נגישות

מהו אבי העורקים?

אבי העורקים, הידוע גם בשמות אאורטה ואב העורקים הינו כלי הדם הגדול ביותר בגוף. הקוטר של אבי העורקים הוא כ-3 סנטימטרים, והוא מותאם לגודל ולמשקל של כל אדם . תפקידו העיקרי הוא לספק דם לכל איברי הגוף. אב העורקים יוצא מהחדר השמאלי של הלב, עובר בקשת מעל הלב ויורד בקדמת עמוד השדרה מטה. הוא מסתעף לענפים גדולים וקטנים, ולבסוף מתחלק לעורקי הכסל הימני והשמאלי . במצבים מסוימים עלול אב-העורקים לגדול מעבר לקוטרו הנורמלי. מצב זה נקרא מפרצת באבי העורקים (אנוריזמה בלעז). התרחבות זו של אבי העורקים עלולה לגרום לקרע של דופנו, מצב שמוביל לדימום קטלני שבמרבית המקרים מסתיים במוות. עם זאת, כאשר מאובחנת מפרצת באבי העורקים במועד, ניתן למנוע אירועים קשים אלו על ידי תיקון ניתוחי. כמו במצבים רבים בתחום הרפואה, אבחנה מוקדמת הינה אבן היסוד לטיפול מוצלח.

מהי אאורטה בטנית?

מפרצת בטנית באבי העורקים היא ההתרחבות מקומית של אבי העורקים הבטני, כך שהוא בקוטר גדול מ-3 ס"מ או ב-50% גדול יותר מהקוטר הנורמלי. אאורטה הבטנית מתחיל מתחת לסרעפת ומסתיים בעורקי הכסל (שהם ההתפצלות האחרונה של אבי העורקים ומספקים דם לאגן ולגפיים התחתונות). מפרצת היא מצב של התרחבות יתר, מעין בלט או בלון, הנוצרת בכלי דם כזה או אחר כתוצאה מהחלשות או אבדן גמישות של דפנות כלי הדם ואי עמידה בלחץ הפנימי המופעל עליהן. מפרצת באבי העורקים יכולה, באופן תאורתי, להתפתח בכל נקודה לאורכו אולם המקום השכיח ביותר בו מתרחשת התרחבות כזו היא בבטן, באזור שמתחת לעורקי הכליות. זהו מצב מסוכן שמתפתח בהדרגה ואין לו סימנים מקדימים. מרבית המקרים מתגלים אצל גברים מעל גיל 65, עם רקע של עישון. אבחון מוקדם מרחיב את אפשרויות הטיפול . הדרך היעילה ביותר לאבחון היא בדיקת אולטרה סאונד של אאורטה בטנית – בדיקה פשוטה וזמינה שאורכת כמה דקות בלבד.

אבחון מפרצת באבי העורקים:

במרבית המקרים המפרצת באבי העורקים הבטני מתגלה באקראי, ללא סימנים מקדימים ומתגלות באקראי במהלך בדיקות דימות שונות הנעשות מסיבות אחרות. הסימן הראשון של מפרצת אאורטה הינו פעמים רבות קרע אשר עשוי להסתיים במוות ולעתים המפרצת אינה מאובחנת כלל. סימני קרע של מפרצת כוללים כאבי גב או בטן פתאומיים והתעלפות בעקבות ירידת ל"ד מהירה.

מפרצת נוצרת בדרך כלל אצל אנשים הסובלים מטרשת עורקים, שכן זו מחלישה את דופן העורק. ישנם כמה גורמי סיכון לטרשת עורקים - וכפועל יוצא מכך גם למפרצת:

השמנה - (BMI מעל 25 או היקף מותניים מעל 102 סנטימטר אצל גברים או מעל 88 סנטימטר אצל נשים).

קרובי משפחה מדרגה ראשונה עם היסטוריה של ממחלת לב טרשתית בגיל צעיר (גברים מתחת לגיל 55 ונשים מתחת לגיל 65).

מין - גברים לוקים יותר במחלת לב טרשתית מאשר נשים. נוסף על כך, הגיל הממוצע שבו פורצת המחלה אצל גברים נמוך יותר מאשר אצל נשים.

רמות גבוהות של כולסטרול בדם.

היעדר פעילות גופנית.

לחץ דם גבוה.

מתח נפשי.

סוכרת.

עישון.

כשעולה החשד לקיום מפרצת, יהיה ניתן לאבחן מצב זה באמצעות:

צילום חזה.

אקו לב.

CT של החזה או הבטן ולעתים אם המפרצת היא בחלק הבטני של אבי העורקים, ניתן לחוש אותה בבדיקה גופנית.

גילוי המפרצת חיוני על מנת לקבוע את הפרוצדורה הטיפולית. מה שקובע את סיכויי הטיפול הם זמן הגילוי, כמו גם מצב המפרצת – מהו גודלה ובאיזה קצב היא גדלה.

הטיפול באאורטה:

הטיפול במפרצת אבי העורקים תלוי בגודל המפרצת ובמיקומה. כיוצא בזה כאשר המפרצת תיהיה קטנה והחולה אינו סובל מתופעות הקשורות בה, מקובל להסתפק במעקב בלבד תוך ביצוע בדיקות הדמיה בפרקי זמן קבועים. מטרת בדיקות אלו היא להעריך כל שינוי בגודל המפרצת. אם קוטרה של המפרצת עולה על 5 ס''מ, או לחליפין קצב הגדילה שלה עולה על 1 ס''מ לשנה, הרי שקיימת התוויה לניתוח. כמובן שיש צורך להעריך בכל חולה את הסיכון מול התועלת בביצוע הפעולה הניתוחית.

הטיפול המקובל במפרצת של אב-העורקים החזי הינו ביצוע תיקון ניתוחי של המפרצת והחלפת קטע אבי העורקים החולה בשתל סינטטי העשוי דקרון. לשתל זה אורך חיים בלתי מוגבל, הוא אינו נדחה ע''י הגוף ואינו מצריך נטילת תרופות נוגדות קרישה. במהלך הניתוח מחובר החולה למכונת לב-ריאה, וזאת בדומה למרבית ניתוחי הלב. מכונה זו כשמה כן היא, מבצעת את תפקידיהם של הלב והריאות, כך שניתן להפסיק את פעולתם. עם זאת, בניגוד לניתוח לב רגיל הרי שבניתוח להחלפת אבי העורקים החזי יש צורך להפסיק את זרימת הדם בגוף לחלוטין. לשם כך מקררים את גוף החולה לטמפרטורה נמוכה של כ-15-20 מעלות צלזיוס. בטמפרטורה זו דרישות החמצן של אברי הגוף השונים קטנות ולכן הפסקת אספקת הדם לאיברים אלו נסבלת טוב יותר. פרק הזמן בו מפסיקים את אספקת הדם מוגבל, ורצוי שלא יעלה על 50 דקות, כך שהניתוח נעשה במגבלות זמן ובמרוץ כנגד השעון. מכיוון שרקמת המוח רגישה יותר לחוסר בחמצן, הרי שבמשך הניתוח, גם בזמן הפסקת פעולת מכונת הלב-ריאה, דואג המנתח לספק דם באופן סלקטיבי למוח. על מנת לוודא שלא תיגרם פגיעה מוחית, משתמש הצוות המנתח במכשירי ניטור מתקדמים אשר מספקים מידע לגבי רמת החמצן במוח, מהירות זרימת הדם למוח ופעילותו החשמלית של המוח.

למרות מורכבותם של ניתוחים אלו, שיעור ההצלחה במרכזים רפואיים המנוסים בניתוחים מסוג זה גבוה ועומד על כ-90%. שיעור ההצלחה נמוך משמעותית בניתוחים המבוצעים בדחיפות בשל קרע של אבי העורקים, ומכאן החשיבות באבחנה מוקדמת של המחלה.

בשנים האחרונות קיימת גישה טיפולית נוספת לאאורטה. גישה זו מתבססת על השתלת תומכן (STENT) באזור אב-העורקים הנגוע. יתרונה של שיטה זו הוא בהיותה פולשנית מזערית. היא אינה כרוכה בחתך ניתוחי גדול, בחיבור למכונת לב-ריאה ובהפסקת זרימת הדם בגופו של החולה. עם זאת, שיטה זו מוגבלת לאזורים מסוימים בלבד באב- העורקים, והתוצאות ארוכות הטווח אינן ידועות.