נגישות

מחקר קליני במחלקה לרפואת הפה

במחלקה לרפואת הפה באגף לרפואת שיניים בבית החולים הדסה עין כרם מתבצע מחקר קליני כחלק מהפעילות השוטפת במחלקה. רופאי המחלקה מקיימים מחקרים חדשניים שתורמים להליכי הטיפול ומקדמים את הידע הרפואי בנושא. שני תחומי המחקר המרכזיים במחלקה הם תהליכים בחלל הפה ומחקר על החולה בסיכון רפואי.

להלן פירוט על תחומי המחקר השונים:

מעקב דיגיטלי: תרומת שינויי גודל וצבע באבחנה של נגעים בחלל הפה

בעת אבחנת נגעים בפה יש לצלם אותם. צילום הנגע נעשה במצלמה אינטרא-אורלית מסוג ויפרקאם (Vipercam) הקיימת במחלקה. תנאי הצילום משתנים בין המקרים וגם באותו מקרה בזמנים שונים. בנוסף, בכל צילום משתנים גם המרחק שבין עדשת המצלמה לנגע וגם התאורה, ולכן יש צורך בכיול המדידות. את העיוות (בצבע ובצורה) מכיילים בעזרת מדבקות סמוכות לנגע, וגם בשימוש בתוכנת מחשב שמתקנת את המדידות המתקבלות.

לצורך מדידה מדויקת ובלתי תלויה של מדדי הצבע, ותיקון עיוותי הצבע, נעשה מעבר לטרנספומציה המפרידה בין מידע התוכן של התמונה (עוצמה) ואינפורמציית הכרומה (צבע) בשיטה הקרויה 'לאב' (Lab). את המחקר בנושא מוביל ד"ר צרנינסקי. במהלך המעקב אחר נגעים טרום ממאירים וממאירים ניתן להשוות את שינויי הגודל והצבע של הנגעים ובכך להעריך את השינוי או השיפור שחל באותם נגעים. המטרה היא לבדוק את התוצאות האלו מול תוצאות היסטולוגיות (ביופסיה), סיטולוגיה וצביעה ויטלית (שימוש ב Toluidine Blue המזהה אזורים עם קצב חלוקה מוגבר).

מחקר קליני המיועד לזיהוי של התופעות השכיחות הקשורות למחלות כלליות ודרכי טיפול בהן. לאחרונה החל שימוש בלייזר לטיפול בנגעים במוקוזה האורלית עם תוצאות חיוביות.

מאפיינים של חולים עם כאבי ראש ואורופאציאלי

המרפאה לכאב פנים ולסתות הוא מרכז שניוני או שלישוני להפניות. המקרים שמגיעים למרפאה הינם קשים ומורכבים, וניתן גם לחקור באמצעותם את הקשר בין כאבי פנים למנגנונים וסקולרים דימויי מיגרנה, עם טראומה לאזור ראש-צוואר ועם מנגנונים נוירופטיים. בעבר מרפאה זו, בראשות החוקרים פרופ' בן אליאל ופרופ' שרב, פרסמה מספר עבודות חשובות בנושאים אלו. בעתיד אפשר להרחיב את היקף המחקר לשיתוף פעולה עם גורמים נוספים, לדוגמה עם המחלקה לאורטופדיה בנושא כאבי ראש\פנים פוסט-טראומטיים. בזכות היכולת שפותחה במחלקה להערכת נזק עצבי ניתן לבצע מחקר בתופעות של של נזק וכאב לאחר טראומה. בנוסף ישנן תוכניות להמשך מחקרים קליניים משותפים עם המחלקה לכירורגיית פה ולסתות.

שינויים סנסוריים ככלי אבחנתי ומחקרי

הערכה מדויקת של ספי תחושה וכאב בעור הפנים למספר גירוים (חום\קור, חשמל, דקירה) מאפשרת לנו להפריד בין עצבוב למגע קל לזה שמעביר כאב. בכך נהיה מסוגלים לקבוע אילו סיבים נפגעו ובאיזו מידה. השימושים הקליניים של הערכה כזאת הם רבים, השיטה הוכחה במחקרים כבעלת יכולת אבחנה של תהליכים ממאירים בחלל הפה. המחקר, בראשות ד"ר אליאב ופרופ' בן אוליאל, המשיך בבדיקת הקשר בין ספי כאב באזור המפרק הטמפורומנדיבולרי להפרעות במערכת הלעיסה. פרוייקטים נוספים מתוכננים לעתיד.

החולה בסיכון רפואי

מחקר בשטח זה פעיל מאוד במחלקה. המחקר מתבצע בחולים קרדיווסקולריים, סוכרתיים ובחולים לאחר טיפולים לסרטן (כולל מושתלי מח עצם). כתוצאה מעבודות אלה ישנם מאמרים שהתפרסמו בכתבי עת מובילים בתחום וזוכים לציטוטים רבים. בנוסף, פרופ' קופמן מנהל היחידה לטיפול שיניים נמרץ, מנהל מזה שנים מחקר על שיטות להרגעה ולשליטה בכאב בזמן טיפול שיניים.