נגישות

היחידה להרדמה וסדציה בילדים הדסה עין כרם

היחידה להרדמה וסדציה בילדים

ילדכם עתיד לעבור ניתוח, זהו אירוע נכבד בחייו ובחייכם, אירוע שמטבעו מעורר דאגה מסוימת הנובעת מהאהבה הרבה שלכם לילד/ה ומהרצון לראות אותו/אותה בריא/ה ומאושר/ת. אנו, ביחידה להרדמה וסדציה בילדים, מעוניינים לאפשר לכם להכיר את המערכת שאחראית לשלומו ובטיחותו של הילד באמצעות מדריך זה.

ההיכרות תוכל, אנו מקווים, להקל על חלק מדאגותיכם, ולהפוך אתכם לשותפים נכבדים בתהליך.

במדריך הבא ננסה לתת תשובות לשאלות הקשורות להרדמה הגורמת לחלק ניכר מהדאגה סביב הניתוח.

תפקיד הרופא המרדים:

תפקידו העיקרי של הרופא המרדים הוא ליצור תנאים טובים ובטוחים לביצוע הניתוח הדרוש. תנאים אלו כוללים שינה עמוקה של המטופל/ת, ביטול תחושת הכאב בניתוח ויצירת מצב של חוסר תזוזה מוחלט. ניתן ליצור תנאים אלו בעזרת תרופות הרדמה. מתן תרופות אלו מצריך השגחה קפדנית על מערכות הגוף החיוניות, כגון: נשימה, פעילות הלב, לחץ דם וחום הגוף. הרופא המרדים משגיח ברציפות על פעילויות חשובות אלו של הגוף ומאומן במיוחד לטפל בכל מקרה של חריגה מהמצב הרצוי. לרשותו עומדים גם אמצעי ניטור משוכללים שמתריעים מראש על כל שינוי שמתרחש.

הפגישה שלפני: היכרות ובדיקה לפני הרדמה

הרדמה בטוחה ונעימה דורשת כמה תנאים מקדימים. הרופא המרדים יפגוש את הילד/ה ואתכם לפני הניתוח. הפגישה מתבצעת במרפאת הילדים בבניין אם וילד בקומה הראשונה. פגישה זו מיועדת להיכרות ולקבלת מידע על מצב בריאותו של ילדכם, כגון: התפתחותו הכללית, רגישויות מיוחדות לתרופות, אלרגיות, תגובות לא שגרתיות להרדמה במשפחה או אצל הילד. כמו כן תבוצע בדיקה גופנית קצרה להבטיח שהילד במיטבו ואינו סובל ממחלה חולפת שאינה קשורה לניתוח, אך דורשת את דחיית הניתוח עד להחלמה ממנה.

הצום

בפגישה תקבלו הנחיה לצום לפני הניתוח. נוהל הצום חשוב למניעת סכנת שאיפת תוכן הקיבה לריאה בעת ההרדמה. למרות היותו קצת קשה לביצוע, אי אפשר לוותר עליו. ההיכרות לפני ניתוח חשובה גם לקביעת מידת הצורך למתן תרופות הרגעה לפני הכניסה לחדר הניתוח. הן ניתנות בדרך כלל דרך הפה זמן קצר לפני ההרדמה.

איך ילדים מורדמים?

ההרדמה עצמה תלויה בגילו של הילד/ה. ניתן לבצע אותה על ידי שאיפת תרופות דרך מסיכה אל דרכי הנשימה, או הזלפה לתוך הוריד. ילדים קטנים בוחרים בקבלת חומרי ההרדמה בנשימה דרך מסיכה, כיוון שההזלפה לתוך הוריד כרוכה בדקירה.

אחרי התחלת ההרדמה, כאשר הילד אינו חש בכאב, מבוצעות פעולות נוספות שנועדו לשמור על בטיחותו של הילד כמו התקנת עירוי נוזלים ושמירה על נתיב האוויר. מקבל מאד בשלב זה להוסיף אלחוש לאזור האיבר המנותח בהזרקה מקומית של חומר הרדמה, כדי למנוע כאבים לאחר הניתוח. כאשר כל אלה מוכנים הניתוח מתבצע. הרופא המרדים ממשיך לתת תרופות הרדמה ככל הנדרש, לעקוב בדייקנות אחר כל שינוי ולהגיב בהתאם.

איך מתעוררים?

בתום הניתוח הרופא המרדים מפסיק את מתן תרופות ההרדמה והילד/ה מתעורר/ת. שלב זה דורש גם הוא השגחה מיוחדת באשר אופן ההתעוררות יכול להיות שונה מאד בילדים שונים. לעיתים ההתעוררות מיידית וסוערת ולעיתים ההתעוררות איטית ומתונה, שתיהן צריכות המשך השגחה. כאשר הילד/ה חוזר/ת לשלוט בעצמו/ה בתפקודים החיוניים, כגון נשימה תקינה ומתח ראוי בשרירים השונים, הוא/היא מועבר/ת לחדר ההתאוששות להשלמת המעקב עד להתעוררות המלאה. בתקופה זו צריך לעיתים להוסיף תרופות משככות כאבים או טיפול בגלל הקאה.

איך אתם ההורים יכולים לעזור לילדכם?

צוות האחיות, הרופאים המנתחים והרופאים המרדימים עושה כמיטב יכולתו להפוך את התקופה שסביב הניתוח לנעימה ככל האפשר. ברור עם זאת, שלכם ההורים, תפקיד חשוב מאד ביצירת אווירה חמה ואוהבת סביב ילדכם. כדאי מאד להכין ילדים לקראת הניתוח לפי דרגת יכולת הבנתם.

הכנה

חלק ניכר מהחששות לפני ניתוח הינם חששות מהבלתי נודע. מידע על העתיד להתרחש מסלק חלק ניכר מחששות אלו. לשם כך עליכם לקבל מהרופא המרדים את כל המידע הקשור להרדמת ילדכם ולהעביר מידע זה לילדכם בצורת ההסבר המתאימה לו לפי גילו ויכולתו. קיימים סרטי וידאו, חוברות מצויירות ומשחקי מחשב שעוזרים במתן הסבר זה. ההסבר צריך להיות אמין ורגוע. חשוב להכין את הילד/ה לכניסתו/ה לסביבה בלתי מוכרת ולאפשרות של אי נוחות לאחר הניתוח. יחד עם זה נכון להבטיח שלאורך כל הזמן הוא יהיה בסביבה אוהדת ומכבדת ואתם תהיו בקרבת מקום.

ליווי מרגיע

מקובל בבית החולים שלנו לאפשר להורים ללוות את ילדיהם לתוך חדר הניתוח ולהימצא על ידם אחרי תחילת ההרדמה. הבעת הפנים שלכם חשובה מאד באותו שלב. אין דבר שמרגיע ילד יותר מאשר הורה רגוע. גם אם קיימת חרדה מסויימת, טבעית, השתדלו בשלב זה לא להראותה כדי לא להכביד עליו.

חיוך ושיר

שוחחו עם ילדכם על הסביבה החדשה הנגלית לכם, ספרו סיפור אהוב, או שיר מוכר. צעצוע או ספר אהוב יכולים לסייע הרבה, ולחיוך החם והאוהב שלכם אין שום תחליף. גם בזמן השארת ההרדמה, ליטוף ושיר עוזרים מאד, אל תיבהלו מהעובדה שהילד/ה נרדם/ה, לשם כך הם כאן. גם גילויי אי רצון או "מרד" מצד הילד/ה הם גילויים רגילים ונורמליים.

התעוררות לזרועות ההורים

לאחר תחילת הניתוח אחות תלווה אתכם לחדר ההמתנה שם תשהו עד סוף הניתוח. בניתוחים ארוכים תצא אליכם אחות קשר כדי לדווח לכם על מהלך הניתוח. עם הגיע הילד/ה לחדר ההתאוששות, תיקראו אליו/ה כדי שההתאוששות תהיה כבר בזרועותיכם. באותו שלב תקבלו דיווח מהרופא המנתח על הניתוח, ומהרופא המרדים על ההרדמה. כמו תקבלו הדרכה כיצד לנהוג בשלבי ההתעוררות השונים, לגבי הפגת כאבים והזמן הנכון להתחלת שתיה ואכילה.

אנו מקווים שמידע זה יסיר מכם את החששות שלקראת ניתוח ילדכם ותעודד אתכם לקחת חלק פעיל בניסיון שלנו להפוך את תקופת הניתוח לחוויה חיובית, מרחיבת אופקים ומבריאה.

הדסה כאן בשבילכם

שעות פעילותהיחידה פועלת 7 ימים בשבוע, 24 שעות ביממה
זימון תורים02-5842111