נגישות

מזותליומה הוא גידול ממאיר מאוד. מקורו בתאים הקרויים תאי מזותל. תאים אלו מרכיבים את קרום הריאה - הפלאורה. הגידול מתפתח כגושים קטנים הגדלים על פני הפלאורה. בהמשך קיימת חדירה של הגידול לרקמות של דופן החזה ולריאה. במקביל מצטבר תפליט בחלל הפלאורלי, אשר מונע התפשטות תקינה של הריאה.

ידועים מספר גורמי סיכון סביבתיים וגנטיים להתפתחות המחלה. החשוב שבהם, הוא חשיפה לאסבסט. ידוע, כי קיים קשר הדוק בין חשיפה ממושכת לאסבסט וסיכון להתפתחות הגידול.

בד׳׳כ המחלה מאובחנת בשלב מתקדם, כאשר הגידול מפושט, וחדר לדופן החזה והריאה. התלונות האופייניות כוללות קוצר נשימה, שיעול, כאבים בדופן בית חזה, הזעות לילה וירידה במשקל.

קיימות מספר בדיקות העוזרות באבחנה, והן כוללות בדיקות הדמיה של בית החזה - צילום חזה, סיטי של החזה ובדיקת PET-CT. לעיתים נעזרים בבדיקת - MRI של דופן החזה. לקיחת דגימה מהגידול לצורך אבחנה היא חובה. ניתן לבצע את הביופסיה בצורה מלעורית בהנחית סיטי או אולטראסאונד, או בניתוח זעיר-פולשני (טורקוסקופיה).

הטיפול בחולים אלו הוא מורכב, ומחייב צוות רב-תחומי מקצועי, שרכש ניסיון בטיפול במחלה.

כאמור, במרבית החולים המחלה מאובחנת בשלב מתקדם. בשלב זה הטיפול יכלול שילוב של טיפול כימי וטיפול אימונותרפי. קיימת קבוצת חולים בהם גילוי המחלה הוא בשלב מוקדם. בקבוצה זו, בחולים עם דרגה תפקודית טובה, ללא מחלות רקע, ניתן לעיתים לשלב ניתוח להסרת הגידול כחלק מטיפול כימי והקרנתי משולב.

צוות המחלקה לכירורגית חזה בבית החולים ׳הדסה׳ רכש ניסיון רב בטיפול בחולים אלו. במחלקה מבוצעים ניתוחים מורכבים לכריתת מזותליומה, כולל טיפול כימי תוך ניתוחי לחלל הריאה. מנתחי המחלקה הם חלק מצוות רב תחומי הכולל מומחים באונקולוגיה, רפואת הריאות, רדיותרפיה, דימות, רפואה גרעינית ופתולוגיה. צוות זה מהווה מרכז מצוינות לטיפול בחולים עם מזוליומה. הוא מאפשר התאמה אישית של הטיפול, המבוסס על אמצעי אבחנה וטיפול מתקדמים ביותר, והוא מלווה את המטופלים ביחס אישי ואנושי.