נגישות

צהבת ילודים וטיפול בפוטותרפיה

צהבת ילודים הנה תופעה נפוצה והיא אינה מחלה זיהומית או מדבקת. תינוקות רבים מפתחים צהבת ילודים ביום השני או השלישי לאחר הלידה וזאת בשל חוסר בשלות של הכבד לפרק את החומר בילירובין הנוצר מפירוק כדוריות דם לאחר הלידה. רמות בילירובין גבוהות עלולות להוביל לנזק מוחי בלתי הפיך (נדיר) ולכן יש חשיבות לטיפול מוקדם בצהבת. הזנה מספקת וטיפול באור מסייעים בפירוק הבילירובין והורדת רמות הצהבת.

אופייני שתינוק עם צהבת ישנוני יותר, הטיפול בפוטו-תרפיה מפריד בין האם לילוד ולא מאפשר מגע רצוף, ממושך והנקה על פי דרישה – ההנחיות הבאות יסייעו לך לשמור על ניהול הנקה מיטבי גם במהלך הטיפול.

גורמי סיכון שכיחים לצהבת ילודים:

אמהות בעלות סוג דם O אשר לתינוקם סוג דם שונה

אמהות בעלות סוג דם Rh- אשר לתינוקם סוג דם Rh+

פגות או תינוקות במועד במשקל מתחת ל-2500 גר'

חסר G6PD

לידה מכשירנית (ואקום/מלקחיים)

ירידה קיצונית במשקל

ניהול הנקה בזמן טיפול באור (פוטו-תרפיה):

המשיכי להניק – חשוב להמשיך בהנקה לצורך אספקת קלוריות ונוזלים לתינוק. הקולוסטרום מסייע בהפעלת המעיים, פינוי הבילירובין בצואה והורדת רמות הצהבת.

יש להוציא את התינוק מהטיפול באור למשך 30 דקות לכל היותר בכל האכלה, בכדי לשמור על רצף טיפולי. במידת האפשר, רצוי להשתמש בBili-blanket המאפשר המשך טיפול גם במהלך ההנקה.

במידה וערכי הבילירובין גבוהים במיוחד יתכן ויומלץ לך לשאוב חלב אם ולתת את החלב השאוב בבקבוק תחת הטיפול באור.

הקפידי על סימני הנקה יעילה – תפיסה נכונה, מציצה יעילה והעברת חלב. היוועצי בצוות במידה ואינך בטוחה אם התינוק יונק בצורה יעילה.

הקפידי על לפחות 8 הנקות ביממה – הניקי כל פעם שהתינוק מפגין סימני רעב ראשוניים ועד טווח של 3 שעות בין הארוחות. שימי לב: תינוקות עם צהבת עלולים להיות ישנוניים – במידה ותינוקך אינו מציג סימני רעב, העירי אותו והאכילי אותו.

במידה וכמות החלב מעטה או היניקה לא יעילה מספיק - הוסיפי שאיבות בין ההנקות לגירוי השד ומתן חלב שאוב כהשלמה.

במידה ויש צורך בהוספת תמ"ל עפ"י הוראה רפואית או בחירת היולדת, התמ"ל יינתן במחלקה בלבד וללא ביצוע כל שינוי בהרכבו. אין לתת כל נוזל שאינו חלב אם או תמ"ל.

עקבי אחר ההפרשות – בימים הראשונים לאחר הלידה, אנו מצפים למספר חיתולים רטובים ביממה כמספר הימים שחלפו מהלידה (1 ביום הראשון, 2 בשני וכן הלאה...). כמו כן עקבי אחר פעולת מעיים – המקוניום הראשוני צפוי לשנות את צבעו ומרקמו ככל שחולף הזמן מהלידה.