירות לדוברי רוסית, ועד כה נענו עשרות אלפי פניות במהלך השנים שבהם עובד מרכז המידע. אופן הפניה הראשוני למרכז הוא טלפוני (02-6778866) ומתן המענה נעשה תוך כ-48 שעות ומסתיים בצורה כתובה למטופל ולרופא המשפחה שלו. כל פניה נידונה בין צוות המרכז למידע תרופתי ורופאי היחידה לפרמקולוגיה קלינית.

במסגרת מרכז המידע התרופתי נערכים מחקרים שמטרתם לזהות דרכים יעילות להעברת מידע תרופתי בצורה שתשפיע באופן המיטבי על בריאותו של החולה. לאחרונה הסתיים מחקר שכלל מעל 200 דיירי דיור מוגן ברחבי ירושלים שמטרתו הייתה לבדוק את ההשפעה של מתן מידע תרופתי באמצעות מתן ייעוץ אישי לעומת השתתפות במספר סדנאות העוסקות בנושאים הקשורים בטיפול התרופתי.

הוראה ביחידה לפרמקולוגיה קלינית

צוות הרופאים ביחידה לפרמקולוגיה קלינית אחראי על העברת נושאים נבחרים בתחום הטיפול התרופתי לסטודנטים לרפואה בשנים רביעית ושישית המגיעים למחלקות הפנימיות במסגרת לימודיהם.

בנוסף, צוות היחידה לפרמקולוגיה קלינית אחראי על קורס המתפרש על כל שנת הלימודים ועיקרו העברת 14 סדנאות שעוסקות בנושאים שנויים במחלוקת בהקשר של טיפול תרופתי לסטודנטים ברוקחות קלינית במסלול לקראת תואר Pharm. D.

לצד זאת צוות היחידה לפרמקולוגיה קלינית מנחה סטודנטים לרפואה וסטודנטים לרוקחות ורוקחות קלינית בביצוע עבודות מחקר.

מחקר ביחידה לפרמקולוגיה קלינית

המחקר המתנהל ביחידה לפרמקולוגיה קלינית משקף את העניין של רופאי היחידה ומתעסק רובו ככולו בתחום של personalized medicine. המחקר מתרכז באיתור סימנים גנטיים ואחרים שיכולים לשמש את הרופא להתאמת התרופה ומינון התרופה למאפייני החולה. שטח מחקר זה כולל, בין השאר, מחקר בנושאי תרופות במערכת קרישת הדם (warfarin), תרופות אנלגטיות (opioids), תרופות המפיקות תגובה דרך אינטרקציה עם קולטני המערכת האדרנרגית ותרופות המשמשות לדיכוי המערכת החיסונית. בשנה האחרונה עוסקת היחידה במחקר שמטרתו לאפיין הבדלים בפעילות של האנזים CYP2C9 בין יהודים ממוצא אתיופי לעומת שאר אוכלוסיית היהודים בישראל.

שטחי מחקר נוספים כוללים מחקר העוסק בשיטה הנכונה למניעת אירועים טרומבואמבוליים בקרב מאושפזים באגף לרפואה פנימית, מניעת טעויות בטיפול בקרב מאושפזים במחלקות הפנימיות, אפיון ההתערבות באמצעות מתן מידע תרופתי בקרב אוכלוסיה קשישה ועוד.

מחקר קליני פאזה I עד פאזה III

המרכז למחקרים קליניים ביחידה הוקם לפני כעשור ביוזמתו של מנהל היחידה. זהו מרכז שמתמחה בביצוע מחקרים קליניים בשלבים המוקדמים של פיתוח תרופות, כלומר מחקרי פאזה ראשונה ופאזה שניה. המרכז למחקרים קליניים תומך גם במחקרי פאזה III וזאת באמצעות עזרה לחוקרים ראשיים שיש להם עניין בכך ואין להם צוות מחקר משלהם. המרכז כולל 15 מיטות אשפוז מנוטרות לצורך מחקרים קצרים וגם מחקרים הדורשים ביצוע מחקר כולל לינת לילה. במרכז מתנהלים מדי שנה כעשרים מחקרים קליניים תוך שותפות מלאה בפיתוח תכשירים חדשים. מגוון תחומי העניין והנושאים הרפואיים בהם עוסקים במרכז למחקרים הוא רחב ומעניין:

מחלות שריר משפחתיות.

מחלות ניוון שרירי.

פרקינסון.

סוכרת.

מחלת לב כלילית.

מחלות אנדוקריניות כולל אקרומגליה, קושינג, מחלת בלוטת הפרהטירואיד.

פיתוח מכשור מעבדתי.

מחלות המטו-אונקולוגיות.

מחלת הכבד השומני.

מחלות זיהומיות כולל שפעת, זיהום בנגיף ה RSV, זיהום ב CDT.

טיפול באנמיה בחולי אי ספיקת כליות.

בבסיס ההקמה של המרכז למחקרים קליניים היה רצון לנצל משאב של כח אדם מיומן בביצוע מחקרים מוקדמים כמו גם בנית התשתית המחקרית שמאפשרת לחוקרים מתוך הדסה לבצע מחקרי פאזה I בתרופות שפותחו בהדסה. אוכלוסיית הפונים להשתתף במחקר כוללת מתנדבים בריאים כמו גם חולים במחלות ספיציפיות.

מחשוב הטיפול התרופתי בבית החולים

מנהל היחידה לפרמקולוגיה קלינית הוא יו"ר הוועדה שעוסקת במחשוב החלק התרופתי של גליון החולה במסגרת פרויקט המח"ר. הוועדה עסקה בהקמת מאגר התרופות וטיובו על מנת לאפשר התנהלות נוחה ומדויקת ליד מיטת החולה. מעבר לשלב הבסיס של הקמת המאגר, הועדה עוסקת בהוספת עזרי טיפול ממוחשבים המבוססים על מאגר התרופות ומהווים "תוספת בינה" שעשויה לשפר את היעילות והבטיחות של הטיפול התרופתי בחולה המאושפז.

כחלק מפעילויות היחידה לפרמקולוגיה קלינית, מנהל היחידה הוא גם חבר בוועדת הלסינקי של בית החולים וממלא מקומו של יו"ר הוועדה.

הדסה כאן בשבילכם

כתובתבנין מרפאות, קומה 8
שעות פעילותיש לוודא את שעות הפעילות במרכז זימון תורים
טלפון02-6776560
זימון תורים02-5842111
דואר אלקטרוני[email protected]