נגישות

החלל הפלאורלי הינו חלל פוטנציאלי הקיים בין הקרום המרפד את דופן בית החזה מבפנים והקרום העוטף את הריאה (ניתן לדמות את החלל הפלאורלי לחלל שנמצא בין שתי הדפנות של שקית ניילון ריקה).

במצב פיזיולוגי תקין, החלל הפלאורלי מכיל כמות קטנה מאד של נוזל, המשמש כנוזל סיכה, ומאפשר לריאה להחליק על פני דופן בית החזה והסרעפת במהלך הנשימה. קיימים מצבי חולי בהם החלל הפלאורלי עלול להכיל נוזל (תפליט פלאורלי) או אוויר (מצב המכונה חזה אוויר). במצבים אלו מופעל לחץ על רקמת הריאה הגורם לתמט חלקי או מלא של הריאה. מצב זה פוגע בתפקוד הריאה לבצע חילוף גזים תקין, ועלול לגרום למטופלים הרגשה של קוצר נשימה.

המצבים הרפואיים הנפוצים הגורמים להצטברות אויר או נוזל בחלל הפלאורלי נידונים מתחת בקצרה:

1. תפליט פלאורלי - הסיבות העיקריות היכולות לגרום להצטברות של נוזל בחלל הפלאורלי הן: זיהום בריאה ובחלל בית החזה, סרטן ריאה או גרורות לריאה או לדופן החזה, אי ספיקת לב (ו/או כבד ו/או כליות), דימום מחבלה. כאמור, הנוזל גורם ללחץ על הריאה ומונע התפשטות תקינה. ההסתמנות הקלינית מלווה בקוצר נשימה מתגבר ולעיתים גם שיעול.

דלקת ריאות אחד מביטויה של דלקת ריאות חריפה הוא הצטברות של נוזל בחלל הפלאורלי. הנוזל מצטבר בתגובה לתהליך הזיהומי החריף בריאות וגורם לתמט משני של הריאה. הטיפול במצב זה הוא משולב – מתן אנטיביוטיקה וניקוז הנוזל. כאשר הזיהום מתפשט מן הריאה אל הנוזל הפלאורלי (מצב המכונה אמפימה), הנוזל הופך מנוזל שקוף ומימי לנוזל עכור ומוגלתי. מצב זה מחייב ניקוז החלל הפלאורלי בצורה מיטבית. ניתן לנסות לנקז את המוגלה על ידי הכנסה מלעורית של נקז בין צלעי. לעיתים, במצבים בהם החלל מורכב, יש לבצע את ניקוז החלל בניתוח. בניתוח, מנקים את חלל הפלאורלי מהמוגלה, ובנוסף משחררים את הריאה מהידבקויות כדי להשיג התפשטות תקינה.

התפשטות של גידול לחלל הפלאורלי כאשר גידול ממאיר מתפשט מן הריאות או מכל מקום אחר לחלל הפלאורלי, התהליך מלווה בהצטברות של נוזל בחלל. הנוזל מקשה על הנשימה והטיפול הוא ע״י ניקוז של הנוזל. במקביל יש לטפל במחלה הממארת הבסיסית.

במצב של אי ספיקת לב (ולעיתים גם במצבים של אי ספיקת לב וכליות) נצבר עודף של נוזלים בגוף. אחד המקומות בו הנוזלים הללו נוטים להצטבר הוא החלל הפלאורלי. הטיפול הוא ע״י ניקוז של הנוזל ובמקביל טיפול באי ספיקת הלב.

חבלה לחזה (צלעות, ריאה) עלולה לגרום לדימום לחלל הפלאורלי. ברוב המקרים הדבר מחייב ניקוז הדם והקרישים מהחלל. ניתן לבצע זאת על ידי הכנסה מלעורית של נקז בין צלעי, אך לעיתים יש צורך בניתוח לניקוי החלל מקרישי הדם ושחרור הריאה מהידבקויות.

2. חזה אויר (פניאומוטורקס) - חזה אויר הינו מצב בו אויר דולף מן הריאה אל החלל הפלאורלי. האוויר המצטבר בחלל הפלאורלי דוחק את הריאה וגורם לתמט שלה. ההסתמנות הקלינית היא של כאבים בחזה וקוצר נשימה. חזה אויר יכול להיות ספונטני (ראשוני או שניוני) או משני לחבלה בחזה.

חזה אויר ספונטני ראשוני  מופיע בד''כ באנשים צעירים, בהם קיים שינוי במבנה רקמת הריאה, בד''כ בחלקה העליון - פסגת הריאה. השינוי ברקמת הריאה מתבטא באובדן המבנה הספוגי העדין שלה, והחלפתו במבנים המכילים חללים גדולים יותר - בולות (ניתן לדמות חללים אלה לבלון של מסטיק). כאשר יש קרע ספונטני של אחת הבולות, אויר דולף מן הריאה לחלל הפלאורלי, מצב הקרוי חזה אוויר.

ההסתמנות הקלינית הינה הופעה חדה של כאב בחזה וקוצר נשימה. הטיפול הוא ע״י ניקוז האוויר מהחלל הפלאורלי בעזרת נקז בין צלעי ייעודי. ניקוז אופטימלי של האוויר גורם לריאה לשוב ולהתפשט בחלל החזה. לאחר מכן, בד''כ, דלף האוויר פוחת בהדרגה, והנקב בריאה מחלים (בדומה לריפוי פצע). בשלב זה ניתן להוציא את הנקז.

בחלק מהמקרים דלף האוויר אינו פוסק לאחר הכנסת הנקז. אם הדלף נמשך מעבר ל- 5 ימים, אנו ממליצים על ניתוח. בניתוח מסירים את החלק הפגוע בריאה בו נמצאת הבולה שנקרעה. בד''כ זהו אזור קטן המצוי בפסגת הריאה.

נציין, כי קיים סיכוי של כ- 20% להישנות של חזה אוויר ראשוני לאחר האירוע הראשון, שטופל שמרנית על ידי הכנסת נקז בין צלעי. לאחר אירוע שני הסיכויים להישנות גדלים ל 50%. על מנת למנוע הישנות קיימת המלצה לניתוח לכריתה של האזור הפגוע בריאה לאחר אירוע חוזר שני.

חזה אויר ספונטני שניוני הוא מצב של חזה אויר הקורה במטופלים להם יש מחלת ראה כרונית, בד''כ נפחת ריאות (אמפיזמה) הנגרמת מעישון ארוך שנים. מחלה זו מתאפיינת בהרס המבנה הספוגי העדין של רקמת הריאה והחלפתו בחללי אויר גדולים בעלי דופן דקה (בולות). בשלבים מתקדמים של המחלה, בולות אלו נוטות להיקרע ולגרום לחזה אוויר.

ההסתמנות הקלינית היא של קוצר נשימה וכאבים בחזה. גם במקרים אלו הטיפול הוא ע״י ניקוז האוויר מהחלל הפלאורלי בעזרת נקז בין צלעי ייעודי. נציין, כי בחולים אלו נדרש בד''כ פרק זמן ארוך לריפוי האזור הקרוע והפסקת דלף האוויר.

(III)חבלה חודרת או קהה לבית החזה עלולה לגרום לדלף אוויר מרקמת ריאה פגועה והתפתחות חזה אוויר. כמו במצבים האחרים שתוארו, הטיפול הוא ניקוז האוויר באמצעות החדרה מלעורית של נקז בין צלעי. בד''כ אין צורך בניתוח לתיקון הנזק בריאה.