נגישות

מהי ברדיקרדיה?

ברדיקרדיה הינה קצב לב איטי המוגדר כמהירות נמוכה מ-60 פעימות לדקה. (הפרעות הגורמות לדופק מהיר -טכיקרדיה).

הלב הוא משאבת דם העשויה משריר המתכווץ ללא הפסקה. כמו כל שריר אחר בגופנו, שריר הלב זקוק לגירוי חשמלי על מנת להתכווץ. לכן, קיימת בלב מערכת הולכה חשמלית עצמאית, המושפעת ממערכת העצבים האוטונומית ומייצרת גירוי חשמלי סדיר, המווסת את קצב הלב.

קצב הלב מוכתב על ידי יצירה אוטומטית של פעילות חשמלית בקשרית הסינו-אטריאלית הממוקמת בחלקו העליון של הפרוזדור הימני. הפעילות החשמלית מתפשטת משם לפרוזדורים, לקשרית הפרוזדורית חדרית ודרך צרורות ההולכה לחדרי הלב. פעילות זו מווסתת על ידי מערכת העצבים האוטונומית ועל ידי בלוטות ההפרשה הפנימית, כך שקצב הלב מותאם לצורכי הגוף המשתנים, כדי לשמור על תפוקת לב (מכפלת נפח הפעימה במהירות הדופק לדקה) מיטבית לצורך נתון.

קצב לב תקין הוא גבוה בזמן מאמץ, בעת התרגשות ומתח, וכנלווה למחלות חום, ירידה בנפח הדם והתייבשות. הוא איטי בזמן שינה ומנוחה. אצל מבוגרים קצב הלב נמוך מאשר אצל צעירים. בספורטאים בעלי כושר גופני גבוה קצב הלב במנוחה נמוך במיוחד.

הפרעות הגורמות לדופק איטי, קצב לב נמוך מ-60 פעימות בדקה, נחשב לקצב איטי ("ברדיקרדיה"). הפרעות קצב איטיות נגרמות, על פי רוב, מהתנוונות מערכת ההולכה עם הגיל או ממחלות לב בדרגות חומרה שונות, הגורמות להאטה עד כדי חסימה (Block) של הגירוי החשמלי בין העליות והחדרים, וכתוצאה מכך, להתכווצות איטית של החדרים

שלא מצליחים להעביר מספיק דם אל הגוף.

הטיפול היחיד להפרעות קצב איטיות (ברדיקרדיה) הוא השתלת קוצב לב

סימפטומים לברדיקרדיה

דופק איטי / ברדיקרדיה הגורמת לתפוקת לב נמוכה יכול להתבטא בחולשה, בעייפות, בקוצר נשימה, בכאבים בבית החזה, בהפרעה בשיווי המשקל ובסחרחורת עד לאיבוד הכרה ומוות.

ברדיקרדיה - סיבות וגורמי סיכון

תרופות מקבוצת החוסמים של קולטני המערכת הסימפתטית, תרופות המעוררות את המערכת הפראסימפתטית, דיגוקסין, וחלק מהתרופות המעכבות את תעלות הסידן. השפעתן של התרופות המפורטות יכולה להיות בשל האטת הקצב של יצירת הפעילות החשמלית בקשרית הסינו-אטריאלית, ו/או בשל עיכוב העברתה לחדרי הלב. גם הפרעה במאזן המלחים עלולה לגרום לברדיקרדיה. דופק איטי עלול להיגרם מיצירת פעילות חשמלית בקצב איטי מדי (משנית להפרעה בתפקוד הקשרית הסינו-אטריאלית), או מהפרעה בהובלת פעילות זו לחדרי הלב.

אבחון ברדיקרדיה ובדיקות

יש לוודא שהדופק האיטי אינו משני לנטילת תרופות הגורמות להאטתו, ולשלול סטייה ברמות האשלגן, הסידן והמגנזיום בדם העלולה לגרום להפרעה זו.

טיפולים ותרופות - ברדיקרדיה

הצורך בטיפול בדופק האיטי (כל זמן שאינו נמוך באופן קיצוני, 30-20 לדקה), נקבע על פי הופעת התסמינים. הופעתם תלויה בתפוקת הלב ובנפח הפעימה.

רק לאחר אבחון של הפרעה ראשונית במערכת ההולכה החשמלית, או כאשר קיים צורך במתן תרופות המאטות את מהירות הקצב, ולא ניתן להפסיקן, שותלים קוצב לב. קוצב לב הוא הטיפול היעיל, הבטוח וההכרחי המבטיח מהירות דופק תקינה ומתאימה למרב הצרכים הפיזיולוגיים.