נגישות

דרמטיטיס אטופית היא מחלה דלקתית כרונית של העור שכיחה, המתאפיינת בתפרחת וגרד. המחלה מאופיינות בתקופות של החרפה (התפרצויות והתלקחויות) ולסירוגין תקופות של רגיעה לאחר הטיפול.

התפרחת מתאפיינת בעור יבש, נגעים אדומים מורמים מלווים בפצעים כתוצאה מהגרד. התפרחת מופיעה לרוב בקפלי המרפקים, ברכיים, שורשי כפות ידיים, צוואר, מאחורי האוזניים, ובקרקפת.

המחלה נגרמת על ידי שילוב של גורמים גנטיים, אימונולוגיים וסביבתיים. לעיתים המחלה מלווה באסתמה, נזלת אלרגית, דלקות בעיניים ואלרגיות למזון.

המחלה נפוצה יותר בילדים, ומתפרצת לרוב בגילאי 3-6 חודשים.50% מהמטופלים מפתחים את ההתפרצות הראשונה עד גיל שנה, ו90% עד גיל 5 שנים. לעיתים המחלה מתפרצת לראשונה בגיל מבוגר. מרבית הילדים הסובלים מהמחלה משתפרים עם העלייה בגיל אך כ20% ממשיכים לסבול מהמחלה גם בגיל מבוגר.

בשל הגירוד החזק המזוהה עם המחלה, 60% מהילדים חווים הפרעות שינה. בנוסף, גם בני המשפחה עלולים לסבול מהפרעות שינה, בעקבות קשיי השינה של הילד. 

לעיתים הגירוד גורם לזיהומים משניים בעור. אלו מצריכים טיפול אנטיביוטי.

טיפולים בדרמטיטיס אטופית:

•         שימוש בקרם לחות- פעמיים ביום באופן קבוע

•         תכשירים מקומיים

תכשירים מקומיים המכילים סטרואידים- תכשיר המדכא את התהליך הדלקתי בעור. השאיפה היא להשתמש בכמות מועטה ובצורה מבוקרת על האזורים הנגועים. קיימים תכשירים שונים בעלי עוצמה משתנה הנבחרים לטיפול בהתאם למצב העור ולמיקום התפרחת בגוף.

תכשירים מקומיים אנטי דלקתיים נטולי סטרואידים- ניתנים לרוב כשהעור אינו מגורה, לעיתים לאחר טיפול בתכשירים המכילים סטרואידים. ניתן לשלב טיפול בתכשירים המכילים סטרואידים יחד עם תכשירים אנטי דלקתיים אלה. תכשירים אלה מדכאים את התהליך הדלקתי בעור.

תכשירים מקומיים אנטיביוטיים- יינתנו במצבים בהם הדלקת בעור מערבת זיהום.

•         פוטותרפיה- טיפול באמצעות קרני אור השמש, באורכי גל המאופיינים בהשפעה אנטי דלקתית הנוגדת את הדלקת המאפיינת דרמטיטיס אטופית. הטיפול מסייע להטבה בפריחה ולהפחתת הגרד. פוטותרפיה מומלצת לטיפול בדרמטיטיס אטופית כרונית או חריפה במבוגרים ובילדים. טיפול מסוג NB-UVB הוא לרוב המומלץ ביותר, בשל פרופיל הסיכונים הנמוך שלו, עלותו וזמינותו.

•         טיפול פומי- טיפול הניתן דרך הפה (כדורים או נוזל).

תרופות אנטיהיסטמיניות- תרופות הניתנות במצבי גרד. ההקלה בגרד משפרת את איכות השינה. בנוסף, יש לציין כי לחלק מהתרופות השפעה מרדימה.

טיפול אנטיביוטי- תרופות הניתנות במצבי זיהום משניים לדרמטיטיס אטופית.

תרופות אנטי דלקתיות פומיות- מיועדות לחולי דרמטיטיס אטופית בינונית-קשה. התרופות מפחיתות את פעילות מערכת החיסון ובכך מאזנות את תסמיני המחלה.

•         טיפול ביולוגי- דופילומאב (דופיקסנט)- ניתן לדרמטיטיס אטופית בינונית-קשה, בזריקה תת עורית. התכשיר מעכב חלבוני דלקת מרכזיים בדרמטיטיס אטופית.