נגישות

מהו צנתור לב

צנתור לב הינה בדיקה הבודקת את עורקי הלב במטרה לזהות ולאבחן היצרויות או חסימות הפוגעות באספקת דם לשריר הלב.

הפרוצדורה מתבצעת באמצעות צינור דק שעובר דרך עורק פרק כף היד (בדרך כלל יד ימין) או דרך המפשעה, עד שמגיע ללב. הבדיקה מתבצעת על-ידי הזרקת חומר ניגוד המאפשרת למצנתר להדגים את הלב וכלי הדם. צנתור לב מדגים האם יש חסימות או היצרויות בכלי הדם וכן את גודל הלב ותפקודו. ניתן למדוד לחצים ולהעריך את תפקוד מסתמי הלב. תהליך צנתור לב מתבצע בחדרי צנתור יעודיים.

צנתור לב דחוף וצנתור לב מתוכנן

צנתור לב דחוף מבוצע במצבים של אוטם חריף בשריר הלב (התקף לב). פעולה דחופה ומצילת חיים זו נועדה להקטין את הנזק לשריר הלב ולהאריך את חיי המטופל.

בשנים האחרונות, עם הבנת התהליכים שביסוד מחלות הלב ועם ההתפתחות הטכנולוגית ומזעור המכשור, הפך צנתור לב לכלי מרכזי לאבחון וטיפול במחלות לב. צנתור מתוכנן (אלקטיבי) מתרחש בשני מצבים:

צנתור לב אבחנתי מבוצע כאשר בבדיקה אחרת של המטופל/ת עולה חשד להיצרות בעורקים הכליליים או בעקבות כאבים וסימפטומים אופייניים.

צנתור טיפולי יבוצע בהמשך לצנתור אבחנתי, כאשר מתגלה היצרות, במטרה לפתוח את ההיצרויות או החסימות בעורקים הכליליים.

על מחלקת צנתור לב בהדסה

מחלקת צנתור לב במרכז הרפואי האוניברסיטאי בבתי החולים של הדסה בעין כרם ובהר הצופים מבצעת אלפי צנתורי לב בשנה. צוות היחידה כולל רופאים מצנתרים, אחיות, טכנאים ואנשי מנהלה, אמונים על שירות יעיל ומסור לרווחת המטופל ובני משפחתו. חדרי הצנתור פועלים כל שעות היממה בכל ימות השנה.

במחלקת צנתור לב של הדסה חמישה חדרי צנתור חדישים המצוידים במיטב המכשור להדמייה וטיפול. העבודה בחדרי צנתור לב מאופיינת בהקפדה על סטנדרטים רפואיים גבוהים מאד, תוך שימוש בטכנולוגיות רפואיות חדישות ומתקדמות, עם שימת דגש מיוחד על תקשורת עם המטופל ובני משפחתו אודות הפעולה.

הפעולות המתבצעות במחלקת צנתור לב

צנתור לב דחוף ופתיחת העורק החסום במטופל עם אוטם בשריר הלב (התקף לב).

הרחבת עורקים כליליים מוצרים והתקנת תומכונים (סטנטים).

פתיחת חסימות כרוניות מלאות בעורקים כליליים - CTO.

צנתור לב והרחבת מעקפים מוצרים.

טיפול במחלות מסתמים.

טיפול במומי לב מולדים.

הערכה בטרם ולאחר השתלת לב.

ביופסיות משריר הלב.

הקטנת דלף של המסתם המיטרלי על ידי השתלת קליפ - MitraClip.

השתלת מסתם אאורטלי בצנתור - TAVI.

סגירת PFO.

סגירת אוזנית העליה השמאלית.

דברים שכדאי לדעת