נגישות

סרטן ריאה הוא הגידול הממאיר השני הנפוץ ביותר בקרב גברים ונשים, והוא הגורם מספר אחד למוות מסרטן. סרטן ריאה אחראי ל 25% מכל מקרי התמותה מסרטן. במדינת ישראל מאובחנים מדי כשנה כ- 2500 חולים חדשים בסרטן הריאה וכ- 2000 מתים כתוצאה מהמחלה.

עישון הוא גורם הסיכון החשוב ביותר. ל - 90% מהמאובחנים עם סרטן ריאה יש היסטוריה של עישון. קיים יחס ישר בין החשיפה לעשן לבין הסיכוי לחלות בסרטן ריאה. נציין, כי קיימת עליה בשכיחות סרטן הריאה בקרב נשים לא מעשנות מעל גיל 60. בקבוצה זו מאופיינים תאי הסרטן בשכיחות גבוהה של מוטציות גנטיות.

הביטויים הקליניים הראשונים של סרטן הריאה הינם רבים ויכולים לכלול - שיעול טורדני או שיעול דמי, קוצר נשימה מתגבר (לעיתים בשל הצטברות נוזל בחלל החזה), כאבים בעצמות, או אירוע מוחי. בד׳׳כ הופעה של סימפטומים אלו מעידה על מחלה בשלב מתקדם, שלב בו התפזרו תאי הגידול מהריאה לאיברים מרוחקים. בשלב של מחלה מתקדמת שיעור הריפוי מסרטן ריאה הוא נמוך מאוד.

ברבע מהמקרים המאובחנים המחלה היא בשלב מוקדם - הגידול מוגבל לריאה ללא עדות לגרורות באיברים מרוחקים. בד׳׳כ בשלב זה אין למטופלים תסמינים הקשורים למחלת הסרטן. גילוי המחלה בשלב זה הוא בד׳׳כ מקרי - בדיקות הדמיה של בית החזה, שבוצעו בשל סיבה אחרת.

דרוג מידת ההתפשטות של המחלה (stage) נקבע בזמן האבחנה. שלושה גורמים קובעים את דרוג המחלה: גודל הגידול ויחסו לאיברים בבית החזה, גרורות לקשרי הלימפה בבית החזה, וגרורות באיברים מרוחקים. בשלב מוקדם (דרוג I-II) המחלה מוגבלת לריאה בלבד. בשלב ארבע המחלה היא גרורתית. קביעה מדויקת של שלב המחלה היא הגורם המשפיע ביותר על הטיפול ועל הסיכוי לריפוי.

מטופלים בהם המחלה אובחנה בשלב מוקדם המוגבל לריאה יכולים להירפא מהמחלה. בשלב זה ניתוח לכריתת הגידול הוא הטיפול עם סיכויי הריפוי הגבוהים ביותר. ניתוח להסרה של גידול עד 2 סמ׳ יביא לריפוי מלא מסרטן ב 90% מהמטופלים. בניתוח מתבצעת כריתה שלמה או תת-שלמה של האונה הנגועה בריאה. הוא מבוצע במרבית המקרים בגישה זעיר פולשנית בעזרת מצלמה. שיעורי ההצלחה של ניתוחים אלו גבוהים מאוד. התחלואה נמוכה, ותקופת ההחלמה קלה. מטופלים, בהם דרוג המחלה הסופי הינו I, לא יזדקקו לטיפול כימי או הקרנה לאחר הניתוח.

סרטן ריאה בשלב מתקדם מטופל בצורה מורכבת, ומותאם אישית לחולה. בשנים האחרונות חלה התקדמות עצומה בהבנת המחלה וביכולות לטפל בה. כיום מרבית הדגימות הנלקחות מהגידול עוברות תהליך אבחנתי מתקדם, הכולל גם אפיון גנטי של תאי הגידול. המיידע המתקבל מאפשר לרופא המטפל להרכיב תוכנית טיפול מותאמת אישית לחולה, ולמאפיינים של תאי הגידול שלו. תוכנית זו יכולה לכלול טיפול כימי, טיפול ביולוגי, טיפול אימונולוגי והקרנה. זוהי תוכנית טיפול, שתותאם לכל חולה בנפרד, ותנסה להעניק לו את מירב הסיכויים להחלים. נציין, כי בד׳׳כ בשלב מתקדם לא נהוג לשלב ניתוח בתוכנית הטיפול, למעט חריגים.

כאמור, סיכויי הריפוי מסרטן הריאה גבוהים, כאשר גילוי המחלה הוא בשלב מוקדם, טרם הופעה של תסמינים. קיים כיום מידע רפואי רחב ומבוסס, המראה שסקר לגילוי מוקדם, בקרב קבוצת הסיכון של מעשנים, מוריד בצורה משמעותית את התמותה מסרטן ריאה. סקר לגילוי מוקדם נערך על ידי בדיקת סיטי של החזה במינון קרינה נמוך אחת לשנה. הוא מומלץ בד׳׳כ לאנשים מעל גיל 50 המעשנים קופסא ליום שנים רבות. הסיכוי של בדיקה זו לגלות סרטן ריאה בשלב מוקדם הוא גבוה מאוד, והיא מעניקה את הסיכוי המקסימלי לריפוי.

נציין גם, כי במרבית המדינות קיימת כיום חקיקה המגבילה את החשיפה של הציבור לעישון. מאמץ חשוב זה, להקטנת צריכת הטבק והחשיפה למוצרי העישון, מביא בהדרגה לשיעור מעשנים נמוך יותר, ובמקביל, ירידה בהיארעות של סרטן הריאה.

למחלקה לניתוחי חזה בבית החולים ׳הדסה׳ עין כרם ניסיון רב בטיפול בחולים עם סרטן הריאה, ובביצוע ניתוחים זעיר פולשניים להסרה של הגידול. בנוסף, הצוות רכש ניסיון רב בניתוחים מורכבים יותר לכריתה של סרטן הריאה, הכוללים גם כריתה של דופן בית החזה ושחזור דרכי האוויר וכלי דם גדולים. למחלקה יש מרפאות חוץ ציבוריות פעילות העוקבות אחר כל המנותחים לטווח רחוק.

מנתחי המחלקה הם חלק מצוות רב תחומי הכולל מומחים באונקולוגיה, רפואת הריאות, רדיותרפיה, דימות, רפואה גרעינית ופתולוגיה. צוות זה מהווה מרכז מצוינות לטיפול בחולים עם סרטן הריאה. הוא מאפשר התאמה אישית של הטיפול, המבוסס על אמצעי אבחנה וטיפול מתקדמים ביותר, והוא מלווה את המטופלים ביחס אישי ואנושי.