נגישות

נקע בקרסול

נקע בקרסול היא פציעה המתרחשת בעקבות סיבוב או תנועה לא תקינה של הקרסול הגורמים למתיחה או לקרע ברצועה המייצבת את עצמות הקרסול. הרצועות מסייעות לייצב את מפרקי הגוף ומונעות תנועה מוגזמת. נקע בקרסול מתרחש כאשר הרצועות נמתחות מעבר ליכולתן.

איך מאבחנים נקע בקרסול?

כל תנועה מולידה פגיעה אחרת ובהתאם ישנה מידת חומרה אחרת. כך לדוגמא, עם נקע בקרסול דרגה ראשונה, מה שהתרחש הוא מתיחה של הרצועות, כאשר מה שמאפיין את הדרגה הזו היא נפיחות, כאבים קלים מאד וקושי לסירוגין בהליכה. הדרגה הבאה שעליכם להכיר היא נקע בקרסול דרגה 2: כאן מדובר על קרע מסוים שהתרחש ברצועות ולא על מתיחה, לעתים אף ברצועה אחת בלבד. שימו לב כי כאן אתם תוכלו להבחין בנפיחות גדולה יותר, כאשר תחושו קושי רב לשאת משקלים כבדים.

נקע חריף בקרסול מוכר בעיקר בשם נקע בקרסול דרגה 3: בפגיעה מסוג שכזה סביר כי עשיתם תנועה חדה מאד שגרמה לקרע מלא ברצועה או רצועות. הנפיחות היא לרוב הסימפטום הקל ביותר, כאשר אתם עתידים לחוש בכאבים עזים בכף הרגל שיוצרים חוסר נוחות, כמו גם פגיעה בתפקוד היום יומי ולחוש בתחושה של חוסר יציבות.

מתי לפנות לרופא?

לרוב, נקע בקרסול לא מצריך הגעה לרופא, אבל אם מדובר בכאבים עזים, חייבים לשלול שבר. אם משהו מהדברים הבאים קורה, חשוב מאד לגשת לרופא-אורתופד:

הכאב ממשיך להיות בלתי נסבל למרות הרמת הרגל, נטילת משככי כאבים וקירור האזור

אין באפשרותך לדרוך על הרגל

מצב הקרסול לא משתפר תוך 5-7 ימים. זה לא אומר שהכאב ייעלם לחלוטין, אבל עוצמתו חייבת לרדת

מומלץ מאד להגיע לרופא לביקורת כשבוע-שבועיים אחרי הפציעה, כדי להתייעץ לגבי תרגילי גמישות וחיזוק

במקרים בהם הכאב בלתי נסבל, הקרסול נפוח בצורה מוגזמת או איבד מצורתו ויש כואב חזק כשלוחצים על העצמות העגולות מצדי הקרסול יש לגשת בדחיפות למוקד חירום או חדר מיון.

האתגר באבחון של נקע בקרסול, הוא לזהות האם ישנה פגיעה גם במבנים גרמיים, מה היקף הפגיעה ברצועות ומה באופן כללי חומרת הנקע

שימו לב כי לצד סימפטומים קלים שסובלים דיחוי, ישנם מקרים בהם יש צורך להגיע במהירות לרופא המטפל. סימפטומים שכאלו כוללים כאבים עזים שלא מאפשרים לכם לנהל שגרת יום תקינה, תוך שאתם מזהים אזורים נפוחים ואדומים. כן חשוב לדעת כי בכל מקרה אתם צריכים לקבל טיפול בנקע בקרסול, כאשר מקרים אלו מחייבים אתכם בהגעה מידית אל המיון.

כמה זמן נמשך נקע בקרסול?

השאלה השכיחה ביותר היא שאלת זמן ההחלמה, ובצדק. מדובר על סימפטומים המקשים על אלו הסובלים מהם לנהל שגרת יום תקינה. זמן החלמה של נקע בקרסול משתנה בין דרגה לדרגה, כאשר לרוב מדובר על פרק זמן של בין מספר ימים לכמה שבועות, כאשר ככל שהדרגה נמוכה יותר, כך תקופת ההחלמה מהירה יותר. כן חשוב לדעת כי במקרים בהם הסימפטומים אינם חולפים לאחר כמה שבועות, ישנה סבירות כי מדובר על פגיעה חמורה יותר המחייבת בדיקת אורתופד לטובת קבלת טיפול מתאים.

כיצד מטפלים?

הטיפול בנקע בקרסול יקבע בהתאם לחומרת הפציעה. טיפול עצמי ושימוש במשככי כאב הנמכרים ללא מרשם רופא עשויים להספיק. עם זאת, חלק מהמקרים דורשים הערכה של חומרת הנקע וקבלת טיפול רפואי מתאים על מנת לאפשר החלמה מלאה.

טיפול בנקע בקרסול בשלב הטרי לאחר הפציעה:

רטיות קרות יש להניח רטיות על אזור הנקע בכדי להקל על הנפיחות והכאב

חבישה יש לחבוש את אזור הנקע בתחבושות אלסטיות

מנוחה יש לתת לאזור לנוח -למשך 2-3 ימים לאחר נקע טרי

הרמת הרגל יש להרים את הרגל לגובה באמצעות תומך

פיזיותרפיה .

בכל מקרה אין לבצע עיסויים על מקום הנקע.

בימים הראשונים לאחר החבלה יש להימנע מדריכה על הרגל ומפעילויות הגורמות לכאב או צליעה. ודאו שהרגל מורמת בזמן שכיבה או ישיבה לצורך הורדת נפיחות. מומלץ להשתמש בקביים או מקל עד שניתן ללכת ללא כאב או צליעה.

להקלה על הכאב מומלץ להניח בשלושת הימים הראשונים שלאחר הפציעה שקית קרה על הקרסול במשך 15 דקות , 3 פעמים ביום.

יש להשתמש בחבישה אלסטית מהאצבעות עד אמצע השוק עם לחץ קל בלבד. השתמש בחבישה עד ירידת הנפיחות. חשוב להסיר את החבישה במידה ומופיע כחלון באצבעות או תחושת קור ונימול.

דרכי טיפול של נקע בקרסול:

כל דרגה של נקע מאופיינת בצורת טיפול שונה, כאשר לרוב הטיפול מגיע בדמות חבישה של נקע בקרסול. ישנם מקרים בהם ההמלצה היא על תומך ומייצב המאפשרים שיקום אידיאלי. כמו כן, חשוב להקפיד של שגרת מנוחה הכוללת בין היתר קומפרסים קרים וקיבוע זמני במידה וכך הוחלט על ידי הרופא. המטרה היא לאפשר לכם לחזור ולדרוך על הרגליים כמה שיותר מהר מבלי לחוש בכאבים המאפיינים את הנקע.

אילו תרגילים יש לעשות?

למרות ההמלצה למנוחה בימים הראשונים, יש חשיבות להפעלת הקרסול והרגל ללא דריכה על הרגל:

כופף וישר את הקרסול ככל שניתן מבלי לגרום להחרפת הכאב.

מתח את שרירי השוק בעזרת מגבת. בצע מתיחה עדינה במשך 20 שניות ושחרר. ניתן לבצע כ-10 חזרות מספר פעמים ביום.

יש חשיבות להגיע לטיפול פיזיותרפיה בהקדם. במהלך הטיפולים תקבל הדרכה לגבי תרגילים נוספים שיעזרו לך לשפר את יציבות הקרסול, טיפול בכאבים, שיפור טווח תנועת הקרסול וחזרה לתפקוד התקין.