נגישות
אי פריון בגברים
אי הפריון אצל גברים נגרם, לפעמים, על ידי בעיות בכמות או באיכות הזרע. בערך 50% מהמקרים אינם מוכרים וכ-15% מהאוכלוסייה סובלים מאי-פריון. חלק מהסיבות הידועות כוללות ספירת זרע נמוכה, ניידות זרע נמוכה, דלקות באשכים, מומים מולדים, ובעיות הורמונליות או גנטיות.

אי פריון בגברים

כיום עד כ-50% מהמקרים אינם ידועים מה גורם לבעיות פריון אצל גברים. וכ- 15% מהאוכלוסייה סובל מאי-פריון. זוג מוגדר ״כסובל מבעיות פוריות״ כאשר קיים יחסי מין במשך שנה מבלי להשתמש באמצעי מניעה ולא נקלט הריון. כאשר אם האישה בת 35 ומעלה וקיימה יחסים ללא אמצעי מניעה במשך 6 חודשים וללא הצלחה בהשגת הריון גם הם יוגדרו ״כסובלים מבעיות פוריות״. עם זאת ישנם כמה סיבות ברורות ידועות לאי-פריון אצל גברים, אשר נגרמים מכמות ובאיכות הזרע. איכות הזרע מושפעת ממבנה הזרע, יכולת התנועה שלו. ובכדי להשיג זאת וקליטה של הריון תקין יש צורך בזרע תקין באשכים ובתפקוד תקין של בלוטות המין המשניות ובמעבר של נוזל הזרע ״במערכת הצינורית״ תקינה, שבמהלכה הגבר מגיע ״לשפיכה״ שבה מעביר את הזרע מהאשכים אל איבר המין של הגבר.

ואלו הם הסיבות העיקריות:

ספירת זרע נמוכה- כאשר האדם מגיע לשפיכה הגבר פולט מספר זרע נמוך. ספירת זרע של פחות מ- 15 מיליון נחשבת נמוכה. כשליש מהזוגות מתקשים להרות בגלל ספירת זרע נמוכה

ניידות זרע נמוכה (תנועתיות)- הזרע אינו מסוגל להתנייד (לשחות) בשביל להגיע לביציות.

דלקות חוזרות באשכים

מומים מולדים (היעדר צינורית זרע)

אשך טמיר- האשכים אינם יורדים למקומם בשק האשכים לפני הלידה או אחריה

אזואוספרמיה- סתימה בצינוריות ההולכה של נוזל הזרע מהאשך לשופכה

בעיות הורמונליות

בעיות גנטיות (כרומוזומליות)

דליות בוורדי האשכים

בעיות סביבתיות- חוסר, מיעוט ופגיעה באיכות הזרע עלולים להיווצר עקב צריכת סמים או שימוש מופרז באלכוהול, תרופות שונות, כימותרפיה והקרנות, סטרואידים אנבוליים (בוני שרירים).

שפיכה בכיוון ההפוך- מחלות, תרופות, פגיעות מבניות שונות עלולות לגרום לשפיכה של זרע לשלפוחית השתן.

עישון

השמנה

סיבות שאינן ניתנות לאבחון

איך מאבחנים אי-פריון בגברים:

כאשר זוג מנסה להיכנס להריון במשך שנה ללא הצלחה או אישה מעל גיל 35 לאחר חצי שנה מומלץ לגשת לרופא מומחה פריון. במהלך השיחה הרופא יברר אמנזיה מלאה שתכלול בדיקה גופנית כללית והיסטוריה רפואית, בדיקת איברי המין ושאלות על מצב גנטי, בעיות רפואיות כרוניות, מחלות, פציעות וניתוחים העלולים להשפיע על אי-פריון ובדיקות מעבדה:

בדיקת זרע- בודקים את מספר הזרעים ומאתרים תוצאות חריגות בצורה ותנועת הזרע, המעבדה בודקת ראיות לדלקות

אולטרה סאונד אשכים- הבדיקה מתבצעת על ידי גלי קול בתדר גבוה להפקת תמונות מהגוף. הבדיקה מסייעת לאבחון נוכחות דליות או בעיות אחרות באשכים או במבנים התומכים.

בדיקות דם- לשלילת מחלות זיהומיות כמו: הפטיטיס C, הפטיטיס B ואיידס.

בדיקת שתן- לאיתור זיהום שמקשה על קליטת הריון

בדיקת שתן לאחר שפיכה- בודקים שאריות זרע בשתן

בדיקה גנטית- מבוצעת כאשר ריכוז השתן נמוך ביותר מסיבה גנטית. בדיקה זו מבוצעת לאבחון תסמונות מולדות או הפרעות גנטיות שונות.

ביופסיית אשכים- הבדיקה כרוכה בהסרת דגימות מהאשך עם מחט

איך מטפלים באי-פריון אצל גברים:

הטיפול מותאם בהתאם לבעיה שמאבחנים במהלך הבירור

במידה וקיים בעיה מבנית ניתן לפתור אותה בניתוח למשל: אזואוספרמיה חסימתית, וריקוצלה.

במידה ומדובר בזיהום- טיפול תרופתי

בעיה בתפקוד מיני- ניתן ללכת לסקסולוג, טיפולים תרופתיים ופסיכולוגים

רמת טסטוסטרון נמוכה- טיפול הורמונלי